Potulky jarným Parížom

4.11.2005 9:00 Ing. Martin Filo

Potulky jarným Parížom

Skoro ráno som nastúpil na prvý vlak zo Žiliny smerom do Zvolena, aby som sa v čas dostavil na pracovné stretnutie. Cesta mi ubiehala pomaly, a tak som si dlhé chvíle krátil pohľadom z okna. Pripomenulo mi to ako som cestoval v elektrickej jednotke francúzskych železníc. Pri pohľade cez "window" som bol zahľadený na krásy okolitej krajiny a sledoval ako rýchlo sa mi mení jej obraz pred očami. A tak som sa rozhodol, že sa podelím s vami o moje zážitky, ktoré vo mne zanechali spomienky na výlet do Paríža.

Podrobnejšie informácie o jednotlivých dopravných systémoch a železničnej doprave sa vám pokúsim zhrnúť v nasledujúcich riadkoch. Tak ako na mňa zapôsobili, ako som ich spoznal, čo som sa o nich dočítal. Možno sa vám tieto rady budú hodiť, ak by ste sa vybrali trebárs stráviť tohoročný Silvester pod Eifelovkou alebo na známej Champs Elysees.

V dňoch od 4. 3 do 7.3.2005 som navštívil ako ste si už stihli všimnúť hlavné mesto Francúzska. Navštívil som najznámejšie pamiatky tohto 5 miliónového mesta, ktoré ma uchvátilo svojim temperamentom, pohostinnosťou, mentalitou, ale aj svojou históriou. Krajinou, ktorou vládne moc vína, Napoleonových víťazstiev a porážok, svetlo slobody, Eiffelova veža, zakázané ovocie Moulin Rouge... krajine ktorej vládol kráľ Slnka.

Do Paríža som spoločne s priateľkou odlietal z bratislavského letiska lowcostovou leteckou spoločnosťou. Odlet bol naplánovaný na 13 p.m. žiaľ nepodarilo sa nám odletieť podľa letového poriadku na čas. Mohli za to nevhodné poveternostné podmienky a stav letovej plochy. Po skoro 2 hodinovom čakaní, naložení na palube lietadla sme sa odlepili od rodnej slovenskej hrudy a kapitán lietadla nabral smer Paríž.

Ešte pred samotnou cestou sme si pripravili malý plán návštevy Paríža. Ako správni turisti sme mali po ruke pripraveného vreckového sprievodcu, ktorý nám bol počas celej návštevy dobrým spoločníkom. Pri jeho listovaní som našiel rubriku s užitočnými radami pre turistov. Týkali sa ubytovania, stravovania, dopravy v rámci mesta a samozrejme, čo by nemalo chýbať v žiadnom sprievodcovi (podľa mňa) aj niečo o železnici. Pri čítaní týchto rád som sa dozvedel, ako sa čo najrýchlejšie dopravíme z letiska Orly do samotného centra mesta. Bolo tam viacero možností ísť autobusom alebo taxíkom.  Ja som bol jednoznačne za železničnú prepravu. A tu sa začal môj prvý kontakt a zber informácií o železničnej doprave v Paríži. Sprievodca mi radil,... z letiska Orly nastúpite na rýchlu jednotku Orly-val, a na zastávke Antony prestúpite na elektrickú jednotku RER. Všetko sme zvládli na jednotku. Dopravný systém v Paríži funguje už pár desiatok rokov a stále sa vylepšuje. Na mňa zapôsobil viac ako som očakával. Jeho značenie, orientácia vchodov, východov, nástupných staníc, mapy dopravného systému, ako je samostatné druhy koľajových dopravných prostriedkov ORLY-VAL, METRO, RER, T1. Taktiež sme boli prekvapení z ochoty personálu predávajúceho lístky na jednotlivé druhy dopravy v meste. Jednoducho všetko, čo s ním súvisí. Po štyroch dňoch si ho dovolím hodnotiť ako ozaj veľmi precízny, presný a spoľahlivý. Ako samotní Francúzi.

 

Cestu Orlyval-om z letiska na prestupnú stanicu Antony (vzdialenú asi 14 km od centra) sme absolvovali veľmi rýchlo a to vďaka rýchlosti, ktorou sa pohybovala vysokorýchlostná jednotka (odhadom 120 – 140 km/h). Z prestupnej stanice Antony sme pokračovali elektrickou jednotkou RER do centra na jednu z najväčších železničných staníc Gare Du Nord. Moje prvé pocity cestou na stanicu v rýchlej elektrickej jednotke dopravného systému RER sa niesli v duchu ...„keď to bude aj u nás na takej vyspelej úrovni, hádam budeme spokojní všetci“. Veď cena cestovného u nás je odpovedajúca komfortu cestovania vo Francúzsku, ale nie u nás. Možno, teraz nebudete so mnou niektorý súhlasiť, ale takýto som mal z toho dojem. Zatiaľ, čo sme sedeli v rýchlej elektrickej jednotke dopravného systému RER som vôbec netušil a ani som si nevedel predstaviť, ako môže vyzerať železničná stanica v centre Paríža. Očakával som od toho nejakú veľkosť, ale moment prekvapenia spojeného s úžasom nastal, keď som vystúpil s 15 kg batohom na chrbte niekde na nástupišti modrej linky s označením B . Eskalátorom som sa dopravil „na povrch“ stanice. Keď som sa zrazu ocitol v centre „bludiska“ veľkosťou uličiek a výkladmi mi pripomínala najväčšie nákupné centrum na brehu Dunaja, ktoré je aj tak len polovicou toho, čo ... Niečo, tak veľké v rámci železnice som ešte nevidel. Nazval som ho veľkým železničným mraveniskom v centre Paríža. Z tohto miesta sa môžete prepraviť do rôznych častí mesta alebo európskych metropol vďaka jednotkám SNCF, TGV, Thalys a Eurostar.

Zhruba hodinku som si na začiatok mojej návštevy nechal pre mini exkurziu priestormi (nástupišťami) tejto malej-veľkej stanice. Najviac sa mi zapáčil pohľad z terasy (vo vnútri priečelia stanice) na nástupišťa vysokorýchlostných vlakov označenia TGV, Thalys a Eurostar (panoráma).  Najzaujímavejšie bolo pre mňa sledovať vybavovanie cestujúcich do jednotky Eurostar. Dosť mi to pripomínalo postup pri nastupovaní do lietadla. Dokonca cestujúci boli vyzvaní oznamom, aby sa pripravili na check-in a po skontrolovaní cestovných dokladov a odobratí batožiny, pomaly prechádzali nadchodom k príslušnému nástupišťu. Možno to na uvedených fotografiách nebude vidno, ale musím upozorniť, že snímky jednotiek Eurostar boli vyhotovené za ochranným sklom, ktoré delilo voľný priestor stanice od nástupíšť určených pre Eurostar. Premýšľal som nad tým prečo je to takto riešené, keďže k jednotkám pre TGV a Thalys bol tzv. voľný prístup. Možno bezpečnostné alebo iné dôvody. Nezistil som to. Ak to niekto z vás vie budem rád, ak mi to vysvetlíte. Spokojne som mohol prísť, vstúpiť do jednotiek TGV a Thalys. Priznám sa to jediné som si nevyskúšal, aby som si potom nepozrel namiesto Paríža napr. Londýn alebo iné európske veľkomesto kam tieto vláčiky jazdia. Pred vstupom na každé nástupište bola umiestnená tabuľa, z upozornením, že bez platného cestovného lístka je zákaz vstupu na nástupište. Musím povedať, že som s týmto nemal problém. Železničná polícia mala v tom čase obedňajšiu siestu. Dajte si na to inak pozor!!!

 

Úplne inak bol riešený napr. prístup k nástupištiam elektrických jednotiek RER a SNCF. K prístupu na nástupište siete RER a SNCF ste museli mať zakúpený platný cestovný lístok na príslušný vlak a po jeho označený v „turnikete“ označovači vás zábrana pustila do priestorov nástupišťa. Žiaľ ja so svojim carnet tickets som sa tam nedostal. Skúšal som ho označiť, ale neprešiel som týmto múdrym zariadeniam cez rozum. Tak neostávalo mi nič iné ako tešiť sa z fotografovania dvojposchodových elektrických jednotiek pomedzi medzeru v oplotení a z diaľky. Svedčí o tom aj kvalita snímkov.

Neskôr som sa ešte na Gare Du Nord vrátil. Ale som presvedčený, že dokázal by som tam stráviť ešte aj viac času. Pomaly sme sa vybrali cestou na metro a do hotela Perfect, kde sme mali rezervované perfektné ubytovanie. Na prepravu sme využili možnosti metra. Francúzske metro má tiež svoje čaro. Najviac ma upútali viadukty, mosty ponad Seinu, nástupištia v úrovni 3 poschodia panelákového domu. Staršie jednotky metra mi z čelného pohľadu pripomínali autobusy, ktoré jazdia po koľajniciach. Niektoré boli vedené po dopravnej ceste, klasicky ako u nás vlaky alebo električky. Iné zasa mali kombinovaný spôsob klasický +  gumené kolesá, ktoré sa odvaľovali po ploche, ktorá bola umiestnená z vnútornej strany koľají. Novšie jednotky metra boli podobné ako vo Viedni alebo Prahe. Len mali iný farebný náter.

 

Potulkami po uličkách Paríža sme narazili v časti Montmartre, ktorá je slávna maliarmi a básnikmi, či pozemnou lanovkou. Dĺžkou prepravnej trasy, je v porovnaní s tou, ktorá vedie z Tatranskej Lomnice na Hrebienok krátka, ale to zaujímavejšia možno konštrukčným riešením a designom. Je taktiež súčasťou dopravného podniku mesta Paríž. Slúži k preprave turistov z námestia pod chrámom Sacré-Coeur na vrch kde sa nachádza aj slávne námestie maliarov na Montmartri. Myslím, že viac sa oplatí pozrieť si jej jazdu ako sa v nej vyviesť, totižto vedľa je schodisko, ktoré hravo zdravý človek zvládne vyšľapať a potom ten pohľad na metropolu stojí za to. Len si to treba zaslúžiť.  

Dopravný systém v hlavnom meste Francúzka. Tak ako sa mi prezentoval a ako som sa s ním postupne zoznamoval. Nazačiatku trošku základných informácií, ktoré som získal z internetu:

Železnice

SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français) železničná sieť francúzskych štátnych dráh má zhruba 34.200 km, z ktorých 12.000 km je elektrifikovaných. Dĺžka tratí, rozchod a elektrifikácia stav k roku 2004:

  • 28 918 km štandardný rozchod, z toho 5 859 km je napájaných napäťovou sústavou 1500V= a 8 256 km  25kV 50Hz
  • 167 km úzky rozchod, z toho 122 km  je napájaných napäťovou sústavou 600/750/850V= (prevažne 3rd rail)


Cestovné

Ceny cestovných lístkov francúzskych štátnych železníc sú rozdelené podľa farieb:

  • Modrá (mimo dopravnej špičky): obyčajne Po 10.00 – Pi 12.00, prípadne So 24.00 –Ne 15.00
  • Biela (štandardná): obyčajne Pi 12.00 – So 24.00 a Ne 15.00 – Po 10.00 a ostatné sviatky
  • Červená (dopravná špička) zahŕňa približne 20 dní v roku, kedy neplatia žiadne zľavy

Bližšie informácie dostanete u SNCF.

 

Ďalšie ponuky

V ponuke SNCF je aj cestovanie autobusom, výlety po celom Francúzsku, prenájom áut a bicyklov. SNCF organizuje spolu s AFMASS dokonca aj lyžovačky. SNCF je rozdelený na 5 dopravných spojení (východ, sever, západ, juhovýchod a juhozápad). Bližšie informácie o spojeniach nájdete na odkaze www.sncm.fr

TGV (Train Grande Vitesse) premáva na vysokorýchlostných dráhach medzi Parížom a Bretgane respektíve Bretgane a južným Francúzskom rýchlosťou až 300 km/h. Ďalší vlak na trati do Lyonu a Južného Francúzska dosahuje rýchlosť 270 km/h. V čase výstavby (v r.1981) boli vlaky TGV najrýchlejšie na svete, dnes im patrí prvenstvo v Európe. Potulkami po priestoroch stanice Gare du Nord som našiel štúdiu a informácie o tejto sieti vysokorýchlostných dráh. Podrobnejšie informácie si môžete zistiť na http://www.thalys.com/be/en/  a o Eurostar na http://www.eurostar.com/dynamic/index.jsp

RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) http://www.ratp.fr/ parížsky dopravný podnik sa stará o otvorenú dopravu v okolí Paríža. Pod svojimi krídlami združuje a zodpovedná za všetky autobusové linky, metro a rýchlodráhu v meste. To znamená viacero druhov osobnej prepravy, cestných a koľajových dopravných prostriedkov. Pod RATP označenie patrí samotná železničná doprava, metro, električky a autobusová doprava. U koľajových dopravných prostriedkov ide o metro M, rýchle elektrické jednotky, poschodové elektrické jednotky RER, OrlyVal, električky s označením T1. Označovanie koľajových dopravných prostriedkov je delené podľa typu a roku výroby. Označenia jednotlivých elektrických koľajových dopravných prostriedkov nájdete na konci reportáže alebo na internetovom odkaze http://www.railfaneurope.net/list/france/france_ratp.html 

Dopravný systém mesta Paríž má, ako som už spomenul, označenie RATP a zodpovedá za autobusové linky, metro, rýchlodráhy v rámci mesta.

1. M - Metro

Jeho hustá sieť umožňuje lacný a rýchly spôsob dopravy po meste. Intervaly sú krátke. Iba niekedy musíte čakať na ďalší spoj viac ako niekoľko minút. Metro začína premávať od 5.30 ráno do 0.30 po polnoci. Presné trasy a odchody jednotlivých liniek nájdete na prehľadných mapách a cestovných poriadkoch, ktoré sú vyvesené na nástupištiach. Okrem lacných časových lístkov je možné si zakúpiť un carnet 10 lístkov / 11 Euro, (k zakúpeniu sú dostupné aj viac denné, týždenné alebo mesačné lístky – Orange Carte), ktoré vás výjdu lacnejšie ako keby ste si kupovali na každú jazdu metrom zvlášť lístok. Oplatí sa to hlavne, ak mienite stráviť v Paríži dlhší čas. Každý lístok platí pre jednu jazdu samozrejme (pri jeho správnom označení) a v danom smere môžete naň prestupovať, koľkokrát chcete. Nezabudnite si lístok po označení uschovať kým neopustíte priestory metra. Teda nebudete kráčať v smere, ktorý vám vyznačuje tabuľa s názvom SORTIE - Východ.

Jednotky metra využívajú pre svoj pohyb dva druhy dopravnej cesty. Prvým je klasická dopravná cesta, ktorá je tvorená koľajnicami a druhý spôsob je  tvorený dopravnými pásmi a koľajnicami. Prvý typ dopravnej cesty využívajú staršie jednotky metra a druhý typ využívajú novšie jednotky. 

2. RER - Elektrické jednotky

Patria k najrozšírenejším koľajovým dopravným prostriedkom pre prepravu osôb a to hlavne z okrajových častí Paríža, cez centrum a do centra. Jednotky majú označenie RER. Sú nasadené na osobnú prepravu v 7 prepravných zónach. V každej z týchto zón platia iné cenové tarify. Iná cena  lístka je v centre mesta a iná je pre prepravu v rámci okrajových mestských častí. RER zabezpečuje prepravu na linkách A, B, C, D, E. Na linkách A, B premávajú jednotky s označením RATP/ SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français), na linkách C, D a E  jednotky s označením SNCF. Do tejto dopravnej siete patrí aj ORLYVAL. Jednotky pod označením RER majú rôzne konštrukčné prevedenia. Vo väčšine sú to klasické prechodné jednotky po celej dĺžke vlaku, pripomínajúce svojim konštrukčným prevedením jednotky metra. Samozrejme s klasickými zberačmi, keďže premávajú na povrchu. Niektoré jednotky sú v poschodových prevedeniach napr. podobné ako premávajú na ČD s označením 471. Linky začínajú premávať od 5 hodiny rannej do polnoci. Sieť liniek nie je taká hustá ako je to u metra. Lístky un carnet platia aj na jednotky RER, ale len v centrálnych zónach mesta (zóna 1 a 2). Ak by ste sa rozhodli cestovať ďalej musíte si zakúpiť lístok na odpovedajúcu prepravnú zónu. Rozsah zón je vyznačený aj v plánoch na staniciach, samozrejme nájdete ho aj v každej lepšej mape mesta alebo turistickom sprievodcovi.

3. Orly-val

 Táto špeciálna elektrická jednotka na prepravu osôb z letísk Orly Sud a Orly Ouest na prestupnú stanicu RER je ovládaná diaľkovo. Jej pohyb je zabezpečovaný po pasovej dráhe, ktorá sa mi dosť podobala na „autodráhu“ z detstva. Určite to má svoj odborný termínus technikus, ale mne sa ho nepodarilo zistiť. Jednotka má na svojich podvozkoch osadené gumené kolesá, ktoré sa odvaľujú pri pohybe po pásoch. Na čele má jednotka umiestnené tzv. vodiace rámy a po bočných stranách zberače, ktoré zabezpečujú napájanie jednotky elektrickým napätím po vytýčenej dopravnej ceste. Jej priemernú prepravnú rýchlosť odhadujem na 100 až 120 km/h miestami možno až 140 km/h. Jednosmerní lístok z letiska do centra stojí 8,85 Euro. V cene je zahrnutá preprava Orly - Val-om a rýchlou jednotkou RER do centra mesta.

4. T1 - Električky

Priznám sa tento typ koľajových vozidiel som registroval asi najmenej. Ako som sa neskôr dočítal tieto premávajú len v určitých zónach. V časti Montmartre v tom čase vykonávali modernizáciu dopravnej cesty pre električky. Všade popri električkovej trase boli minboardy, kde bola uvedená webová adresa, kde sa mohli cestujúci dozvedieť viac o smerovaní modernizácie a aj o nových vozidlách, ktoré by mali postupne nahradiť tie terajšie v celom meste. Viac sa dočítate na http://www.tramway.paris.fr/

5. Pozemná lanovka

Nezistil som nič viac o tom, či sa v Paríži nachádza viac takýchto dopravných prostriedkov. Ale je to výnimočnosť. Nie každé veľkomesto sa môže pochváliť pozemnou lanovkou. Ja viem zatiaľ o troch jednu som našiel v Prahe (z mesta na Petřín), druhú na Montmartre a tretiu u nás. A je to o to krajšie, že je vo Vysokých Tatrách.

 

 

 

 

 
6. Noctanbus

Autobusová doprava premáva v rámci centra mesta a v miestach menej dostupných pre železničnú dopravu. V rámci Francúzska premáva len niekoľko diaľkových liniek. Autobusové spojenie mimo miest je relatívne dobré. Informácie a cestovné poriadky dostať jedine v danom meste. Lístky platia ako som už spomínal tie isté ako pre M alebo RER, samozrejme iba v zóne 1 a 2. Lístky si nezabudnite označiť hneď po nástupe do autobusu, inak je váš cestovní lístok neplatný.

Možno informácia na záver pre tých, ktorý sa vyberú do Paríža za zážitkami vlastným dopravným prostriedkom t.j. autom. Toto som sa dočítal v turistickom sprievodcovi: pri tankovaní na čerpacích staniciach. Bezolovnatý benzín je označený nápisom sans plomg. Francúzske diaľnice pokrývajú trasu dlhú 9000 km. Niektoré diaľnice sú spoplatnené. Poplatky sú určované podľa jednotlivých diaľnic. Napríklad pre "Maringotky" sú stanovené osobitné poplatky. Okrem diaľnic je vo Francúzsku viac ako 28 500 štátnych ciest. Diaľnice sú označované písmenkom "A". Štátne cesty písmenkom "N" a okresné cesty písmenom "D". Hlavným obdobím turistického ruchu sa začína koncom júla a končí začiatkom septembra.

Poznámka: Vo Francúzsku existuje veľký počet mimoriadnych cestovných akcií pre rodiny, deti a mládež. Ceny cestovných lístkov sú určované podľa dňa a času. Pre bližšie informácie sú k dispozícii cestovné poriadky, ktoré sú dostupné u SNCF.

Na koniec mojej reportáže, k pár radám a možno aj postrehom dodám len jedno, čo viem určite, že sa tam vrátim veľmi rád a o niekoľko skúseností bohatší. Týmto chcem poďakovať moje priateľke za jej trpezlivosť, ktorú mala pri našom výlete v Paríži.

Prílohy:

Galéria