EuroRunner ER20 už aj v Hong-Kongu

2.10.2005 13:30 -mk-

EuroRunner ER20 už aj v Hong-Kongu

Pravdepodobne najexotickejšie rušne z rodiny EuroRunner-ov sú tie v Hong-Kongu. Začiatkom roka 2003 si spoločnosť Kowloon Canton Railway Cooperation (KCRC) objednala päť kusov týchto rušňov z Nemeckej dielne Siemensu. Tieto 2000kW lokomotívy sú veľmi podobné známej rade ÖBB 2016. Asi najväčším rozdielom oproti ostatným, európskym, je modrá farba rámu pri podvozku.

Ďalším veľkým rozdielom oproti ostatným je, že rušne z tejto série nemajú klasické nárazníky, ale sú vybavené automatickým spriahadlami. Ostatné rozdiely sú naozaj už len v detailoch. Skriňa je klasicky červená a v strede na boku sa jasne vyníma logo KCR. Po technickej stránke sú tieto rušne ER20 takmer rovnaké, no oproti európskym sa líšia len v menšej nádrži a zmenenej palubnej doske.

Nakoniec sa po testovaní v Nemecku, všetkých päť rušňov prepravilo do mesta Bremerhaven, odkiaľ boli v auguste 2003 prepravené loďou do Hong-Kongu. Zaradené do prevádzky boli v septembri 2003. Rušne sa v súčasnosti využívajú na osobnú, ale aj na nákladnú dopravu.

Na obrázku je zaznamenané „vylodenie“ týchto piatich rušňov.