Stredočeský kraj zruší niektoré vlakové spoje

29.9.2005 12:09 dodo Zdroj: www.benesovskydenik.cz

Stredočeský kraj zruší niektoré vlakové spoje

Stredočeský kraj pravdepodobne zruší málo využívané vlakové spoje. K zániku sú odsúdené osobné vlaky na deviatich tratiach. Niektoré zaniknú bez náhrady a ostatné budú nahradené autobusovými spojmi.


Kraj už nehodlá dotovať straty zo spojov, ktoré dlhodobo využíva len zopár cestujúcich. Toto rozhodnutie prekvapilo nielen železničiarov, ale aj predstaviteľov dotknutých obcí. Za autobusové spoje, ktoré nahradia časť vlakových spojov, zaplatí Stredočeský kraj 4,4 milióna korún. Na vlaky kraj doteraz prispieval vyše 20 miliónmi korunami. Mnoho ľudí si zvyklo na rýchlejšie a lacnejšie autobusy, ale predovšetkým na automobily, v ktorých sú úplnými pánmi svojho času. Tých, ktorí sú odkázaní na vlak, je len niekoľko.

Podľa námestníka hejtmana Stredočeského kraja České dráhy (ČD) rozhodnú, či budú vlaky jazdiť aj naďalej bez dotácií kraja. S tým nesúhlasí ústredie ČD, podľa ktorého osobnú dopravu nikdy nevykonávajú na svoje podnikateľské riziko. Takisto to nerobia ani ďalšie firmy. Aj tak ešte zostáva nádej, že dotknuté vlakové spoje nezaniknú aj napriek tomu, že kraj za vlaky nezaplatí. Spoje môžu objednať napríklad obce pri tratiach alebo niekto iný.

Táto zmena by mala platiť od 1. januára 2006.

Zrušenie vlakov bez náhrady:
 Bošice - Bečváry
 Vraňany - Straškov
 Straškov - Zlonice
 Krupá - Kolešovice
 Vrané nad Vltavou - Dobříš (víkendové)

Čiastočná náhrada autobusmi:
 Vraňany - Lužec nad Vltavou
 Rakovník - Louny
 Beroun- Závodí - Rudná u Prahy - Praha
 Vrané nad Vltavou - Dobříš (pracovné dni)
 Čelákovice - Mochov

Súvisiace odkazy