Železnice na Mallorce

17.8.2005 9:02 Hradlár

Železnice na Mallorce

Ostrov Mallorca ležiaci v Stredozemnom mori je jediný zo španielskych ostrovov, ktorý má vlastnú železničnú sieť. Nachádzajú sa tu dokonca dva rôzne systémy. Ako prvá bola postavená trať Palma de Mallorca-Inca v roku 1874. Nasledoval ďalší vývoj a postupne boli postavené ďalšie trate: do So Pobla, do Manacoru a do Sólleru.

Na tretej menovanej je dodnes elektrická prevádzka (1200 V js) a má rozchod 914 mm. Dodnes je v prevádzke ako turistická železnica. Ostatné trate mali rozchod 1000 mm a bola na nich parná prevádzka. Veľký rozvoj automobilovej dopravy a zhoršujúci sa stav tratí spôsobil zastavenie prevádzky na sieti metrového rozchodu v r. 1980. Od r 1955 tu dominovala motorová trakcia a v tomto období tu železnice dosiahli najväčší rozkvet. Po zastavení prevádzky sa ozývali hlasy na jej obnovu, tú však brzdila zlá ekonomická situácia a nedostatok prostriedkov. No v druhej polovici 90–tych rokov 20. stor. bolo napokon rozhodnuté o obnove tratí.

Ako prvá bola obnovená kmeňová trať Palma de Mallorca- Inca v roku 2000. O rok bol obnovený úsek Inca- Sa Poblo a v roku 2003 aj trať do Manacoru, druhého najväčšieho mesta na ostrove. Celá metrová sieť je dlhá 76 km a má tvar písmena Y. V súčasnosti ju prevádzkuje spoločnosť SFM (Serveis Ferroviaris de Mallorca). Na trati do Sólleru v súčasnosti jazdia elektrické vozne z 20.- tych rokov min. storočia a prevádzkuje ju súkromník. Na ostatnej sieti jazdia dvoj- a trojdielne motorové jednotky s hydraulickým prenosom výkonu vyrábané konzorciom CAF, ktorých bolo objednaných 22 kusov. V súčasnosti na celej sieti denne jazdí asi 90 spojov a sú pomerne vyťažené.

Nákladná doprava nebola zavedená pre nerentabilitu. Minulý rok však došlo k poškodeniu trate po výdatných dažďoch a v marci bola prerušená prevádzka po nehode jedného vlaku, ktorý vykoľajil na zosunutej trati. Trať bola potom opravená a v máji zase bola premávka obnovená. V súčasnosti sa buduje nová stanica v Palme, pretože pôvodná už kapacitne nevyhovuje súčasnej prevádzke. Má totiž len jedno kryté nástupište a dne kusé koľaje. A staničná budova, ktorá si ešte pamätá začiatky železníc na ostrove, prešla obnovou, ale tiež už nestačí potrebám 300- tisícového mesta. Vedľa nej sa v súčasnosti (júl 2005) rozkladá mamutie stavenisko nového centrálneho terminálu verejnej dopravy. Dokončený by mal byť v júli 2006.



Vlak zo Sa Pobla na stanici v Palme.
 



Stanica v Palne de Mallorca.

Súvisiace odkazy