Z Českej republiky pôjdu nové priame vlaky do Talianska a Slovinska

3.8.2005 14:10Zdroj: ČD, Česká tlač

Z Českej republiky pôjdu nové priame vlaky do Talianska a Slovinska

ČD - Od 11. decembra 2005, kedy vstúpi do platnosti nový cestovný poriadok, budú môcť cestujúci z Českej republiky cestovať priamymi vlakmi do Benátok či do Ljublany v Slovinsku. Nový EuroCity vlak ''Jóže Plečnik'' bude premávať na trase Praha hl.n (6:23) - České Budějovice (8:51) - Linz - Graz - Ljublana.

V stanici Linz bude na nové vlakové spojenie nadväzovať vlak Eurocity Transalpin z Viedne do Insbrucku, Zurichu a Baselu, v Slovinsku zase prípoj na rýchlik do chorvatského Záhrebu.

Druhý nový vlak bude premávať z Prahy cez České Budějovice do talianskych Benátok, kde budú k dispozícii prípoje do Florencie či Ríma. EC vlaky medzi Prahou a Bratislavou už nebudú jazdiť cez Havlíčkův Brod ale po zmodernizovanom koridore cez Pardubice. Týmto sa skráti čas cestovania medzi hlavnými mestami ČR a SR o 40 minút na niečo viac ako 4 hodiny.

Ak České dráhy získajú od českého Drážního úřadu súhlas na prevádzku vlakov Pendolíno, od decembra začnú tieto moderné vlakové súpravy jazdiť na trase Praha - Ostrava. Súhlasu však budú predchádzať skúšobné jazdy a odstránenie nedostatkov firmou Alstom. Ak sa nedostatky nepodarí odstrániť do konca novembra 2005 tak České dráhy budú uvažovať o vrátení súprav výrobcovi a zrušení kontraktu.

Čas cestovania vlakom Pendolino na trase Praha - Ostrava by sa mal znížiť na 3 hodiny a 20 minút, no na druhej strane sa uvažuje o zdražení cestovného na tejto trase novým rýchlovlakom. Cena jedného lístka sa bude pohybovať v rozmedzí ceny lístka na vlak IC Manager a pod úrovňou ceny letenky.