Tragédia v tuneli Fréjus ukázala potrebu rozvoja železníc

8.6.2005 13:39Zdroj: EU - Brusel

Tragédia v tuneli Fréjus ukázala potrebu rozvoja železníc

Požiar v alpskom tuneli Fréjus, pri ktorom cez víkend zahynuli dvaja slovenskí kamionisti, ukázala podľa Európskej komisie potrebu hľadania bezpečnejších a ekologicky priaznivejších spôsobov tranzitu cez Alpy, najmä prostredníctvom rozvoja železničnej dopravy.

"Okrem ľudskej tragédie nám dôsledky tejto nehody pripomínajú naliehavosť znovu dosiahnuť rovnováhu medzi železničnou a cestnou dopravou," uviedol podpredseda EK zodpovedný za oblasť dopravy Jacques Barrot.
Vyzval lídrov členských krajín EÚ, aby schválili finančný výhľad na roky 2007 - 2013 v takej podobe, ktorá umožní rozvoj nových železničných tratí cez Alpy a oslobodí tak región od prehustenej cestnej premávky.

Komisia pripomenula, že takmer 80 % obchodnej výmeny medzi Talianskom a Francúzskom prebieha dnes cez Alpy, z toho dve tretiny po cestách. EÚ sa pritom dlhodobo snaží oživiť železničnú dopravu. Súčasťou tohto úsilia je jej otvorenie konkurencii, ktoré už prebieha.

Okrem toho je podľa komisie kľúčové dokončiť prioritné projekty transeurópskych dopravných sietí cez alpský región, najmä železničný tunel cez Mt. Cenis na trati Lyon-Turín-Budapešť a Brennerský tunel. Komisia navrhla pre nové finančné obdobie 2007 - 2013 na prioritné projekty 20 miliárd eur.

Ďalším kľúčovým prvkom na vyrovnanie cestnej a železničnej dopravy je podľa EK realizácia už schváleného jednotného elektronického systému spoplatnenia cestných komunikácií (smernica Eurovignette), na ktorom sa ministri dopravy EÚ dohodli 21. apríla. Eurovignette síce neprinesie jednotné poplatky, ale spoločný systém ich výpočtov a vyberania. Jeho súčasťou je možnosť účtovať v alpských regiónoch príplatky až do 25 %, pričom vyzbierané peniaze pôjdu na rozvoj alternatívnych železničných tratí.