Ako hospodárili v DB

26.5.2005 10:10

Ako hospodárili v DB

Deutsche Bahn boli v 1. kvartáli 2005 stratové, a to vo výške 38 mil. EUR. Nemecké železnice Deutsche Bahn vykázali v 1. kvartáli 2005 stratu vo výške 38 miliónov EUR, v prepočte 1,48 miliardy SKK, odznelo na bilančnej tlačovej konferencii koncernu. Pri tržbách vo výške 5,9 miliardy EUR za prvé 3 mesiace roka sa stratu podarilo oproti rovnakému obdobiu minulého roka znížiť o 44 miliónov EUR.

Za celý minulý rok dosiahli železnice prvý raz od svojej reformy v roku 1994 prevádzkový zisk. Pri tržbách 24 miliárd EUR predstavoval prebytok 253 miliónov EUR. Riaditeľ železníc Hartmut Mehdorn vyjadril veľkú spokojnosť s týmto výsledkom. Koncern sa pre tento rok nepridržiava konkrétnej prognózy pre tržby a zisk. Mehdorn, okrem iného, poukázal na riziká, ktoré vyplývajú z vývoja cien energií a celkovej konjunktúry.

Šéf nemeckých železníc ponechal otvorené, či cestovanie vlakom v tomto roku zdražie. Ako však povedal, v prípade, že budú ceny za elektrinu a naftu stále rásť, železnice "budú musieť reagovať". Mehdorn zároveň uistil, že metóda predaja zlacnených cestovných lístkov v supermarketoch bude iba výnimočná. "Túto akciu v danej forme nebudeme opakovať," prízvukoval. Deutsche Bahn predali uplynulý týždeň iba za pár hodín v predajniach maloobchodného reťazca Lidl viac ako milión lístkov