Podkarpatsko oddnes bez regionálnych vlakov

6.5.2005 11:51 -gan-

Podkarpatsko oddnes bez regionálnych vlakov

Rzeszów - PKP Przewozy Regionalne dnes o polnoci až do odvolania zastavili premávku 90 regionálnych vlakov v Podkarpatskom vojvodstve na juhovýchode Poľska v bezprostrednom susedstve Slovenska. Po piatich dňoch tak došlo na poľskej strane opäť k prerušeniu obnoveného vlakového spojenia Humenné – Zagórz.

“PKP Przewozy Regionalne siahli k tomuto rozhodnutiu po neúspešných rokovaniach s Maršalkovským úradom v Rzeszówe (obdoba VÚC), ktorý odmieta vyplatiť vyrovnávací príspevok za prevádzkovanie železničnej osobnej dopravy na území vojvodstva vo výške asi 10 miliónov złotých” oznámil hovorca železničného dopravcu Łukasz Kurpiewski.

Ako prvý, minútu po polnoci, nevyšiel dnes na trať osobný vlak zo stanice Zagórz do Rzeszówa.

Cestujúca verejnosť prijala rozhodnutie poľských železníc s rozhorčením a vo väčšine miest a obcí mali ľudia ráno problém dostať sa včas na svoje pracoviská, do škôl a k diaľkovým vlakom, ktoré neboli zrušené. V prevádzke ostalo 45 vlakov, ktoré majú interregionálny charakter, ide zväčša o diaľkové rýchliky.

Maršalkovský úrad si objednal u súkromného autobusového dopravcu PKS nové spoje, ktoré majú nahradiť vlakovú dopravu a do konca mája budú na týchto spojoch uznávané aj traťové mesačné lístky PKP. Na prevádzku náhradnej autobusovej dopravy sa použijú financie, ktoré vojvodstvo dostalo od vlády na dofinancovanie regionálnych vlakov. To vyvoláva špekulácie, že vojvodské orgány zvýhodňujú autobusovú dopravu, ktorá je už privatizovaná.

Odborníci na železničnú dopravu už dlho poukazujú na skutočnosť, že prevádzka vlakov z klasických súprav je na PKP veľmi drahá a nerentabilná. Vojvodská samospráva teraz pripravuje nákup ojazdených motorových vozňov z Nemecka.

Maršalkovský úrad nateraz odmietol podpísať s PKP Przewozy Regionalne “Dohodu o prevádzke a dofinancovaní regionálnych osobných vlakov” pretože požiadal o súhlas u predsedu Úradu pre verejné zaobstarávanie, ktorý sa však k problému zatiaľ nevyjadril”, oznámil Aleksander Zioło, hovorca Maršalkovského úradu. Očakáva sa, že v priebehu krátkeho času sa nájde riešenie a regionálne vlakové spojenia sa obnovia.

Informácie o zrušených vlakových spojoch: http://www.pkp.pl/aktualnosci_wybor_1.php?id=849

Súvisiace odkazy