PKP Intercity investuje do modernizácie podľa vzoru nízkonákladových prepravcov

6.5.2005 10:58

PKP Intercity investuje do modernizácie podľa vzoru nízkonákladových prepravcov

Poľská PKP Intercity, divízia Poľských štátnych železníc PKP chce byť od budúceho roku zisková a pripravuje sa na privatizáciu. Z tohto dôvodu plánuje zaviesť nové produkty a služby pre zákazníkov, ako napr. nákup cestovných lístkov cez internet alebo prevádzka obchodov priamo vo vagónoch. Informovali o tom poľské noviny Gazeta Wyborcza.

Reštrukturalizácia PKP Intercity sa už začala. Na začiatku jari spoločnosť začala podľa vzoru nízkonákladových leteckých spoločností prevádzkovať lacné železničné dráhy. V máji sa má začať aj predaj cestovných lístkov cez internet. "Pracujeme aj na bonusovom programe pre zákazníkov, ktorí veľa cestujú," uviedol člen predstavenstva Jacek Przesluga. Program by mal fungovať podobne ako ten u leteckých spoločností. Cestujúci bude zbierať body za precestované kilometre, ktoré si po najazdení určitých kilometrov môže vymeniť za bezplatné cestovné lístky. V lete by už mali jazdiť aj prvé vagóny s obchodmi, v ktorých si cestujúci môžu zakúpiť parfémy, oblečenie, noviny, ale aj telefóny.


V minulom roku zaúčtovala PKP Intercity stratu vo výške 49,3 milióna PLN, čo je v prepočte 456,3 milióna SKK. V tomto roku by sa mala strata znížiť o polovicu. Predstavenstvo chce masívne investovať do marketingu. V minulých 3 rokoch klesol počet cestujúcich o 1 milión na 7,9 milióna prepravovaných osôb.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.