Oddnes obnovené spojenie Humenné – Zagórz

2.5.2005 20:15 -rp-

Oddnes obnovené spojenie Humenné – Zagórz

Humenné – Oddnes je obnovené medzinárodné železničné spojenie medzi Humenným a poľským mestom Zagórz. Vlaková súprava, v ktorej bola aj oficiálna delegácia z partnerského mesta Sanok, dorazila na malú železničnú stanicu v Humennom predpoludním o 10:30. Prvých cestujúcich vítala na peróne dychovka, ktorá ich odprevadila po pešej zóne až do centra mesta, kde pri fontáne oslávili túto udalosť kultúrnym programom.

Pravidelné vlakové spojenie medzi Humenným a Zagórzom bude fungovať počas letnej sezóny od 1. mája do 2. októbra. Dohodli sa na tom železničné spoločnosti na oboch stranách po rokovaniach, ktoré iniciovali mestá Humenné, Medzilaborce a Snina so svojimi poľskými partnermi. Každý deň ráno po šiestej hodine približne v rovnakom čase vyrazia vlaky z Humenného i Zagórza, podvečer tou istou trasou sa pasažieri budú môcť vrátiť späť. Dohoda sa rodila ťažko, pretože spomínaná trať mala nízku vyťaženosť v osobnej doprave, čo súviselo aj s malou či žiadnou informovanosťou ľudí o akciách na druhej strane hranice. Zástupcovia samosprávnych orgánov sa dohodli, že počas tejto letnej turistickej sezóny zvýšia frekvenciu atraktívnych podujatí a budú sa o nich vzájomne informovať.

Organizačným garantom je mesto Humenné, ktoré do dvoch týždňov vydá kalendár podujatí na slovenskej strane, ktorý vyjde aj v poľskej mutácii. Vzájomné rokovania medzi železničnými spoločnosťami odkryli aj potrebu zrýchlenia prepravy, čo na poľskej strane súvisí s nevyhovujúcim technickým stavom trate. Dnes 106 kilometrový úsek trate Humenné – Medzilaborce – Lupków – Zagórz zvládne osobný vlak za takmer štyri hodiny. Slovenská strana investovala do rekonštrukcie koľajiska a sprevádzkovania tunela pri Palote nemálo prostriedkov. Poliaci majú v tomto smere dosť podlžností. Po ich odstránení by tu mala byť nasadená ľahká motorová súprava, ktorá zrýchli a zefektívni prepravu.

Na ilustračnej snímke je 810.376 dňa 9.6.2004 v Lupkówe na čele MOs 8986.

Súvisiace trate

  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)

Súvisiace odkazy