Podľa slovenských prepravcov rozhodnutie ministrov dopravy nahráva železniciam

25.4.2005 20:19

Podľa slovenských prepravcov rozhodnutie ministrov dopravy nahráva železniciam

Kým európskym a aj slovenským dopravcom zrejme pribudnú vrásky, uľaviť by sa, naopak, malo životnému prostrediu. Európski ministri dopravy sa totiž dohodli na nových pravidlách vyberania poplatkov za prejazd nákladných vozidiel. Smernica, ktorá by po hlasovaní v Európskom parlamente čoskoro mala vstúpiť do platnosti, umožňuje členským štátom zvýšiť mýtne poplatky o 15 až 25 percent.

Nálepky aj pre ľahšie vozidlá

Cena nálepky, ktorá je v Európe známa ako eurovignette bude závisieť aj od veľkosti vozidiel, času prejazdu cez vybrané oblasti a zaťaženia životného prostredia. Tú namiesto doterajšieho stavu, keď ňou musia byť označené len najťažšie kamióny nad 12 ton, zrejme budú musieť vlastniť už aj vozidlá nad 3,5 tony.

Cestám v citlivých ekolokalitách by sa tak malo uľaviť od návalu ťažkých vozidiel s vysokými emisiami škodlivín a správcom týchto komunikácií od nákladov na opravy ciest. Podľa generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravného Ľubomíra Palčáka práve vozidlá nad 12 ton spôsobujú na cestách najväčšie škody. Od vstupu Slovenska do Európskej únie sa nás to týka o niečo viac – na slovenské cesty pribudlo množstvo ťažkých vozidiel tranzitujúcich cez naše územie.

Čaká sa na elektronický systém

Krajiny, ktoré už využívajú alebo budú využívať elektronický systém vyberania mýta to budú mať jednoduchšie, povedal pre HN hovorca ministerstva dopravy Tomáš Šarluška. Tieto systémy totiž umožňujú flexibilnejšiu tvorbu mýtnych sadzieb bez vydania nálepiek.

Ako dodáva generálny riaditeľ sekcie cestnej infraštruktúry na ministerstve dopravy Peter Barek, v tomto roku už zrejme Slovákov zdražovanie (napríklad vo Vysokých Tatrách) práve pre nepružný systém vydávania diaľničných známok nezastihne. Ministerstvo tiež čaká na elektronický mýtny systém, ktorý by mal fungovať už začiatkom budúceho roka.

Zavedeniu systému bude predchádzať prijatie zákona o elektronickom mýtnom. Ten by podľa predbežných zámerov rezortu mal spoplatniť aj cesty prvej triedy. Európska prax totiž ukazuje, že pri vynechaní týchto ciest z povinnosti platiť mýtne sa na ne neúmerne presúva nákladná preprava. „Zvýšené prostriedky z výberu mýtneho by sme chceli použiť na dostavbu niektorých diaľničných úsekov, napríklad Mengusovce – Jánovce,“ načrtol ďalej Barek.

Čo na to slovenskí dopravcovia? Úpravu sadzieb príliš nevítajú. Ako pre HN povedala generálna tajomníčka Združenia dopravcov Slovenska Česmad, Katarína Vinceová, zvyšovanie kategoricky odmietajú. „V každom prípade sa to dotkne našich členov,“ dodáva s tým, že dohoda európskych ministrov podľa nej nahráva železničnej doprave.

Zvýhodnené budú vozidlá, ktoré spĺňajú európske ekologické normy Euro 3, Euro 4 a Euro 5. Vozidlový park slovenských dopravcov pritom patrí k najekologickejším v Európe. Keďže až 80 percent pravidelne jazdí napríklad do Nemecka, ktoré pri prejazdoch tieto normy vyžaduje, nemala by ich smernica dotlačiť k rozsiahlym investíciám.

Rakúsko sa vráti k rôznym sadzbám
Pred vlaňajším zavedením mikrovlnného elektronického mýtneho systému malo diferencované sadzby v ekologicky citlivých oblastiach aj Rakúsko. Po spustení mýtneho systému však dopravcovia používajú jednotné sadzby, ktoré zohľadňujú len hmotnosť a počet náprav kamiónu. Po rozhodnutí ministrov budú mýtne sadzby rozlišovať znovu.