ST a Železničné telekomunikácie podpísali prepojovaciu dohodu

23.3.2005 22:15

ST a Železničné telekomunikácie podpísali prepojovaciu dohodu

Bratislava - Spoločnosť Slovak Telecom (ST) a Železničné telekomunikácie (ŽT) podpísali zmluvu o prepojení sietí, ktorá ŽT umožní vstup do biznisu hlasových služieb na pevnej sieti. ŽT sú tak po firmách eTel Slovensko a Amtel Slovensko treťou firmou, ktorá s bývalým monopolným operátorom uzatvorila prepojovaciu zmluvu.

Uzatvorená zmluva umožňuje, aby od 1. augusta 2005 zákazníci mohli využívať ŽT na uskutočňovanie volaní prostredníctvom služby voľby operátora individuálnou voľbou. Klient, ktorý so ŽT bude mať uzatvorenú zmluvu, bude musieť pred číslom volacej stanice zvoliť štvormiestny kód, ktorý firme pridelil Telekomunikačný úrad SR. Stratégiou ŽT bude všade v blízkosti svojej infraštruktúry pripájať zákazníkov do svojej siete - zavádzať pevnú linku, za konkurenčných podmienok.

Víziou ŽT je podľa internetovej stránky stať sa najväčším alternatívnym telekomunikačným operátorom v oblasti dátových a hlasových služieb po pevných sieťach v Slovenskej republike. "Poskytujeme a budeme poskytovať telekomunikačné služby pre dva z najväčších podnikov v SR - ŽSR a Železničnú spoločnosť a.s. a plánujeme zaradiť sa medzi najväčších poskytovateľov medzinárodných tranzitných okruhov", uvádza sa na internetových stránkach ŽSR v sekcii venovanej Železničným telekomunikáciám. V spolupráci s vybranými telekomunikačnými operátormi chce firma poskytovať komplexné hlasové, dátové a multimediálne služby.

V súvislosti s potrebou modernizácie svojich telekomunikačných sietí ŽSR v uplynulých rokoch realizovali aj Projekt Modernizácie teleinformačnej siete ŽSR, do ktorého investovali niekoľko miliárd korún. V cieľovom stave by mali ŽSR disponovať telekomunikačnou infraštruktúrou postavenou na optických vláknach v celkovej dĺžke 1200 kilometrov. -rp-