DB zavádza internet do vlakov kategórií ICE

13.3.2005 10:39

DB zavádza internet do vlakov kategórií ICE

Deutsche Bahn - V rámci pilotného projektu Railnet plánuje Deutsche Bahn a T-Mobile inštaláciu bezdrôtového prístupu na internet vo všetkých vlakoch kategórie ICE. Všade sa budú môcť cestujúci bezdrôtovo laptopom pripojiť na internet. Prevádzka už existujúceho servisu WLAN vo veľkých čakárniach DB AG „rail a mail“ tiež preberie T-Mobile.

Na počítačovom veľtrhu CeBit v Hannoveri podpísali 11.3.2005 dotyčnú zmluvu vedúci DB Hartmut Mehdorn, vedúci Nemeckého Telekomu Kai-Uwe Ricke a predseda predstavenstva T-Mobilu René Obermann.

Pilotná skúška štartuje na jeseň roku 2005 na trati Kolín nad Rýnom – Dortmund. Vo vybraných vlakoch ICE môžu cestujúci, ktorí majú laptopy alebo PDA obsahujúce zariadenie WLAN surfovať po internete a prijímať a odosielať e-maily. V ICE bude nainštalovaný server, ktorý bude poskytovať aktuálne informácie a dôležité servisy vo vlaku a na staniciach. Po úspešnom ukončení testu sa rozšíri Railnet od roku 2006 na všetky vlaky kategórie ICE. Denne cestuje v týchto vlakoch okolo 150-tisíc cestujúcich. -hb-