Nepodarená posledná jazda „Všudybylky“ 354.1217

8.3.2005 11:31

Nepodarená posledná jazda „Všudybylky“ 354.1217

Brno - Bola hviezdou filmov aj seriálov, rovnako monumentálne rozlúčenie jej však osud nedoprial. „Všudybylka“ 354.1217 mala na sobotu naplánovanú svoju poslednú cestu a nedokončila ju. Prejazd po trase lemovanej tisíckami ľudí pokazilo jediné tesnenie.

Vlak vyšiel z Brna hl.n. za zvukov fanfár zo staničného rozhlasu a obležaná desiatkami fotografov. Tých dokonca musela polícia vyháňať z koľají, aby neskončili pod kolesami prechádzajúcich súprav.

Historický vlak však svoju cestu zakončil v Střelicích u Brna, sotva v šestine cesty. Fanúšikovia povedľa trati do Moravského Krumlova čakali márne, späť do Brna sa „Všudybylka“ vrátila odtiahnutá strojom 742.356. Bola to smutná posledná jazda, ale v nedeľu 6.3.2005 vypršali „Všudybylke“ tlakové skúšky a na nové by bolo treba asi štyri milióny korún.

Osadenstvo plne obsadeného vlaku, ktorý „Všudybylka“ ťahala, preto prihliadalo v depe v Brne - Horných Heršpiciach smutnému obrázku - parný rušeň už nemal silu, aby sám došiel na točňu, na nej sa po starodávnom zvyku železničiari so starými strojmi lúčia. Stroj z roku 1938, ktorý poznajú diváci napríklad z Četníckych humoresiek, Čiernych barónov či z filmu Stůj, nebo se netrefím, tam musel dotiahnuť motorový rušeň 704.001. Posledný pohľad na prevádzkyschopnú „Všudybylku“ sa však nepokazil, elegantne vycúvala, takže si parná krásavica svoju chvíľu smutnej slávy vychutnala naplno. Keď mala symbolicky prejsť k bráne depa s dátumom 5.3.2005, nasadila „Všudybylka“ posledný dych - a s ťahavým pískaním tých niekoľko metrov z točne odišla sama.

„Všudybylka“ skončí odstavená v depe vedľa rovnako postihnutého „Albatrosu“ 498.106, najrýchlejšom československom parnom rušni, ktorému tlakové skúšky prepadli minulý rok. V Brne po sobote zostávajú len dve prevádzkyschopné parné rušne, a to „Skaličák“ a „Šľachtičná“, pričom oba spravujú České dráhy. Národné technické múzeum je na tom horšie. Z jeho štyroch desiatok parných rušňov môžu jazdiť len dva.

Na ilustračnej snímke je „Všudybylka“ 354.1217 v Bylnici dňa 26.2.2005. -rp-