Nové kolektívne vyjednávanie na ČD by mohlo začať už budúci týždeň

1.3.2005 18:49

Nové kolektívne vyjednávanie na ČD by mohlo začať už budúci týždeň

Praha - Nové kolektívne vyjednávanie na ČD by mohlo začať už budúci týždeň, do tej doby by vedenie Českých dráh malo odborom dodať nový návrh kolektívnej zmluvy. Znova sa začne vyjednávať, pokiaľ rušňovodiči do dnešnej polnoci nepodpíšu kompromisný návrh, na ktorom sa podnik zhodol s ostatnými odbormi.

To však Federace strojvůdců už vylúčila. V novom kolektívnom jednaní je ale ochotná pristúpiť na minimálne päťpercentné zvýšenie platu pre všetkých zamestnancov. Federácia tak ustúpila od svojich pôvodných požiadaviek 12% a po korekcii sedempercentného zvýšenia platov pre všetkých.

Pre seba však i naďalej chcú rušňovodiči rýchlejší rast, a to buď formou profesijného príplatku alebo prostým zvýšením tarifu. Práve požiadavka na profesijný príplatok je dôvodom, prečo kolektívne vyjednávanie stroskotalo.

Vzhľadom k tomu, že nie je podpísaná kolektívna zmluva, fungujú totiž dráhy v tzv. zvláštnom režime a zamestnanci tak prichádzajú o viacero výhod. Majú napríklad kratšiu dovolenku, dlhšiu pracovnú dobu atď. Fakt, že majú zamestnanci dlhšiu pracovnú dobu a menej dovolenky, by sa časom mohol prejaviť na potrebe zamestnancov. Okrem plánovaných 5500 až 6000 zamestnancov by tak kvôli tomu mohlo tento rok dráhy opustiť o 2000 až 2500 zamestnancov viac. -rp-