ZSCS bojuje proti pokutám na súdoch

1.2.2005 18:18

ZSCS bojuje proti pokutám na súdoch

Bratislava - Pokuty od Protimonopolného úradu SR ako dedičstvo po Železničnej spoločnosti bude znášať firma, ktorá sa v najbližších mesiacoch má privatizovať. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, ktorá je väčšia z dvoch nástupníckych firiem po Železničnej spoločnosti, totiž prevzala spory o dve nezaplatené pokuty v hodnote 67 mil. Sk.

Pri delení majetku tieto záväzky prevzala Železničná spoločnosť Cargo Slovakia ako nástupca a pokračujeme v právnych sporoch o priznanie týchto pokút. ZSCS sa v oboch prípadoch snaží dosiahnuť, aby pokuta nebola uznaná. Súčasne však riskujú, že ak súd odobrí rozhodnutie úradu, zaplatia nielen pokutu, ale aj miliónové penále.

Prvú pokutu Železničná spoločnosť dostala na jeseň minulého roka za to, že prikazovala veľkým firmám plombovať nákladné vagóny s tovarom špeciálnymi plombami, ktoré sama určila. Úrad to označil za zneužitie dominantného postavenia a dal železničnej firme pokutu 30 mil. Sk.

Železnice totiž odmietli prevziať tovar, ak nemali nákladné vozne nimi vybrané plomby, a tak vlastne 30 veľkým slovenským podnikom diktovali podmienky. V tomto prípade Železničná spoločnosť nevyužila zákonnú 15-dňovú lehotu na podanie rozkladu. Podala však na súd námietku o zákonnosti doručenia. Tvrdia, že im nebola táto zásielka doručená.

V druhom prípade Železničná spoločnosť dostala pokutu 37 mil. Sk, a to opäť za zneužitie dominantného postavenia na trhu. Tentoraz úrad dal za pravdu firmám, ktoré sa sťažovali, že niektoré firmy dostávajú väčšie provízie a majú teda výhodnejšie podmienky ako iné. Išlo o Express, Express Slovakia, Nakurail Ag a Proxar Slovakia Internationale Spedition. Niektoré z nich riadia ľudia, ktorí donedávna pracovali na železnici vo vedúcich funkciách. Železničná spoločnosť sa však odvolala a podala rozklad.

Úrad znova potvrdil zneužitie dominantného postavenia, znížil však pôvodnú pokutu z 80 na 37 mil. Sk. Zohľadnil tak fakt, že pôvodne boli železnice jeden podnik, ale pokutu už dostala len nástupnícka Železničná spoločnosť s nižším základným imaním. Pokuty sa totiž vyratávajú podľa objemu majetku spoločnosti.

Na ilustračnej snímke 240.095 neďaleko stanice Devínske Jazero dňa 5.8.2004. -rp-