Škoda včera ovládla ČKD Vagónku

21.1.2005 18:15

Škoda včera ovládla ČKD Vagónku

Plzeň/Ostrava - Ostravskú spoločnosť ČKD Vagónka včera oficiálne ovládla Škoda Holding Plzeň, ktorá dosadila do štatutárnych orgánov vagónky svojich zástupcov. Kúpu urýchlila nie príliš dobrá finančná situácia, do ktorej sa vagónka dostala koncom roku 2004.

Vedenie plzeňského holdingu už na začiatku januára oznámilo, že od ČKD Praha Holding, resp. od skupiny 11 FITE, kúpilo 100% akcií ČKD Vagónky. Ostravská firma zamestnáva viac ako 300 ľudí a jej tržby presahujú 1,5 mld. Kč ročne.

Vstup Škody Holding umožní vagónke lepšie financovanie dlhodobých investícií. Obe firmy chcú spoločne vyvinúť napríklad nový motorový vlak pre regionálnu prímestskú dopravu. Škoda chce podporovať aj ďalšie aktivity vagónky - výrobu elektrických dvojposchodových prímestských jednotiek radu 471 a motorového vozu Dm 12 pre fínske železnice.

Noví majitelia firmy vylúčili, že by sa vo vagónke chystalo prepúšťanie. Naopak zákazky, ktoré môže vagónka získať od Škody, môžu do budúcnosti vytvoriť predpoklady pre zvyšovanie počtu zamestnancov.

Najväčší prínos pre Škodu bude kvalifikovaná pracovná sila v obore dopravného strojárstva.

Na ilustračnej snímke je elektrická jednotka 471.008 v Prahe hl.n. dňa 11.10.2004. -rp-