Priecestie neďaleko ČKD Hradec Králové má už závory

20.1.2005 19:11

Priecestie neďaleko ČKD Hradec Králové má už závory

Hradec Králové - Závory a signalizačný systém má už od včera železničné priecestie na medzinárodnej ceste na okraji Hradca Králové pri ČKD. Rekonštrukcia priecestia stála 6,7 milióna korún, konštrukcia priecestia bola v katastrofálnom stave.

Závory tam boli umiestnené aj preto, že sa jedná o cestu prvej triedy. Novinkou je tiež to, že elektronické zabezpečovacie zariadenie má okrem iného aj tzv. čiernu skrinku, ktorá prípadne pomôže vysvetliť príčiny mimoriadnych udalostí, ako sú napríklad strety na priecestiach.

Pretože železničné priecestie pri ČKD leží na frekventovanej medzinárodnej ceste prvej triedy z Hradca Králové na Jaroměř a ďalej k česko-poľským hraniciam, nie je nebezpečné. České dráhy tak plnia svoj zámer zabezpečiť závorami všetky železničné priecestia v Hradci Králové, cez ktoré prechádzajú autobusy mestskej dopravy. V Hradci Králové je takýchto priecestí šesť. Z nich závory chýbajú už len v Březhrade, kde 4.4.2003 nabúral osobný vlak vedený rušňom 130.016 z DKV Česká Třebová do autobusu MHD na linke č. 12. Na mieste zomreli štyria ľudia. Príčinou nehody bolo zlyhanie zabezpečovacieho zariadenia. -rp-

Súvisiace odkazy