MÁV chystá obmenu zastaraného vlakového parku

11.11.2004 17:42

MÁV chystá obmenu zastaraného vlakového parku

Maďarské štátne železnice (MÁV) chcú radikálne obmeniť zastaraný vlakový park, používaný na prímestských tratiach. Vyhlásili tender na dodávku 30 hypermoderných vlakových súprav, ktorých hodnota je okolo 40 miliárd forintov.

Na tender zareagovalo šesť firiem, ale výberová komisia rokuje so štyrmi: nemeckým Siemensom, švajčiarskym Stadlerom, francúzskym Alstomom a nemeckou centrálou kanadského Bombardier. Do užšieho výberu postúpia dve firmy. Od víťaza tendra sa očakáva nielen dodávka súprav, ale aj zabezpečenie prevádzkovania a údržbu. Alstomu, ktorý vyhral tender v Číne za miliardu eur, prisudzujú najväčšiu šancu na víťazstvo. Šancu však má aj firma Bombardier, ktorá má na rozhodujúcom európskom trhu v Nemecku silnú pozíciu vďaka minuloročným tržbám 15,4 miliardy eur a k tomu v meste Dunakeszi s MÁV-om železničné opravovne. Do dvoch týždňov by mali byť známe firmy, ktoré postúpia do finále.

MÁV plánuje aj druhú fázu modernizácie, v ktorej ide o objednávku ďalších 30 vlakov. Po prvej obmene plánuje MÁV do roku 2010 investovať do modernizácie ďalších 500 miliárd forintov. V najbližších rokoch by sa týmto mal počet spojov na prímestských tratiach zvýšiť na 458.

Na ilustračnej snímke je rušeň MÁV V43.1280 na bratislavskej hlavnej stanici dňa 4.8.2004 s vlakom R 236. -jk-