V Ražiciach spustili rekonštruované zabezpečovacie zariadenie

4.11.2004 16:56

V Ražiciach spustili rekonštruované zabezpečovacie zariadenie

Ražice - V prvých novembrových dňoch v železničnej stanici Ražice (ČD) slávnostne uviedli do prevádzky rekonštruované staničné zabezpečovacie zariadenie (ZZ). Týmto sa definitívne odstránil havarijný stav bývalého ZZ, trvajúci od augusta 2002.

Počas povodní v auguste 2002 boli rozhodujúce časti ZZ zaplavené vodou. Voda tieto časti poškodila tak, že sa ďalej nedali používať. Jazdy vlakov sa zabezpečovali v medzistaničných úsekoch v smere žst. Čejetice, Protivín a Putim telefonicky. V Ražiciach jazdili vlaky na privolávaciu návesť a hradlo Skály upravili na hlásnicu. Takto sa zvýšilo riziko zlyhania ľudského činiteľa, pretože odstavením ZZ sa zodpovednosť za bezpečnosť vlakovej dopravy úplne preniesla na zamestnancov železníc.

Rekonštrukcia sa dotkla ako zabezpečovacích, tak aj súvisiacich oznamovacích a silnoprúdových zariadení. Zúčastnení pracovníci upravili trolejové vedenie, odvodnili koľajisko a obnovili časti železničného spodku a zvršku, ktoré poškodila voda. Do rozhodujúcich výhybiek namontovali elektrické vyhrievanie. Vo výpravnej budovy stavebne upravili priestory pre ZZ a zmodernizovali dopravnú kanceláriu. Celkovo zrealizovali 14 technologických prevádzkových súborov a 15 súvisiacich a nadväzujúcich stavebných objektov. Touto rekonštrukciou sa zvýšila bezpečnosť železničnej dopravy. Zrušením obsluhy hlásnice Skály a stavidiel č. 1 a 2 v žst. Ražice sa výrazne znížili prevádzkové náklady.

Rekonštrukciu vykonávala od septembra 2003 do novembra 2004 firma AŽD Praha s.r.o. – montážny závod Kolín. V úlohe subdodávateľov sa rekonštrukcie zúčastnili firmy Chládek a Tintěra a.s. Pardubice, EŽ Praha a.s., Edikt České Budějovice a.s., Elektrizace Praha a.s. Tieto firmy podporili pracovníci žst. Ražice a pracovníci SDC - Správy sdělovací a zebezpečovací techniky České Budějovice. Práce prebiehali za plnej prevádzky a celá rekonštrukcia stála viac ako sto miliónov Kč.
-jk-