Od 18.10.2004 ponúka Železničná spoločnosť, a.s., predaj lístkov cez internet

20.10.2004 8:29

Od 18.10.2004 ponúka Železničná spoločnosť, a.s., predaj lístkov cez internet

ZSSK, a.s. - Po odložení pôvodného termínu sa pilotná prevádzka predaja cestovných dokladov cez internet začala 18.10.2004. Počas pilotnej prevádzky je možné zakúpiť cestovný lístok minimálne 8 dní pred odchodom vlaku, a len na vlaky kategórie IC a Ex na trase Bratislava hl. st. - Žilina - Košice a späť.

Konkrétne sa jedná o vlaky IC 402 / IC 403 Gerlach, IC 404 / IC 405 Tatran, Ex 500 / Ex 501 Kriváň, a Ex 511 Váh. Cestovné doklady v kategórii IC Super Plus je možné zakúpiť minimálne 14 a maximálne 60 dní pred odchodom vlaku. Tieto lístky sa predávajú len na limitovaný počet miest vo vlakoch InterCity za zvýhodnených cenových podmienok.

Nákup cestovných lístkov sa začína vyhľadaním si vhodného vlakového spojenia na stránkach http://www.kvc.sk. Pri spojeniach, na ktoré je možné zakúpiť cestovný lístok cez internet sa zobrazí ikonka nákupného košíku. Po kliknutí na danú ikonku vás server vyzve na výber vozňovej triedy. V pilotnej prevádzke je však možné zakúpiť cestovný lístok len pre jednotlivca. Ak cestujete v skupinke, nie je zaručené že vaši spolucestujúci dostanú miestenku vedľa vás, čo je zvlášť nepríjemné ak cestujete s deťmi. Okrem obyčajnej tarify je možná rezervácia na zľavnené lístky pre dieťa, študenta, Junior Rail PLUS, ŤZP, SENIOR.

Pokiaľ nemáte istotu, že v daný deň budete môcť svoju cestu uskutočniť na 100%, máte možnosť výberu cestovného dokladu s možnosťou vrátenia pred odchodom vlaku (IC Plus, IC Standard) alebo po odchode vlaku (IC Flexi).

Pokračujete výberom miesta na sedenie podľa vozňovej triedy a radeného vagóna - okno, chodbička, stred, podľa aktuálnej obsadenosti vlaku. Po zadaní vášho výberu sa vám zobrazí cena vášho lístku a údaje o rezervovanom mieste vo vlaku. Konkrétne mieste na sedenie Vám pridelí rezervačný systém, nie je možné zadať priamo číslo vozňa a číslo žiadaného sedadla.

Server vás po kliknutí na ikonku "Platba" vyzve na zadanie vašich osobných údajov. Po kontrole vašej objednávky máte možnosť platby. Platba sa počas pilotnej prevádzky dá uskutočniť len prostedníctvom platobného portálu Tatrabanky, využitím služby Tatrapay/Eliotpay. Týmto obmedzením si cestovný doklad môže objednať len cestujúci, ktorý ma osobný účet vedený v Tatrabanke, a má aktivovanú službu Internet banking. Klienti ostatných bánk a držitelia embosovaných kreditných kariet sú v súčastnosti odkázaní na zakúpenie cestovného dokladu osobne pri okienku na železničnej stanici.

Po prevedení platby sa nakupujúcemu zobrazí záverečná informácia o zakúpenom cestovnom doklade. Táto informácia obsahuje aj unikátny identifikačný reťazec, ktorým sa musíte spolu s vašim dokladom totožnosti preukázať sprievodcovi vo vlaku, ktorý vám na základe tejto informácie vydá platný cestovný doklad. Preto sa odporúča tlač potvrdzujúcej stránky o nákupe.

Výhody on-line nákupu cestovného dokladu:

  • Môžete nakupovať v kľude a teple domova či z práce.
  • Nemúsite chodiť na stanicu a vystať dlhé rady pri okienku.
  • Cestovný lístok vám bude vydaný sprievodcom priamo vo vlaku.
  • Cestovný lístok zakúpený cez internet sa dá vrátiť v pokladnici Železničnej spoločnosti, a.s. (platí pre IC Plus a IC Standard). Peniaze vám budú spätne poukázané na váš účet. Žiadosť o anuláciu zakúpeného cestovného dokladu sa nachádza priamo v objednávke.

Nevýhody on-line nákupu cestovného dokladu:

  • Cestovný lístok si v súčasnosti môžete zakúpiť najneskôr 8 dní pred odchodom vlaku.
  • Cestovný lístok si v súčasnosti môžete zakúpiť len na vlaky kategórie IC a Ex na trase Bratislava hl. st. - Žilina - Košice a späť.
  • Cestovný doklad zakúpený cez internet je na meno a je neprenosný. Cestujúci sa vo vlaku musí preukaázať preukazom totožnosti.
  • Konkrétne mieste na sedenie Vám pridelí rezervačný systém, nie je možné zadať priamo číslo vozňa a číslo žiadaného sedadla.
  • V pilotnej prevádzke môžete zakúpiť lístok len pre jednotlivca. Prípadní spolucestujúci či dieťa nemá zaručené miesto veďla vás. Nemám to odskúšané, ale získanie miesta pre spolucestujúceho veďla vás je veľmi málo pravdepodobné, keďže sa jedná o úplne novú objednávku.
  • V pilotnej prevádzke môžete platiť len prostredníctvom služby Tatrapay/Eliotpay. Nakupovať tak môžu len klienti Tatrabanky s aktivovanou službou Internet banking. Klienti iných bánk a držitelia embosovaných kreditných kariet budú musieť s využitím tejto služby počkať do skončenia pilotnej prevádzky.
  • V pilotnej prevádzke si cestovný doklad môžete zakúpiť len v času 6.00 - 21.00 v pondelok - piatok, a v nedeľu, a v sobotu len v čase 7.00 - 13.30.

Budeme radi ak sa so svojimi skúsenosťami s nákupom cestovných dokladov cez internet podelíte s našimi čitateľmi v diskusii.

Súvisiace odkazy