Vítkovice Doprava vypravila po prvýkrát vlaky po celoštátnej železnici

5.10.2004 17:46

Vítkovice Doprava vypravila po prvýkrát vlaky po celoštátnej železnici

Ostrava - Spoločnosť Vítkovice Doprava dnes po prvýkrát za dobu novodobej existencie vypravila vlak po celoštátnej železnici a otvorila sa tak pre externých zákazníkov. Po železnici bude prepravovať vápno a neskôr šrot a ďalšie suroviny, potrebné pre chod oceliarskej výroby.

Firma bude využívať trať Českých dráh medzi Štramberkom na Novojičínsku a Ostravou. Do konca tohto roku vítkovické vlaky dovezú zo Štramberku do Ostravy okolo desať tisíc ton vápna pre oceliarne. Ešte v tomto roku by mala začať preprava šrotu do Ostravy.

Najväčší zákazník dopravnej firmy, Vítkovice Steel, už previedol časť prepravy na železnicu a znížil aj pri zvýšenej výrobe objem kamiónovej dopravy oproti minulému roku o tretinu na 1260 kamiónov.

Vlaková súprava Vítkovíc s desiatimi vozňami bude na trase dlhej 40 kilometrov jazdiť pravidelne, spočiatku každý druhý deň. Vlak odvezie približne 300 ton materiálu. Po železnici chcú Vítkovice prepravovať i nadrozmerné náklady, napríklad zalomené hriadele ťažké asi 150 ton pre poľské lodenice.

Spoločnosť Vítkovice Doprava sa od Vítkovic oddelila v roku 2002. V súčasnej dobe zamestnáva asi 310 ľudí a obhospodaruje 49 kilometrov vlastných koľají. -rp-