ČR na koridoroch prehospodárila minimálne 270 mil. korún

30.9.2004 16:18

ČR na koridoroch prehospodárila minimálne 270 mil. korún

Česká rep. - Česká republika prehospodárila na modernizácií prvého a druhého železničného koridoru minimálne 270 mil. Kč. Ministerstvo dopravy s tým nesúhlasí. Podľa neho nie je v súčasnej dobe potreba prijímať k problematike modernizácie koridorov žiadne opatrenia.

Metodika spracovania dokumentácie odpovedala jej požiadavkám a nebol dôvod ju meniť. Na stavbe prvého koridoru na trase Děčín - Praha - Česká Třebová - Brno - Břeclav i na druhom koridore, ktorý vedie z Břeclavi cez Přerov do Bohumína a Petrovic u Karviné, bola možnosť úspor o 13 až 30 percent. Od roku 1993 doteraz stála stavba a príprava koridorov viac ako 65 mld. Kč. Zhruba do konca roku 2015, keď by mali byť dokončené všetky štyri tranzitné koridory, by malo biť vynaložené ešte ďalších 100 mld. Kč.

Zákazky na projektové práce a zhotoviteľa stavieb zadával štát v obmedzenom konkurenčnom prostredí, ktoré nevytváralo účinný tlak na optimalizáciu ponúkaných cien.

Na 3. koridore, ktorý má viesť z Prahy cez Plzeň na Nürnberg (Nemecko), a na štvrtom koridore z Prahy cez České Budějovice na Linz, navrhlo ministerstvo dopravy nereálne spôsoby financovania, čo údajne spôsobilo odsun výstavby za plánovaný horizont roku 2010. Správnosť prepočtov sa naviac v štúdiách nepreverovalo. Prepočty obsahovali chyby, výsledky analýz sa nadhodnocovali.

Naviac sa nedosiahne predpokladaných prínosov zo skrátenia jazdných dôb vlakov na koridoroch. Projektované traťové rýchlosti môžu byť v prevádzke pri klasických súpravách využité na prvom koridore len z 59 percent a na druhom koridore zo 40 percent diaľok tratí.

ČD totiž chystá nasadenie len sedem namiesto desať vlakov Pendolino, ktoré môžu dosahovať vyššiu rýchlosť v dlhších úsekoch než klasické súpravy. Súpravy budú naviac dodané za pôvodnú cenu desiatich jednotiek. -rp-