BRKS a nákladné vlaky

27.9.2004 17:11

BRKS a nákladné vlaky

Bratislava - Železničná spoločnosť (ZSSK) má na trhu nákladnej prepravy nového konkurenta. Bratislavská regionálna koľajová spoločnosť (BRKS) totiž od začiatku augusta tohto roku začala zabezpečovať pre český Holcim Prachovice prevoz jeho cementu do Maďarska.

Okrem tohto prvého kontraktu, ktorý spoločnosť prebrala práve ZSSK, však BRKS už teraz rokuje aj s ďalšími slovenskými ako i stredoeurópskymi priemyselnými podnikmi.

Podľa Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý BRKS prevádzkuje spolu so švédskym Connexom a ŽOS Vrútky, sa síce nedá očakávať, že ich spoločnosť obsadí v najbližších rokoch viac ako len niekoľko percent trhu nákladnej dopravy, ale ZSSK na zmenu situácie ihneď zareagovali.

Už teraz však rokuje aj so slovenským závodom Holcimu v Rohožníku. Závod v Rohožníku má síce ešte platný kontrakt s ZSSK, ale neskôr o to majú BRKS určite záujem. Kontrakt od českého Holcimu získala BRKS vďaka lacnejším a rýchlejším službám.

Za šesť týždňov od českého Holcimu získali rovnaké zdroje ako z osobnej dopravy za celých prvých osem mesiacov tohto roku. Nákladná doprava však nie je pre nás len zdrojom vykrývania strát pri osobných vlakoch. Na Slovensku si okrem BRKS železnicami zabezpečuje dopravu železnej rudy iba košický U.S.Steel a rakúska firma LTE zasa vozí z Nemecka koks pre žiarske Slovalco.

Ešte začiatkom tohto roku na troch tratiach Rohožník – Zohor (112), Zohor – Bratislava (110) a Zohor - Záhorská Ves (113) prevádzkovala BRKS 26 spojov denne, ale po niekoľkých zníženiach je to teraz už len 12 vlakov. -rp-

Súvisiace odkazy