Motorový vozeň ÖBB – VT 5047 na Slovensku

2.8.2004 15:27

Motorový vozeň ÖBB – VT 5047 na Slovensku

Bratislava - V dňoch 29. - 30. júla 2004 sa v priestoroch bratislavského depa uskutočnilo školenie rušňovodičov RD Bratislava hl., ktorí vozia vlaky osobnej dopravy na trati Bratislava – Marchegg, na motorový vozeň Rakúskych spolkových železníc VT 5047.

Školenie vykonávali zamestnanci ZSSK, ktorí boli zaškolení zamestnancami ÖBB priamo vo Viedni. Po stacionárnom školení na VT 5047 032-7 v depe nasledovali praktické jazdy na úseku Bratislava hl.st. – Devínska Nová Ves a späť, kde sa postupne vystriedali všetci rušňovodiči.

Ešte v tomto GVD by mal byť tento motorový vozeň nasadený do prevádzky na vlak ER 2569 Bratislava hl.st. (22.43 h) – Wien Südbf. (23.44 h). Od nového GVD sa tieto motorové vozne budú objavovať v Bratislave častejšie, nakoľko budú zabezpečovať celú vozbu Bratislava hl.st. – Gänserdorf a vybrané spoje Bratislava hl.st. – Wien Südbf.

Jednu jazdu som absolvoval a môžem Vám garantovať, že sa naozaj máme na čo tešiť. Bol som milo prekvapený nielen klimatizáciou a tichým chodom, ale aj zabudovaným výdajným automatom na cestovné doklady, ktorý akceptoval papierové a kovové peniaze, ale aj platobné karty a okrem iného, ako je zrejmé z obrázku, dokáže komunikovať aj po slovensky.

Z technických charakteristík by som vyzdvihol len rýchlosť, ktorá je v prevádzke max. 120 km/h, počet miest na sedenie 65, 3 háky na bicykle a držiak na lyže. -Milky-

Galéria