Tornáda a smršte spôsobili v Severnom Porýnií-Vestfálsku obmedzenia v doprave

19.7.2004 16:56

Tornáda a smršte spôsobili v Severnom Porýnií-Vestfálsku obmedzenia v doprave

Duisburg/Nemecko - Nemeckým mestom Duisburg a jeho okolím sa v nedeľu večer prehnalo mohutné tornádo. Búrky a smršte postihli aj ďalšie oblasti spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Počasie malo za následok obmedzenia vlakovej a cestnej dopravy a značné meškania. Vyvrátené stromy prakticky v celom regióne blokovali železničné koľaje a na niektorých miestach bolo vytrhnuté aj elektrické vedenie na železnici.

Najviac bola postihnutá trasa medzi Mülheim-Styrumom a Duisburgom a medzi Mülheim-Styrumom a Oberhausenom. Viaceré regionálne vlaky museli odkloniť a mestské železnice vôbec nefungovali. Vedenie Nemeckých železníc (DB) zatiaľ nevedelo vyčísliť výšku škôd. Pri Dürene obmedzila dopravu voda, ktorá zaplavila koľaje.

Okrem toho pri Duisburgu vyvrátený strom zasiahol idúci rýchlovlak ICE, ktorý musel zostať stáť, aby sa preskúmal rozsah škôd. Cestujúci neutrpeli žiadne poranenia, museli však pešo odísť zo súpravy na blízku stanicu v prudkom daždi.

Podľa polície spôsobil prírodný živel obrovské materiálne škody, ktorých rozsah sa zatiaľ nedá odhadnúť. Najviac postihnuté je centrum Duisburgu a prístav, kde víchor odvial z móla bager, ktorý sa zrútil na motorovú loď.

V súvislosti s vyčíňaním tornáda sa pri dopravnej nehode ľahko zranila jedna osoba. Tornádo sprevádzal silný dážď, ktorý vytopil desiatky pivníc. Ničivé ťaženie tornáda, ktoré trvalo asi 20-30 minút, sa začalo krátko pred 21.00 h. Polícia zaznamenala 264 tiesňových volaní, hasiči museli vyraziť do terénu viac ako 150-krát. Hovorca hasičov označil škody za "gigantické".

Podľa meteorológov postihli tornáda alebo tornádam podobné smršte aj ďalšie mestá v Severnom Porýní-Vestfálsku, najmä Viersen, Oberhausen a Essen, kde utrpelo zranenia šesť ľudí. Mönchengladbach, Krefeld a Münster zasiahli prudké búrky, ktoré však nespôsobili väčšie škody. -tasr-