Okružní jízda Rakouskem

1.6.2004 8:31 Karel Furiš

Okružní jízda Rakouskem

Z Ostravy vyjíždím EC 131 Polonia v přední části vlaku jsou řazeny přímé vozy do Vídně. Přijíždím do Břeclavi a posunová četa začíná přehazovat tři vozy z polonky na EC 279 z Drážďan do Vídně. Ve tři odpoledne jsem ve Vídni. Udělám pár snímků a přecházím na nástupiště kde odjíždí vlaky směr Graz a Villach.

Nastupuji do IC 159 Croatia. Vlak je sestaven z chorvatských a rakouských vozů. Vybírám si ten nejstarší protože tam není klimatizace a jdou otevřít okna. To kvůli fotografování. Z Vídně jse jede až po osmdesátý km. rovinou a pak začíná ta nejkrásnější jízda Semmeringem, stoupání, hodně tunelů a viaduktu. Je to první horská dráha postavená v Evropě. Ve st. Semmering je odstaven motorový vůz jako památník. Za st. je nejdelší tunel na této trati a po projetí tunelem začíná trať klesat. Ve st. Bruck a.d. Mur odbočujeme do Grazu. Po příjezdu do st. Graz fotografování a prohlídka města. Večer v devět jsem už na nádraží. Můj další vlak už je na prvním nástupišti. Překvapením pro mě bylo když jsem uviděl na soupravě EN Zürichsee tu samou lokomotivu která vezla IC Croatiu až na Slovinské hranice. Jízdu z Grazu až do Innsbrucku jsem téměř celou prospal v pohodlném kupé ÖBB. Než se dojede do Innsbrucku tak se dvakrát mění směr a lokomotiva musí přejet z jedné strany na druhou.

Brzy ráno přijíždím do Innsbrucku a stále je na soupravě ta sama lokomotiva. Z Innsbrucku do Vídně se hodně staví a trať je každým rokem jiná. Nádraží je tady taky po velké rekonstrukci. Těsně před pátou přistavují soupravu ICE německých drah (ICE 767). Tento vlak jede až do Vídně na západní nádraží. Maximální rychlost po Rakousku je však jen 160 km/hod. Je to super jízda v pohodlných sedačkách. V opěrce na ruce je zabudované rádio. Zhruba devět stanic na výběr. Já měl puštěnou stanici kde hrála celou cestu skupina ABBA. V jednom voze jsou v sedačkách zabudované monitory s videem. Na výběr jsou dva filmy v němčině. Abych nemusel ve Vídni přejíždět ze západního na jižní nádraží městskou dopravou tak jsem vystoupil ve stanici St.Pölten a počkal chvíli na další vlak, který zastavuje ve st. Wien Hüteldorf. Z této stanice jezdí pantograf do st. Wien Südbf. A odtud už jezdí vše směrem na Břeclav a Bratislavu. Po utracení zbytku Eur jsem se rozhodl že pojedu domů přes Bratislavu,neboť na vlak který jede z Vídně bych musel čekat déle a příjezd do Ostravy je stejný, protože v Břeclavě se tyto vlaky opět spojí na EC Polonia. Takže z Vídně vyjíždím ER 2530 (euroregion) jinak je to spěšný vlak po slovensky zrychlený vlak. V Bratislavě asi hodina času. Ex Polonia přijíždí načas.

Po Slovenském území je vedena polonka jako Ex asi kvůli příplatkům. Dost hodně lidí jede do Kút. V Břeclavi přibíráme vozy z Vídně a pokračujeme do Přerova a Ostravy. Polonka jede některé úseky mezí Břeclaví a Otrokovicemi rychlostí 160 km/hod. Před Ostravou se dodělává koridor a tak nasbíráme asi 20 min. zpoždění. Kolem šesté večer jsem doma a výlet končí.

 

Galéria