Dopravné správy

Netradičná volebná miestnosť? Na Kysuciach krúžkujú aj na železničnej stanici

Pri príležitosti druhého kola prezidentských volieb premenili vestibul železničnej stanice v Krásne nad Kysucou na volebnú miestnosť. Aj keď sa mnohým ľuďom môže zdať voľba tohto miesta ako netradičná, pre obyvateľov mesta je už zvykom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná doprava bude v Košickom okrese dočasne obmedzená. Cestujúcich prepravia autobusy

Košický okres čaká budúci týždeň dočasná výluka vlakov. Železničnú dopravu nahradia na trati Košice – Moldava nad Bodvou autobusy. Výluka bude prebiehať od pondelka 8. apríla do štvrtka 11. apríla. Ako informovala Železničná spoločnosť Slovensko, dôvodom je úprava infraštruktúry.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vsetínská MHD se zapojila do systému krajské integrované dopravy

Od začátku dubna se pro obyvatele Vsetína cestování veřejnou dopravou výrazně zjednodušilo – místní městská hromadná doprava se totiž zapojila do systému Integrované dopravy Zlínského kraje. Cena za jednotlivé jízdné ve Vsetíně bude 15 korun, a to jak v autobusech provozovaných Zlínským krajem, tak na linkách MHD.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Řidič volkswagenu uvízl v Neratovicích na železničním přejezdu. Auto smetl projíždějící vlak...

Řidič volkswagenu vjel v pátek večer, v ulici U Závor v Neratovicích na Mělnicku, na železniční přejezd v době, kdy se spouštěly závory. S vozem mezi závorami uvízl. Podle prvotních informací z vozu nejspíš vystoupil. Do auta pak najel projíždějící vlak jedoucí směrem od Prahy a tlačil ho před sebou několik desítek metrů.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Žilinská univerzita sa pýši európskym unikátom. Gigantický model ohúri najmä milovníkov vlakov

V útrobách laboratória sa ukrývajú informačné a riadiace počítačové systémy. Vysokoškoláci sa tu učia nielen na tých najmodernejších prístrojoch, ale aj na tých historicky najstarších, ktoré sa stále používajú v staniciach po celej Európe.

Celú správu a reportáž TV markíza nájdete na tomto odkaze.

Železnice zverejnili zmluvu. Sanácia vestibulu bude stáť vyše stotisíc eur

Železnice už vybrali firmu, ktorá opraví vestibul na nitrianskej železničnej stanici. Súťaž vyhrala firma Doreko zo Šurian. Zmluva je účinná od 22. marca. Jej predmetom je „Sanácia vestibulu a oprava stropu“. V kolónke lehota dodania je napísané: Na základe písomnej výzvy vyhlasovateľa, najneskôr do troch mesiacov od odovzdania staveniska.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Vlaková výluka na severu kraje. Začíná ve čtvrtek

Další výluka se chystá na Šumpersku a Jesenicku. Vlaky na trati číslo 292 nahradí autobusy od čtvrtka 11. dubna do 17. dubna. Náhradní autobusová doprava pojede v obou směrech ze Šumperka až do Jeseníku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na tratě jindřichohradecké úzkokolejky by se od června mohly vrátit vlaky

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) by 1. června opět mohly zahájit provoz. Vlaky by se tak na železnici vrátily poprvé od října 2022, kdy firma kvůli úpadku dočasně přestala vozit místní i turisty.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Večerná nehoda medzi Levicami a Čatou prerušila železničnú dopravu na viac ako dve hodiny

Železničnú osobnú dopravu medzi Levicami a Čatou v piatok večer prerušila takmer na dve a pol hodiny nehodová udalosť. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informovala na sociálnej sieti, pričom neuviedla, o akú nehodu išlo. Premávka na uvedenom úseku na trati Štúrovo – Levice bola prerušená približne od 18:30 skoro do 21:00.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Opravte stavědlo na Vyšehradě, nařídil Správě železnic magistrát

K památkově chráněnému a chátrajícímu nádraží Praha–Vyšehrad, které má nového vlastníka, patří nevelký železniční domek u Svobodovy ulice ve státních rukou. Magistrátní památkový odbor nařídil jeho majiteli, Správě železnic, aby zabránil jeho dalšímu chátrání.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná spoločnosť Deutsche Bahn pripravuje rozsiahle úsporné opatrenia

Nemecký železničný prepravca Deutsche Bahn pripravuje úsporný program s cieľom zmierniť miliardové straty a narastajúce dlhy. Vyplýva to zo správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje oboznámené s problematikou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ŽSR začínajú éru zlepšovania finančných podmienok zamestnancov. Čo to pre nich znamená?

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) spolu s Odborovým združením železničiarov (OZŽ) podpísali dňa 3. apríla 2024 Dodatok č. 10 Kolektívnej zmluvy ŽSR. „Začíname éru zlepšovania finančných podmienok zamestnancov ŽSR,“ vyjadril sa generálny riaditeľ ŽSR Alexander Sako bezprostredne po podpise dodatku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rusko sa snaží sabotovať európske železnice, varuje český minister dopravy

Rusko podniklo „tisíce" pokusov o zásah do činnosti európskych železničných sietí s cieľom destabilizovať EÚ a sabotovať kritickú infraštruktúru. Pre Financial Times to uviedol český minister dopravy Martin Kupka. Podľa neho existuje podozrenie, že Moskva sa od vpádu na Ukrajinu v roku 2022 opakovane snažila oslabiť únijné systémy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničnú dopravu v Británii ochromil štrajk rušňovodičov

Železničnú dopravu ochromil vo veľkých častiach Spojeného kráľovstva vrátane kľúčových turistických trás štrajk rušňovodičov. Trápia ich vysoké životné náklady a najvyššia inflácia za posledné desaťročia. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP. Rušňovodiči z odborovej organizácie Aslef sa zapojili do trojdňového štrajku, ktorý postihne aj expresné vlaky na londýnske letiská Gatwick, Stansted a Heathrow.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Z Prahy už vyrazil volebný vlak. Dovezie slovenských voličov, na palube je aj štáb ta3

V prezidentských voľbách sa nedá voliť poštou. Všetci, ktorí chcú uplatniť svoj hlas, musia prísť na Slovensko. Jedným z riešení bol pre Slovákov mimoriadny vlak, ktorý ich zadarmo dopraví z Česka domov. Iniciatíva Mladí proti fašizmu zorganizovala cestu volebným vlakom zadarmo pred druhým kolom prezidentských volieb. Spoj vyrazil už v piatok 5. apríla 2024, krátko pred 12:00 h.

Celú správu a reportáž TA3 nájdete na tomto odkaze.

Krátko pred polnocou v Krásne nad Kysucou nákladný vlak zrazil človeka

Dňa 4.apríla 2024 krátko pred polnocou došlo k dopravnej nehode na železničnej trati medzi Žilinou a Čadcou v katastri obce Krásno nad Kysucou. "Krátko pred polnocou 4. apríla 2024 došlo v úseku Krásno nad Kysucou – Čadca k prerušeniu vlakovej dopravy pre zrazenie osoby nákladným vlakom, ktorá sa neoprávnene pohybovala v koľajisku." o udalosti nás informoval Dominik Drevický, hovorca ZSSK.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Polícia v Košickom kraji podrobila dychovej skúške 197 rušňovodičov

Polícia v Košickom kraji počas tohto týždňa podrobila dychovej skúške 197 rušňovodičov a ďalších zamestnancov spojených so železničnou dopravou. V rámci akcie Alkohol bol v jednom prípade výsledok dychovej skúšky pozitívny, a to 0,5 promile u sprievodkyne vlaku. Informovala o tom košická krajská polícia na sociálnej sieti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Odborári sa dohodli na mzdách aj s vedením ŽSR

Odborári sa dohodli na mzdách aj s vedením ŽSR. Prevádzkoví zamestnanci si podľa štátneho správcu železničnej infraštruktúry polepšia tento rok o 14 percent. Dohodu tento týždeň hlásili odborári aj so štátnym dopravcom ZSSK. Dodatok podpísali ŽSR a Odborové združenie železničiarov, obe strany podľa ŽSR rokovali viac než päť mesiacov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na vyťaženej trati hrozia ďalšie meškania vlakov. Podľa analýzy nestíha, ministerstvo tvrdí opak

"V súčasnosti je trať jednokoľajná a v celom úseku neelektrifikovaná s výnimkou konečných staníc," tvrdí poslanec národnej rady Marek Lackovič (PS). Prvý vlak prešiel po 95 kilometrov dlhej trati pred takmer 130 rokmi. Apeluje tak na stav železničnej trate medzi Komárnom a Bratislavou. Pripomína, že si vyžaduje urýchlenú modernizáciu. Poukazuje na to pritom aj analýza Útvaru hodnoty za peniaze z ministerstva financií spred dvoch rokov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Študentov z ČR opäť privezie volebný vlak, zastaví v Kútoch a v Bratislave

Pred druhým kolom prezidentských volieb bude v piatok 5. apríla z Prahy vypravený tzv. volebný vlak. S iniciatívou prišlo občianske združenie Mladí proti fašizmu, ktorej zakladateľom a predsedom je Seničan Marek Mach. Vlak môžu bezplatne využiť cestujúci z Českej republiky, ktorí sa vopred zaregistrujú. Prednosť, rovnako ako počas vlaňajších parlamentných volieb, budú mať študenti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.