Dopravné správy

Jak se dostat na nádraží? Budoucí brněnskou stanici obslouží třináct linek

K novému hlavnímu nádraží, které má v Brně začít sloužit v roce 2035, se cestující ze všech stran města dostanou přímým spojem některé z linek městské hromadné dopravy. Celkově jich bude třináct. Vytvoření této sítě obnáší výstavbu nových i propojovacích tratí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/hlavni-nadrazi-dostupnost-mhd-doprava.A240410_788658_brno-zpravy_coch

PV OSŽ při ČD, a.s., nesouhlasí s razantním ukončením vlakového doprovodu na důležitých linkách...

Zrušením vlakového personálu jde Jihomoravský kraj proti trendům, místo toho, aby zvyšoval péči o bezpečnost cestujících v železniční dopravě. Na základě zkušeností z mnoha mimořádných událostí na železnici se ukazuje jako alarmující nedostatečné personální zajištění ze strany dopravce. Soupravy „Moravia“ jsou sice vybavené kamerovým systémem, ale při své náročné práci není reálné, aby strojvedoucí zároveň monitoroval veškeré dění v soupravě. Strojvedoucí tak bude jediným, kdo by mohl poskytnout první pomoc v případě mimořádné události, pokud sám nebude mimořádnou událostí postižen.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V stanici Sekule nebudú zastavovať viaceré osobné vlaky, železničiarom chýbajú výpravcovia

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pristupujú k časovo obmedzenej výluke dopravnej služby v železničnej stanici Sekule v okrese Senica na hlavnej trati Bratislava – Kúty. Zdôvodnili to akútnym nedostatkom zamestnancov v prevádzkových pozíciách, najmä v pozícii výpravca.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pardubice projektují trolejbusovou trať ke Zdravotnické škole

Dopravní podnik města Pardubic (DPmP) uzavřel výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace pro prodloužení trolejbusové tratě ke Zdravotnické škole. Vítězem soutěže, jež byla vypsána 20. 2. 2024, se stala společnost SAGASTA s.r.o., která nabídla vypracování projektové dokumentace za částku 888 000 Kč (bez DPH).

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Záchrana pro jindřichohradeckou úzkokolejku? Provozovat ji chce dopravce z Brna

Dopravcem na jindřichohradecké úzkokolejce by mohla být od půlky června společnost Gepard Express. Záměr na podepsání smlouvy s dopravcem schválila rada Jihočeského kraje, který je objednavatelem služeb. Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), jimž úzkokolejka patří, jsou od října 2022 v úpadku a provoz na trati dočasně ukončily. Věřitelé JHMD schválili na lednovém zasedání u insolvenčního soudu v Českých Budějovicích reorganizaci společnosti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Muže v Jablonci nad Nisou srazil vlak

Ve středu 10. dubna odpoledne ve 14.40 policisté na lince 158 přijali oznámení o střetu muže s vlakem, ke které mu došlo na železniční trati v Jablonci nad Nisou v ulici Plynární. Na místě poté zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Za viaceré vlaky v okolí Košíc stále premávajú autobusy, cestujúci musia počítať s meškaním

Štvordňová výluka v železničnej osobnej doprave v okolí Košíc pre práce na infraštruktúre sa skončí. Cestujúci majú za dotknuté diaľkové a regionálne vlaky k dispozícii náhradnú autobusovú dopravu. Vo štvrtok ju ešte môžu využiť na trase Košice – Moldava nad Bodvou za 11 rýchlikov, tie jazdia na linke najmä medzi Zvolenom a Košicami a v jednom prípade z Nových Zámkov do Košíc. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Nitrianskom kraji prebieha medzinárodná policajná akcia, so psami prehľadávajú vlaky a železnice

Na železničných staniciach v Nitrianskom kraji prebieha medzinárodná policajná akcia s názvom „Týždeň prevencie na železnici“, ktorá má zvýšiť bezpečnosť na koľajniciach. Hliadky železničnej i poriadkovej polície, ako aj policajných kynológov so služobnými psami, môžete stretnúť vo vlakoch, na nástupištiach, na železničných staniciach aj v ich blízkom okolí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Do Kyjeva z Košíc vlakom: Na tomto sa dohodli predstavitelia oboch vlád v Michalovciach

Priame osobné železničné spojenie medzi Kyjevom a Košicami po širokorozchodnej trati by sa malo spustiť do konca roka 2024. Dohodli sa na tom vo štvrtok na spoločnom stretnutí v Michalovciach vlády Slovenskej republiky a Ukrajiny.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Trolejbusový deň a premávka historických vozidiel MHD (20. – 21.4.2024)

V rámci celomestského kultúrneho podujatia Bratislavské mestské dni organizuje aj Dopravný podnik Bratislava program pre verejnosť. V sobotu 20. apríla 2024 v čase od 10:00 do 17:00 bude možné nahliadnuť za brány trolejbusovo-elektrobusovej vozovne na Hroboňovej ulici, kde sa môžu návštevníci tešiť na prehliadku vozovne a výstavu trolejbusov, diskusie s trolejbusákmi, tvorivé aktivity pre deti, prejazd umyvárkou pre trolejbusy, štýlovú kaviareň v trolejbuse či na predajný stánok s oblečením a darčekovými predmetmi dopravného podniku..

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

V Ostravě mají kamery už všechny vozy MHD. Vidí vandaly i zraněné

Více než tisíci kamerami vybavil dalších 142 vozů hromadné přepravy Dopravní podnik města Ostravy (DPO). Aktuálně tak mají pět a více kamer ve vozech všechny ostravské tramvaje, autobusy a trolejbusy. Výjimkou jsou pouze vozidla, která plánuje DPO v dohledné době vyřadit z přepravy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Čakajú nás vyššie ceny niektorých lístkov MHD? TAKÁTO je reakcia prešovského dopravcu

Pripravované zmeny nebudú podľa slov hovorcu mať žiadny vplyv na fungujúci benefit bezplatnej dopravy pre prešovské deti, mládež a seniorov. Cestujúci prešovskou MHD sa majú dočkať noviniek. Momentálne napríklad prebieha schvaľovací proces zmien, ktoré sa budú týkať očakávaného zavedenia platby kartou priamo v autobusoch MHD.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Historická budova v rychlíkové stanici Čáslav získá do roka moderní prostory

Více než 150 let starou nádražní budovu ve středočeské Čáslavi čeká celková rekonstrukce. Správa železnic vybrala zhotovitele prací, kterým se stala společnost STRABAG Rail. Ta podala nejnižší nabídku ve výši 39 974 721 korun. Historický objekt s typickými prvky drážní architektury získá moderní odbavovací prostory, do kterých se přesunou také veřejné toalety. Cestující ocení bezbariérový přístup i cykloboxy a krytá stání pro kola. Práce potrvají do jara příštího roku.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Vlaky mezi Valašským Meziříčím a Bystřicí zastaví nutná údržba trati na 4 dny

Provoz na železniční trati mezi Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku a Valašským Meziříčím na Vsetínsku zastaví od soboty na čtyři dny obousměrná výluka. Pro cestující budou zajištěny náhradní autobusy, řekla ve čtvrtek mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Omezení na trati číslo 303 začne platit v sobotu 13. dubna od 07:40. Skončí v úterý 16. dubna v 16:15. „Po dobu výluky budou všechny vlaky ve vyloučeném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, která je organizována dle výlukového jízdního řádu,“ uvedla mluvčí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničná trať okolo Liptovskej Mary je príliš kľukatá, štát sa vracia k pôvodnému plánu prekládky

Železničiari pokračujú v príprave prekládky trate pri Liptovskom Mikuláši. Ide o veľkú investíciu, ktorá ovplyvní samotné mesto Liptovský Mikuláš, pretože sa počíta s úplným preložením trate na južný okraj mesta. Vďaka novému trasovaniu budú môcť vlaky jazdiť rýchlosťou až 160 kilometrov za hodinu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Český železniční průmysl má zájem o dodávky nových regionálních vlaků pro Itálii

Jedná se o investici do nákupu nejméně 150 bezemisních vlakových souprav, které nahradí stávající letité elektrické a dieselové jednotky zejména v jižní části země. Počítá se přitom s obnovou vozového parku regionálních a příměstských vlaků s cílem snížit průměrné stáří prostřednictvím nákupu nových souprav na elektrický a vodíkový pohon.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na Spiši sľubujú svižnejšiu prepravu. Železničiari plánujú zrýchlenie súprav na 160km rýchlosť

Slovenské železnice pristupujú k modernizácii tratí na východe Slovenska. Podľa predstáv by malo dôjsť k modernizácii 50 kilometrov tratí na Spiši, ktorá bude rozčlenená do troch etáp. Celková výška prerábky by mala dosiahnuť 800 miliónov eur. Cieľom je urýchlenie prepravy na jednotlivých úsekoch. Podľa plánov by tak už v roku 2029 mali IC vlaky v jednotlivých úsekoch dosahovať rýchlosť až 160 km/h. Táto zmena by mala cestujúcim ušetriť 8 minút cesty.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na koleje v kraji vyjede třináct nových vlaků. Cestující povezou i na Břeclavsku

Na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku bude vozit cestující od prosince hned třináct nových vlakových jednotek Stadler GTW. K vidění byly poprvé ve středu odpoledne na břeclavském vlakovém nádraží.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Rekordní most přes Orlík v sobě skrývá „duši“. Nahlédli jsme dovnitř

Stavba nového železničního mostu přes Orlík je v poslední fázi. Bude 316 metrů dlouhý, překlene vzdálenost 297 metrů a nad obvyklou hladinou nádrže se bude tyčit ve výšce 35 metrů. Dostali jsme příležitost nahlédnout do útrob železobetonové konstrukce. Ve žlutých vestách s červenou přilbou vstupujeme do dutiny, které stavbaři říkají „duše“ mostu.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vietnam oznámil investice do dvou železnic usnadňujících cestování do Číny

Vietnam chce ještě do roku 2030 začít s pokládáním dvou vysokorychlostních železničních tratí spojujících jeho města s regiony poblíž čínského území, uvedlo vietnamské ministerstvo plánování a investic. Tento projekt je další známkou uzdravování vietnamsko-čínských vztahů, které jsou napjaté hlavně kvůli střetům zájmů v Jihočínském moři. Informují o tom CNBC a Reuters.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.