Dopravné správy

Hazard pri prestupe medzi električkou a NAD

Na zastávke Borská v Karlovej Vsi, kde je zriadený prestup z električkovej na náhradnú autobusovú dopravu, prichádza často k nebezpečným kolíznym situáciám. Podľa zistení Dopravného podniku Bratislava (DPB) ich spôsobujú nedisciplinovaní cestujúci, ktorí prechádzajú cez cestu mimo priechodu pre chodcov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecko ve znamení železničních proměn

V železničních stanicích mezi Libercem a Jablonným v Podještědí ode dneška opět zastavují vlaky, na trať se po více než roce vrátily osobní vlaky. Jiná důležitá trať Libereckého kraje se v pondělí uzavře, čtvrt roku nebudou jezdit vlaky z Jablonce ve směru na Harrachov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Horiaci človek v Ťahanovskom tuneli

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o poskytnutie doposiaľ známych informácií o horiacom človeku v Ťahanovskom tuneli a o tom či bol ešte nažive, keď ho rušňovodič spozoroval. Zomrel na následky popálenín? Ako to obmedzilo železničnú dopravu?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Kolář má Drážní úřad připravit na nové poslání

Přijetím Koláře do vedení Drážního úřadu má podle Prachaře vylepšit image úřadu a připravit jej na budoucí posílení pravomocí spojené s úkoly nezávislého regulátora na železnici. „Chceme-li připravit nový zákon o dráze, kde chceme vytvořit samostatný úřad regulátora dráhy, musíme mít ve vedení Drážního úřadu člověka s manažerskými schopnostmi, který tuto funkci bude schopný zvládnout," uvedl Prachař.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet má potvrdenú trasu do Košíc

Súkromný železničný dopravca RegioJet dostal súhlas od štátnych Železníc SR (ŽSR) na prevádzku troch párov vlakov denne na linke z Bratislavy do Košíc a späť. Dnes vozí cestujúcich po slovenských tratiach z Bratislavy do Komárna. Svoj prvý vlak pošle do Košíc 14. decembra. Vtedy začne platiť nový cestovný poriadok. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústí už nebude trolejbusovým skanzenem

Nejstarší vozový park v zemi čeká modernizace. Po ulicích v Ústí nad Labem jezdí stále stejné trolejbusy už 26 let. Dopravní podnik kvůli tomu dostal i pokutu od krajského úřadu. Teď proto nakoupí nové vozy. V plánech jsou i další změny v dopravě. Vše dohromady bude stát půl miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK do nových vlakov zavedie informačný systém

V 32 moderných vlakoch by mali pribudnúť obrazovky, cez ktoré získajú cestujúci informácie napríklad o možnostiach prestupu na ďalšie spoje v jednotlivých staniciach. Tiež o ich právach a povinnostiach, možnostiach vrátenia cestovných lístkov, či o meškaní vlaku alebo výlukách. Takúto novinku chce zaviesť do praxe štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Záměr tendrů na rychlíky znovu na vládním stole

České dráhy mohou do roku 2019 přijít jen o zlomek rychlíků, které si u nich objednává Ministerstvo dopravy. Otevírání trhu konkurenci totiž bude pomalejší, než stát původně předpokládal. První tendr by přesto měl stát vyhlásit už letos na podzim.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát nevie, komu prizná nulové cestovné na vlaky

Ministerstvo dopravy zatiaľ nevie povedať, ktorí dôchodcovia budú od polovice novembra cestovať vlakmi zadarmo. Dôchodcom a študentom nulové cestovné na vlaky prisľúbil premiér Robert Fico na júnovom sneme Smeru. Za opatrenie vtedy zahlasovali všetci prítomní členovia strany. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubice opravily historický vlečný vůz

V ulicích Pardubic bude ode dneška možné občas vidět autobusový vlečný vůz Jelcz P01E číslo 5 z roku 1965. Po celkové rekonstrukci, která si vyžádala více než 1200 hodin práce, historický vůz do provozu opět uvedl Dopravní podnik města Pardubic. Pracovali na něm klempíři, elektrikáři, zámečníci, truhláři, automechanici a čalouníci, aby se neztratil retro vzhled vozidla, řekl novinářům vedoucí střediska údržby městské firmy Josef Vytlačil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach sa začína prestavba električkových tratí

Košičania sa musia v najbližšom období pripraviť na znížený komfort pri cestovaní hromadnou dopravou v centre. Prvá etapa Stavby integrovanej koľajovej dopravy (IKD) Košice v úseku od Námestia Maratónu mieru cez Kuzmányho ulicu po Staničné námestie sa začne v piatok 1. augusta a ako dnes na netradičnej tlačovej konferencii informoval primátor mesta Richard Raši, práce by mali byť ukončené najneskôr do 31. júla 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD a SŽDC si v čerpání dotací EU nevedly špatně

Nejvíce peněz z evropských dotací čerpaly od roku 2008 z firem České dráhy (ČD) a pražský Dopravní podnik (DPP). Z institucí stojí v čele žebříčku vyplacených dotací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Významné evropské dotace čerpaly i některé nemocnice a školy. Vyplývá to ze statistiky společnosti Imper CZ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba trolejbusovej trate Trenčianska mešká

Novopredĺžená trolejbusová trať na Trenčianskej ulici, ktorá sa v týchto dňoch dokončuje, bude môcť byť uvedená do skúšobnej prevádzky najskôr v priebehu septembra tohto roka. Vyplýva to z oznámenia Odboru dopravy Úradu BSK o pokračovaní kolaudačného konania spojeného so zmenou stavby pred dokončením.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Budějovicích prodávají špatné jízdenky MHD

Je to rok, co dopravní podnik v Českých Budějovicích oznámil, že jízdenky mají nové ochranné prvky. Byla to reakce na jejich nedostatky a možné padělání. Jenže v prodeji jsou stále lístky, kvůli kterým vám může hrozit nepříjemný spor. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dištanc šesticu stavebných firiem nepotrestá

Šestica stavebných firiem, ktorá v roku 2004 uzavrela kartelovú dohodu pri súťaži na úsek diaľnice D1 na Spiši, dostala trojročný dištanc z verejných súťaží. Tento zákaz však z väčšej časti uplynul ešte v minulosti, dnes je tak pre stavbárov takmer úplne vypršaný. Vyplýva to z očakávaného výkladového stanoviska, ktoré vydal Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a zverejnil ho na svojej internetovej stránke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve sporu o Opencard hrozí arbitráž

Až v soudní síni může skončit spor pražského magistrátu s firmou eMoneyServices (EMS) o Opencard. Obě strany se sice zavázaly, že se pokusí najít řešení, zároveň ale přiznávají, že pokud se nedohodnou, půjdou k rozhodčímu soudu. V dubnu skončila hlavnímu městu smlouva se společností EMS na projekt Opencard a apríl na magistrátu od té doby pokračuje a nekončí. Město za čtvrt roku vystřídalo hned několik scénářů k budoucnosti karty Pražana.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 30. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni 3 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Na trati medzi Púchovom a Považskou Bystricou bolo políciou nájdené telo muža, ktorý bol zrazený nezisteným vlakom v neznámom čase. Podobný prípad sa odohral v Ružomberku, kde vlak zastavil tiež nad nehybným telom. Rýchlik v Pezinku zrazil a usmrtil ženu, pričom išlo o samovraždu. Na tratiach ŽSR boli v uplynulom týždni zaznamenané 3 pokusy o samovraždu. V Gbelcoch žena ležiaca na koľaji pred príchodom vlaku utiekla. Bola zadržaná zamestnancami a následne odovzdaná polícii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kazašský fosfor může opět na koleje SŽDC

Po českých kolejích bude dál jezdit žlutý fosfor i ve starých kazašských cisternách, které neodpovídají Řádu pro přepravu nebezpečných věcí (RID). Ministr dopravy Antonín Prachař totiž udělil přepravní firmě AWT výjimku na další půlrok, tedy do konce letošního roku. A to přesto, že ministerstvo už v lednu vyhlašovalo, že s podepisováním výjimek končí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrica dostane dotáciu na nové trolejbusy

V pondelok 28. júla 2014 oznámil Dopravný podnik mesta Banská Bystrica svoj úspech vo výzve č. OPŽP-PO3-14-2, ktorá bola vyhlásená dňa 10. februára 2014 a bola zameraná výlučne na náhradu autobusovej dopravy trolejbusovou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express brzdí expanzi na Slovensko

Soukromý železniční dopravce Leo Express chce od prosince rozšířit své spojení v Česku o další pár vlaků mezi Prahou a Starým Městem u Uherského Hradiště. Také hodlá zachovat sedm spojů mezi Prahou a Ostravou. Brzdí kvůli tomu i své plány na expanzi na Slovensko. 

Celou zprávu najdete na této stránce.