Dopravné správy

Počas osláv SNP bude bystrická MHD zadarmo

V piatok 29. augusta 2014 sa budú v Banskej Bystrici konať oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (1944). V čase od 9:00 do 16:00 bude úplne uzatvorená cesta I/66 na nábreží. MHD bude premávať po náhradných trasách a dotknuté trolejbusové linky budú nahradené autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurových 73 nových vagonů se smrsklo na 10

Soukromý železniční dopravce RegioJet chystá v příštích týdnech představení úplně nového typu vagonů, které chce postupně nasazovat na tratě v Česku a na Slovensku. První fotografie nového vozu unikly na internet od železničních fandů, firma nakonec některé záběry zveřejnila sama.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ľudia sa prestali pozerať z okna vlaku

Vo vlaku prechádzame nádhernou krajinou a von z okna sa nepozerá nik. Všetci riešia korešpondenciu, správy a fotky z internetu v mobiloch. Keď prví roľníci prestali putovať po krajine, môžeme si živo predstaviť, že ich nielen najsilnejší z lovcoch považovali za námesačných.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomouc řeší dům stojící v cestě tramvajím

Život tisíců obyvatel nejlidnatějšího sídliště na jihu Olomouce má v blízké budoucnosti zlepšit prodloužení tramvajové tratě, soupravy totiž zatím končí jen na jeho okraji. Plán ale zatím blokuje jediný dům. Ten stojí přímo na trase a majitel ho i po měsících jednání stále odmítá prodat městu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčiansky podchod zaujíma novinárov

Prosím Vás chcem sa spýtať na podchod z hlavnej stanice na Sihoť. Písali ste, že bol daný do užívania 14. júla no už som volal niekoľkokrát s ľuďmi, ktorí bývajú neďaleko a tvrdia opak..hovoria že je tam zábrana a ľudia tadiaľ nemôžu chodiť. Aký prosím Vás je teda súčasný stav podchodu, kedy bude umožnený ľuďom prechod a aké práce tam budú ešte prebiehať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo sešrotuje 100 lokomotiv a 4 000 vozů

Největší železniční nákladní dopravce v České republice, společnost ČD Cargo, zahajuje likvidaci svých nepotřebných a dlouhodobě nepojízdných železničních vozidel. Celý proces likvidace zahrnuje přibližně čtyři tisíce nákladních vozů a sto lokomotiv.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pendolino ako vzor pre amatérskych záchranárov

Desiatky pasažierov v austrálskom meste Perth v stredu pomohli spolucestujúcemu, ktorému pri nastupovaní do vlaku uviazla noha medzi nástupišťom a vagónom. Pasažieri sa do súpravy opreli a naklonili ju tak, aby si muž mohol nohu vyslobodiť. Informovala o tom agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V srdci Prahy končí letošní tramvajové výluky

Na pražském Karlově náměstí končí výluka tramvají. Opravenou trať mezi Resslovou ulicí a Morání otestují jako první noční linky, které tudy projíždějí, od soboty ráno se na ni vrátí i denní tramvajové linky. V srdci Prahy tak končí letošní příděl tramvajových výluk, ačkoli práce ještě pokračují na tratích například v Hostivaři, Bělohorské ulici a v Modřanech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné vlaky nahnevali autobusárov

Zväz autobusovej dopravy (ZAD) žiada vládu, aby popri osobnej vlakovej doprave finančne podporila aj cestovanie autobusmi. Výhrady má k tomu, že do zámeru vládneho Smeru-SD na zvýhodnené cestovanie na železnici pre vybrané skupiny ľudí nie je autobusová doprava zatiaľ zahrnutá. A to napriek tomu, že prepraví až 85 % cestujúcich v regionálnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jednání o pražské Opencard pokračují

Jednání budou pokračovat - to je hlavní poselství memoranda, které pražský magistrát v pátek podepsal s firmou eMoneyServices, vlastníkem majetkových práv k Opencard. Obě strany se domluvily, že budou dál jednat. Částky, které by město mělo zaplatit za licence a práva, v textu nejsou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Rušňovodič sa za jazdy hral na tablete

V tomto článku sa vás pokúsime presvedčiť o tom, že aj muži zvládajú niekoľko vecí naraz. Príkladom takejto schopnosti je mexický rušňovodič, ktorý si počas obsluhovania niekoľko tonového stroja zbieral úrodu na svojej virtuálnej farmičke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Klasická galerie mu nevyšla, založil ji v „hytlácích“

V Teplicích se otevře originální výstavní prostor, který vznikl ve dvou vyřazených služebních vagonech. Vagony koupil milovník umění František Erbert, výstavní prostor nazval Galerie EP. První výstava se uskuteční v úterý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pokles nehôd na železničných priecestiach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zosumarizovali počet vážnych a menších nehôd, ktoré sa stali v I. polroku roku 2014 na železničných priecestiach. V tomto časovom období bolo zaevidovaných 23 prípadov zrážky vlaku s užívateľmi priecestí, čo predstavuje pokles o 2 prípady v porovnaní s I. polrokom 2013.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava podemleté trati trvala pět dní

Těsně před polednem začaly po pěti dnech opět jezdit vlaky na trati mezi Jeseníkem a Mikulovicemi. Provoz zde musel být přerušen v pondělí odpoledne, neboť po silném dešti přívaly vody podemlely koleje a další škody způsobilo také sesunutí zeminy ze svahu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice nemôžu kúpiť nové trolejbusy

Ministerstvo životného prostredia zamietlo žiadosť Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) o príspevok z eurofondov na zakúpenie štyroch nízkopodlažných trolejbusov za 2,138 milióna eur. [...] Ako uviedla hovorkyňa dopravného podniku Michaela Karaffová, dôvodom zamietnutia žiadosti bolo nesplnenie všetkých všeobecných podmienok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Integrace dopravy na dvojí způsob

V Pardubickém kraji se plány na renovaci integrované dopravy příliš nevydařily. Na firmu, která měla plynulou návaznost vlaků a autobusů zajistit, se postupně snášely hlavně stížnosti starostů i cestujících. Nakonec museli koordinaci jízdních řádů převzít krajští úředníci. Naopak v Jindřichově Hradci si radnice změnu ve veřejné hromadné dopravě nemůže vynachválit.

Celou zprávu najdete na této stránce - a zjistíte, že srovnává nesrovnatelné.

DP Bratislava inovuje svoj park autobusov

Do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) pribudne do konca marca budúceho roku 25 nových kĺbových autobusov. Prvé z nich by DPB mal mať k dispozícii v decembri tohto roka. Nové vozidlá dodá česká spoločnosť SOR Libchavy ako víťaz tendra, v ktorom DPB obstarával nákup trojnápravových autobusov pre najmenej 150 cestujúcich a s dĺžkou najviac 18,75 metra (m).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Brně je největší trolejbusová síť v republice

Už je to 65 let od doby, kdy v Brně vyjel první trolejbus. První cestující se mohli 30. července 1949 svézt z hlavního nádraží na Přemyslovo náměstí. Od té doby se ve městě rozvinula největší trolejbusová síť v tuzemsku. Nejen o ní hovoří odborník na MHD v Brně Tomáš Kocman.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinky z výstavby petržalskej električky

V auguste 2015 by mali finišovať práce na výstavbe novej električkovej trate cez Starý most do Petržalky. V tomto článku prinášame pohľad na to, v akom stave sa nachádza stavba po 8 mesiacoch výstavby. V uplynulých mesiacoch sa pozornosť médií zameriavala len na rozoberanie Starého mosta, no súčasťou stavby je aj mnoho ďalších objektov. Priblížme si teda, čo sa od začiatku výstavby už zrealizovalo, resp. čo sa práve realizuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky RegioJetu a LEO Expressu se spojí

Českou železnici čeká příští sobotu nezvyklé spojení dvou dopravců. Kvůli velké výluce na hlavní trati mezi Čechami a Moravou budou jeden den jezdit vlaky soukromých dopravců RegioJet a Leo Express společně. Vlaky si kvůli výluce budou spojovat také České dráhy, ty ale odmítly původní nabídku RegioJetu, aby jejich vlaky jezdily jeden den společně. Část vlaků zruší na jeden den úplně.

Celou zprávu najdete na této stránce.