Dopravné správy

„Žraloci“ přilákali na koleje nové cestující

Až o 15 procent vzrostl v Karlovarském kraji zájem o cesty vlakem. Lidi láká na železnici devět nových vlakových souprav Regioshark. Modernizace vozového parku přišla České dráhy přibližně na 580 milionů korun. Čtyřicet procent nákladů uhradila díky programu ROP Severozápad Evropská unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

5 dní cestovania po Tatrách už za 6 €

Leto a prázdniny sú v plnom prúde. Kto má chuť naplno si ešte užiť krásy Vysokých Tatier, môže využiť možnosť ubytovať sa v Tatrách a cestovať tatranskou železnicou lacnejšie. Návštevníci ubytovaní vo vybraných ubytovacích zariadeniach môžu získať výhodný Sieťový cestovný lístok TATRY CARD. Cestovanie vlakom k balíčku ubytovania tak môže byť lacnejšie o desiatky eur.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.

ČD připravují rychlíky vyšší kvality

České dráhy od nového jízdního řádu zavedou rychlíky vyšší kvality označené zkratkou "Rx" (čteno jako Rex), ve kterých budou poskytovat komfort cestování srovnatelný s vlaky EuroCity a InterCity. Nejméně 80 % vozů v těchto vlacích musí být nových nebo modernizovaných. Soupravy nabídnou cestujícím např. el. zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících jako jsou notebooky nebo mobilní telefony. Vybrané vozy budou vybaveny klimatizací. Od prosince vyjedou rychlíky vyšší kvality na linky z Prahy přes Plzeň do Chebu a do Klatov. V budoucnosti s dodávkou dalších nových vozidel nebo s jejich modernizací se objeví i na dalších rychlíkových linkách.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě

Nové žlté vozne nepôjdu do Hamburgu, ale do Košíc

Železničný dopravca RegioJet kúpil desať nových vagónov, ktoré vyrobila rumunská firma Astra z Aradu. Pôvodne boli pripravované pre projekt vlakovej trasy medzi Prahou a Hamburgom, ktorý bol naplánovaný s nemeckými železnicami Deutsche Bahn.

Celú, nie příliš presnú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvají do skal Saského Švýcarska

Vedle Českého Švýcarska každý rok lákají více turistů i krásy sousedního Saského Švýcarska. Přepravit se lze vlakem, lodí či tramvají. K dispozici je navíc český průvodce, takže turisté se mohou obejít i bez němčiny. Destinační agentura České Švýcarsko letos jako svou prioritu zvolila výlety bez hranic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR stĺpy v strede cesty nezabudli, iba to tak vyzerá

Dobrý deň prajem prosím vás chcem sa spýtať na Vlársku ulicu v Trenčíne, kde sú nedopatrením v strede cesty dva stĺpy. Chcem sa spýtať ako sa situácia v tejto veci bude riešiť ďalej a aké zmeny bude tento úsek v rámci modernizácie čakať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Střepy vyhozené z vlaku vlétly zpět a zranily dítě

Nepříjemnou předehru mělo středeční přátelské hokejové utkání mezi Kometou Brno a Horáckou Slavií Třebíč. Ve vlaku z Brna do Třebíče, kterým cestovali i fanoušci brněnského týmu, někdo z okna jedoucího vlaku vyhodil střepy. Ty však vlétly zpět do vlaku a zranily ve tváři nezletilého hocha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Múzeum dopravy zrekonštruuje tanker z 30. rokov

Premena vyše 50-metrového remorkéra z 30. rokov minulého storočia na múzeum lodnej dopravy. Taká je predstava riaditeľa Múzea dopravy Slovenského technického múzea v Bratislave Petra Marákyho. "Podarilo sa nám už, takpovediac po hodine dvanástej, získať plavidlo z prvej polovice minulého storočia, dvojmotorový vlečný remorkér Šturec," opísal Maráky v rozhovore pre TASR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chtěli ukrást trakční vedení, způsobili jen škodu

Zřejmě zloději kovů chtěli v Třebelicích na Táborsku ukrást trakční vedení na železnici. To se jim nepodařilo, ale dráty poničili a lokomotiva si o ně následně poškodila sběrač. Provoz na trati byl přerušen a škoda vyčíslena na téměř 400 tisíc korun. Pachatelům hrozí až šestileté vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počas osláv SNP bude bystrická MHD zadarmo

V piatok 29. augusta 2014 sa budú v Banskej Bystrici konať oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (1944). V čase od 9:00 do 16:00 bude úplne uzatvorená cesta I/66 na nábreží. MHD bude premávať po náhradných trasách a dotknuté trolejbusové linky budú nahradené autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurových 73 nových vagonů se smrsklo na 10

Soukromý železniční dopravce RegioJet chystá v příštích týdnech představení úplně nového typu vagonů, které chce postupně nasazovat na tratě v Česku a na Slovensku. První fotografie nového vozu unikly na internet od železničních fandů, firma nakonec některé záběry zveřejnila sama.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ľudia sa prestali pozerať z okna vlaku

Vo vlaku prechádzame nádhernou krajinou a von z okna sa nepozerá nik. Všetci riešia korešpondenciu, správy a fotky z internetu v mobiloch. Keď prví roľníci prestali putovať po krajine, môžeme si živo predstaviť, že ich nielen najsilnejší z lovcoch považovali za námesačných.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomouc řeší dům stojící v cestě tramvajím

Život tisíců obyvatel nejlidnatějšího sídliště na jihu Olomouce má v blízké budoucnosti zlepšit prodloužení tramvajové tratě, soupravy totiž zatím končí jen na jeho okraji. Plán ale zatím blokuje jediný dům. Ten stojí přímo na trase a majitel ho i po měsících jednání stále odmítá prodat městu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčiansky podchod zaujíma novinárov

Prosím Vás chcem sa spýtať na podchod z hlavnej stanice na Sihoť. Písali ste, že bol daný do užívania 14. júla no už som volal niekoľkokrát s ľuďmi, ktorí bývajú neďaleko a tvrdia opak..hovoria že je tam zábrana a ľudia tadiaľ nemôžu chodiť. Aký prosím Vás je teda súčasný stav podchodu, kedy bude umožnený ľuďom prechod a aké práce tam budú ešte prebiehať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo sešrotuje 100 lokomotiv a 4 000 vozů

Největší železniční nákladní dopravce v České republice, společnost ČD Cargo, zahajuje likvidaci svých nepotřebných a dlouhodobě nepojízdných železničních vozidel. Celý proces likvidace zahrnuje přibližně čtyři tisíce nákladních vozů a sto lokomotiv.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pendolino ako vzor pre amatérskych záchranárov

Desiatky pasažierov v austrálskom meste Perth v stredu pomohli spolucestujúcemu, ktorému pri nastupovaní do vlaku uviazla noha medzi nástupišťom a vagónom. Pasažieri sa do súpravy opreli a naklonili ju tak, aby si muž mohol nohu vyslobodiť. Informovala o tom agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V srdci Prahy končí letošní tramvajové výluky

Na pražském Karlově náměstí končí výluka tramvají. Opravenou trať mezi Resslovou ulicí a Morání otestují jako první noční linky, které tudy projíždějí, od soboty ráno se na ni vrátí i denní tramvajové linky. V srdci Prahy tak končí letošní příděl tramvajových výluk, ačkoli práce ještě pokračují na tratích například v Hostivaři, Bělohorské ulici a v Modřanech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné vlaky nahnevali autobusárov

Zväz autobusovej dopravy (ZAD) žiada vládu, aby popri osobnej vlakovej doprave finančne podporila aj cestovanie autobusmi. Výhrady má k tomu, že do zámeru vládneho Smeru-SD na zvýhodnené cestovanie na železnici pre vybrané skupiny ľudí nie je autobusová doprava zatiaľ zahrnutá. A to napriek tomu, že prepraví až 85 % cestujúcich v regionálnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jednání o pražské Opencard pokračují

Jednání budou pokračovat - to je hlavní poselství memoranda, které pražský magistrát v pátek podepsal s firmou eMoneyServices, vlastníkem majetkových práv k Opencard. Obě strany se domluvily, že budou dál jednat. Částky, které by město mělo zaplatit za licence a práva, v textu nejsou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Rušňovodič sa za jazdy hral na tablete

V tomto článku sa vás pokúsime presvedčiť o tom, že aj muži zvládajú niekoľko vecí naraz. Príkladom takejto schopnosti je mexický rušňovodič, ktorý si počas obsluhovania niekoľko tonového stroja zbieral úrodu na svojej virtuálnej farmičke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.