Dopravné správy

„Ostravan“ se vrací, „Janáček“ stěhuje, „Košičan“ mizí

České dráhy přejmenovávají své rychlíky. Třeba vlak do Ostravy doposud pojmenovaný po skladateli Leoši Janáčkovi nově ponese jméno básníka Petra Bezruče. Ohrožen je i název Košičan, z jízdních řádů zcela zmizí Vindobona. Janáčka České dráhy přesunou na exkluzivnější adresu: jeho jméno ponese jeden přímý spoj z Prahy do Vídně a Štýrského Hradce. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo zatiaľ ruské embargo nepociťuje

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) zatiaľ nezaznamenala problémy v súvislosti s ruským embargom na dovoz vybraných druhov potravín. Preprava tovaru do Ruska podľa štátneho nákladného vlakového dopravcu nepatrí k rozhodujúcim. Z celkového objemu prepravy spoločnosti v minulom roku v objeme 36,3 milióna ton predstavoval vývoz a tranzit do Ruska okolo 260 tisíc ton.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za nehodu na přejezdu až pět let vězení

Strojvedoucí vlaku, který loni v prosinci smetl na přejezdu v Blovicích na Plzeňsku nákladní auto, nemohl nehodě nijak zabránit. Vyplývá to z vyšetřování policie, která nyní kvůli střetu obvinila padesátiletého šoféra náklaďáku. Hrozí mu až pět let vězení a ztráta řidičského oprávnění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Využívanie prímestských vlakov v Nemecku rastie

Počet cestujúcich prímestskej železnice v Nemecku sa za posledných 20 rokov zvýšil o jednu miliardu. DPA sa odvoláva na [...] informáciu Ústavu pre nemecké hospodárstvo (IW) v Kolíne nad Rýnom. Kým v roku 1993 regionálne vlaky využilo 1,6 miliardy ľudí, v roku 2012 ich počet dosiahol 2,6 miliardy. Počet osobokilometrov vzrástol z 502 miliárd na 644 miliárd.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smutné veru je, keď editor odborného média pri voľbe ilustračnej snímky nerozozná autobus od vlaku.

RegioJet a LEO Express vidí Slovensko různě

Slovensko schválilo RegioJetu plány na expanzi. Dopravce začne od prosince denně vypravovat vlaky z Prahy do Košic i do Martina. Zároveň zavede linku z Košic do Bratislavy. A pokud to sousední stát nařídí, bude muset vozit vybrané lidi zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Bratislavy prichádzajú ďalšie nové trolejbusy

Do vozovne bratislavského dopravného podniku začali postupne prichádzať ďalšie nové kĺbové trolejbusy Škoda 31 Tr SOR. Do prevádzky s cestujúcimi by mali byť uvedené najneskôr od septembra tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Původní karlovarské dolní nádraží zmizí

Developerská společnost Gamma Property se připravuje na dekontaminaci karlovarského dolního nádraží. Kvůli vyčištění tamního zamořeného území půjde k zemi i zbytek bývalých železničních budov. Výpovědi z nájmů dostali živnostníci i firmy, které ještě sídlí v bývalých železničních budovách u dolního nádraží. Ty patří developerské společnosti Gamma Property, jež je členem mezinárodní skupiny Lordship.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrica vyhlásila súťaž na dodávku trolejbusov

Dopravný podnik mesta Banská Bystrica (DPMBB) 6. augusta 2014 vyhlásil opakovanú verejnú súťaž na dodávku nových trolejbusov. Zverejnená bola vo vestníku verejného obstarávania č. 155/2014 z 11. augusta 2014 pod číslom 17774 - MST. DPMBB má záujem o kúpu troch nízkopodlažných kĺbových trolejbusov a jedného nízkopodlažného trolejbusu štandardnej dĺžky s asynchrónnym pohonom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sobotní cestování ztíží výluka roku

Cestující po hlavní železniční trati mezi Čechami a Moravou čeká tuto sobotu největší omezení letošního roku. Na jeden den se výrazně omezí provoz mezi Ústím nad Orlicí a Dlouhou Třebovou. Dopravci upozorňují na možná zpoždění prakticky všech vlaků na trati, část jich zruší a nahradí autobusy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poprad privítal vlak plne naložený Jaguarmi

Do Popradu v stredu doručili netradičnú zásielku. Mesto pod Tatrami privítalo vlak plne naložený luxusnými Jaguarmi. Všetko sa udialo pri príležitosti 10. zrazu členov prestížneho Jaguar Clubu, ktorí v rámci podujatia na svojich štvorkolesových 'tátošoch' absolvujú v priebehu piatich dní niekoľkotisícovú trať cez Vysoké Tatry, Pieniny i Slovenský raj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zajtra ráno sa na našej hlavnej stránke objaví reportáž z nakladania Jaguárov v Prahe.

Na trati Praha - Beroun bude výluka

Od pondělí bude na dva týdny kvůli výluce omezen provoz na železniční trati z Prahy do Berouna, pojede tam méně vlaků. V Praze-Bubenči nebudou od 15. do 28. srpna po část dne, vždy mezi 09:10 až 14:15, vlaky stavět, místo toho budou z Roztok do Bubenče a zpět jezdit náhradní autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vo Švajčiarsku sa vykoľajil vlak

Vykoľajenie troch vozňov osobného vlaku po zosuve pôdy na juhovýchode Švajčiarska si v stredu vyžiadalo 11 zranených. Informovala o tom hovorkyňa polície v kantóne Graubünden Anita Sentiová, podľa ktorej utrpelo päť osôb vážne poranenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prezident podepsal novelu zákona o drahách

Železniční dopravci dalších pět let nebudou muset vyplácet náhrady při zpoždění vlaku delším než hodinu. Novelu zákona o drahách, která prodlužuje výjimku z evropského nařízení až do roku 2019, podepsal prezident Miloš Zeman. Výjimka z unijního nařízení měla skončit letos v prosinci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice sa stali hitom železničných dopravcov z ČR

Leo Express, RegioJet a najnovšie aj České dráhy postupne oznámili, že svoje najlepšie vlaky jazdiace medzi Prahou a Ostravskom predĺžia až na východ Slovenska. "Rokujeme so slovenskými železnicami o tom, že by sme od decembra jazdili do Košíc pendolinom," uviedol šéf Českých dráh Daniel Kurucz. Na testovaciu jazdu Slovenskom má pendolino vyraziť začiatkom septembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka v Ústí nad Orlicí dne 16. srpna 2014

V sobotu 16. srpna 2014 se uskuteční rozsáhlá výluka v oblasti Ústí nad Orlicí na hlavní železniční trati z Prahy do České Třebové a dále ve směru na Brno a Olomouc. Při výluce dojde k významnému omezení kapacity této tratě v oblasti Ústí nad Orlicí. Z toho důvodu byla přijata rozsáhlá opatření a sestaven výlukový jízdní řád. Tato opatření mají za cíl minimalizovat dopady výluky na naše cestující, zachovat maximum přestupních vazeb a zároveň minimalizovat přenášení zpoždění na jiná místa republiky.

Cestující žádáme, aby dne 16. srpna věnovali zvýšenou pozornost výukovým jízdním řádům, sledovali aktuální informace v železničních stanicích (elektronické informační systémy a staniční rozhlas) a řídili se pokyny zaměstnanců dopravce a řízení provozu. Žádáme cestující, aby při plánování cest na tento den počítali s větší časovou rezervou, zvláště pokud budou přestupovat za místem výluky na další spoje, a volili případně dřívější spoj nebo pozdější příjezd do cíle své cesty. Děkujeme za pochopení.

Informace o výluce a výlukových jízdních řádech jsou k dispozici např. na webu ČD www.cd.cz, cestující obdrží informace o výluce také v železničních stanicích nebo na telefonické informační lince ČD.  

V příloze je k dispozici výlukový jízdní řád pro spoje ČD.

Přehled přijatých opatření je zde:        

- Vlak EN 404 pojede v úseku Bohumín - Praha spojen s vlakem IC 540, u kterého je ve stanici Bohumín mimořádný přestup a v úseku Třinec - Bohumín je veden náhradní soupravou.

- Vlak EN 405 pojede v úseku Praha - Olomouc spojen s vlakem IC 561.

- Rychlíky Praha - Česká Třebová - Brno a zpět budou (kromě R 876 a R 878,  R 877) v úseku Česká Třebová - Praha odřeknuty, náhradou ve stanicích Ústí n. O. město, Choceň a Přelouč zastaví vlaky EC/IC Praha - Olomouc a dále. Ve směru Praha vyčkají vlaky EC/IC ve stanici Česká Třebová na rychlíky ze směru Brno, ale nejvýše 10 minut po svém pravidelném odjezdu. Ve směru Brno je nutné cestovat z Prahy vlakem dříve, z České Třebové budou rychlíky do Brna odjíždět včas dle pravidelného jízdního řádu.
- Rychlíky Praha - Česká Třebová - Olomouc (a dále Luhačovice) a zpět budou v úseku Česká Třebová - Praha odřeknuty, náhradou ve stanicích Ústí n. O. město, Choceň a Přelouč zastaví vlaky EC/IC Praha - Olomouc a dále. Ve směru Olomouc je nutné cestovat vlakem dříve, z České Třebové budou rychlíky odjíždět včas dle pravidelného jízdního řádu.
- Vlaky SC Praha - Ostrava, vlaky EC/IC Praha - Brno - Rakousko / Slovensko / Maďarsko a zpět budou vedeny bez omezení, vlivem výluky mohou vznikat zpoždění až 45 minut.
 - Vlaky EC/IC Praha - Olomouc - Ostrava /Valašsko - Slovensko a zpět budou mimořádně zastavovat ve stanicích Ústí n. O. město, Choceň a Přelouč a v úseku Praha - Česká Třebová bude navýšena kapacita míst pro cestující, kteří by jinak využili rychlíky. Vlivem výluky mohou vznikat zpoždění cca 45 minut.
- osobní vlaky budou v úseku Česká Třebová - Choceň odřeknuty a nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, autobusy pojedou dle výlukového jízdního řádu.
- osobní vlaky v úseku Kolín - Choceň a zpět jedou bez omezení.

Hasičská sobota a penová šou na detskej železnici

Dobrý deň, fun soboty na Košickej detskej historickej železnici pokračujú, tentoraz nás zabavia dobrovoľní hasiči aj hasiči ZSSK a prekvapením bude penová šou pre deti. Tešíme sa na Vás už túto sobotu 16.8. od 9:15 do 15:15. Podrobnosti nájdete v tlačovej správe.

Parním vlakem ČD na Kácovskou pouť

Tradiční Kácovská pouť bude cílem parního vlaku, který vypraví České dráhy tuto sobotu 16. srpna. Historická souprava v čele s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ bude odjíždět z nádraží Praha-Braník v 9:02 a pojede po trati Posázavského Pacifiku přes Vrané nad Vltavou, Jílové u Prahy, Čerčany a Sázavu-Černé Budy. Parní vlak do Posázaví pojede na konci prázdnin ještě jednou, a to 30. srpna do Postupic poblíž Vlašimi.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nákup trolejbusov pre DP mesta Košice sa odkladá

DPMK sa uchádzal o príspevok z eurofondov, ale Ministerstvo životného prostredia (MŽP) túto žiadosť neschválilo. "S rozhodnutím MŽP sme sa nestotožnili a žiadali sme o jeho prehodnotenie. O zrušenie súťaže sme požiadali až 28. júla z dôvodu neschválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok, čo bolo uvedené aj v súťažných podkladoch," uviedla pre TASR hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová s tým, že termín odovzdania žiadostí bol do 12. mája a rozhodnutie o odmietnutí žiadosti bolo od ministerstva doručené 1. júla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Středočeši dostanou více vlaků

Středočeský kraj se může od prosince těšit na více vlakových spojů. Slibuje to nový jízdní řád na příští rok. Spoje přibydou zejména na trati z Prahy do Čelákovic, Lysé nad Labem a Milovic. A právě lidé z Milovic se dočkají největší změny v cestování. Vůbec poprvé v historii města budou o víkendu jezdit do metropole bez přestupování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dánov robí šťastnými aj prostredie, v ktorom žijú

Šťastie je veľmi subjektívna vec. Štatistikom a vedcom to však nebráni v tom, aby sa snažili vytvárať rebríčky najšťastnejších krajín. Pravidelne im kraľuje Dánsko. V zozname dôvodov sa objavuje fungujúci sociálny štát, vysoká životná úroveň či najnovšie dokonca genetické predpoklady. Urbanisti by isto radi dodali, že Dánov robí šťastnými aj prostredie, v ktorom žijú. V tomto prípade je vplyv obojstranný.

Celú správu nájdete na tejto stránke.