Dopravné správy

Zmeny v bratislavskej MHD

Od 8. januára 2015 príde k niekoľkým zmenám v obsluhe Devínskej Novej Vsi, Dúbravky a Lamača. Linka 20 bude upravená a linka 120 zrušená. Súčasne bude zavedená nová linka 123 k nákupnému centru Bory Mall.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

PKP Cargo se zatím s CTL Logistics nespojí

VARŠAVA (18. 12.) – Polský nákladní železniční přepravce PKP Cargo ukončil jednání o převzetí domácího konkurenta CTL Logistics bez dohody. PKP zahájila s CTL jednání o podmínkách možné transakce v září, dnes ale informovala, že ke spojení nedojde. Už v září česká média uváděla, že o polského přepravce CTL má zájem česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

Celou zprávu najdete na této stránce.

EÚ podporí elektromobilitu na Slovensku

Slovensko dostane peniaze z Európskej únie (EÚ) na rozvoj elektromobility a budovanie nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá. Spoločnosť Greenway totiž získala dva európske projekty v hodnote 1 milión a 1,7 milióna eur, z ktorých polovicu preplatí únia v rámci programu TEN-T. Projekt Stredoeurópske zelené koridory má ambíciu budovaním infraštruktúry rýchleho nabíjania elektromobilov prepojiť Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Nemecko a Chorvátsko. Kľúčové mestá pospája 115 rýchlonabíjacích staníc, z toho 21 na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co přinesl rok 2014 v dopravě

Svět a Evropa si ujasnily, jak jsou na tom jednotlivé státy s úrovní dopravy a logistiky. Světová banka vydala po dvou letech nové pořadí 190 zemí světa podle jejího Indexu logistické výkonnosti a EU přišla poprvé se Srovnávacím přehledem dopravy členských zemí. V prvním případě je na prvním místě Německo (ČR 32), ve druhém získalo nejvíce bodů Nizozemsko před Německem a Švédskem (ČR 17).

Celou zprávu najdete na této stránce

Vagóny Viedenskej električky čakajú na záchranu

Viedenská električka, to neboli len električkové vozne, ale aj vlaky tvorené elektrickým rušňom a osobnými vozňami – podobne ako dnešné vlaky na železnici. Zatiaľ čo lokomotívu sa už podarilo zachrániť a Bratislavčania mali možnosť si ju pozrieť pred Eurovea a momentálne ju môžu navštíviť v Múzeu dopravy, originálne vagóny, ktoré premávali za elektrickou lokomotívou, čakajú v Rakúsku na svoju záchranu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína postaví VRT mezi Bělehradem a Budapeští

Dohodu o výstavbě nového železničního spojení mezi Bělehradem a Budapeští [...] podepsali premiéři Srbska a Maďarska Aleksandar Vučić a Viktor Orbán s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Výstavba vysokorychlostní trati v délce 370 kilometrů s pomocí Číny by měla začít do poloviny příštího roku a trvat by měla dva roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Diaľkové autobusy prichádzajú o cestujúcich

Cestovanie vlakmi zadarmo pre študentov a dôchodcov už podľa Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) uberá cestujúcich autobusovým spoločnostiam. Najciteľnejšie je to pritom podľa údajov ZAD v diaľkových spojoch. Tie pociťujú v priemere 10-% odlev cestujúcich, niektorí dopravcovia však zaznamenali zníženie počtu cestujúcich na jednotlivých linkách aj o 20 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD dále zkvalitňují svůj vozový park

České dráhy v těchto dnech uvádějí do provozu další čtyři desítky modernizovaných rychlíkových vozů. Díky tomu nabídnou v současném jízdním řádu 2015 o 39 komfortních vlaků více. Počet komfortních dálkových spojů tak stoupne ze 117 na 156 vlaků. Vedle tradičních značek komfortních spojů SuperCity Pendolino, EuroCity, InterCity, EuroNight a Expres se mezi nimi objevují nové kategorie railjet a rychlík vyšší kvality (Rx). Komfortní vozy jsou ve větší míře zavedeny i v dalších rychlících.

Modernizované vozy zamíří například do Plzně, Chebu, Klatov, ale také na linku z Brna přes Břeclav, Hodonín, Otrokovice a Přerov do Olomouce. Cestující v nich najdou moderní čalouněné sedačky místo dosavadních koženkových lavic, elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky jako jsou notebooky nebo mobilní telefony a další vylepšení.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Zubačka od 2. mája 2015 zahustí grafikon

K zvýšenej intenzite využívania železničných tratí v Tisovci bude v budúcom roku prispievať aj parný ozubnicový rušeň. Ako pre TASR povedal primátor mesta Peter Mináč, zubačka zahustí grafikon od 2. mája 2015. Posilnenie vlakových spojov vnímajú v Tisovci ako veľmi pozitívnu udalosť. Viac možností na cestovanie železnicou tak majú v smere na Rimavskú Sobotu, ale aj v smere na Brezno.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

DP Olomouc prý diskriminuje „kočárkáře“

Než někdo nastoupí v Olomouci do tramvaje či autobusu s kočárkem, musí se zeptat řidiče, jestli mu to dovolí. Toto přepravní pravidlo sice platilo v olomoucké hromadné dopravě už dříve, od letošního září však dopravce jeho dodržování začal vynucovat speciálním hlášením. Řidiči si totiž stěžovali na porušování předpisu. Rodiče s kočárky se zlobí, že je to diskriminuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Limity obmedzujú jazdy vlakmi zadarmo

V niektorých diaľkových vlakoch sa môžu ľudia počas nadchádzajúceho predvianočného obdobia stretnúť s limitmi pre bezplatných cestujúcich. Zaviedla ich štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Cieľom je podľa hovorkyne Jany Morháčovej zabezpečiť rovnakú šancu na cestovanie pre ľudí s nulovými lístkami a tiež aj platiacich cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Provoz lokomotiv Taurus u ČD už ohrožen není

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Českým drahám pokutu milion korun za to, že si od Rakouských drah půjčovala k soupravám Railjet lokomotivy Taurus bez řádně vypsané soutěže. Upozornily na to Hospodářské noviny. Úřad tak svým rozhodnutím zamítl předchozí odvolání Českých drah ve sporu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autom je lepšie ísť po koľajniciach

Situácia, ktorú pozná každý vodič auta. Pred sebou vízia niekoľkohodinovej cesty spojená so sedením za volantom, treba prejsť totiž stovky kilometrov. Na konci cesty dôležité rokovanie alebo prípadne výlet. Znervózňujúca je práve cesta. Cez deň hrozia zápchy, v noci mikrospánok. Mať auto je však nevyhnutnosť, v cieli cesty poskytuje nenahraditeľnú flexibilnosť. Ako prekonať vzdialenosť a nebyť unavený? Riešením je autovlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kraje někde lokálky oživují, jinde umrtvují

Nový jízdní řád na železnici přinesl vedle zdražení jízdenek i obnovu provozu na některých málem zapomenutých tratích. Konkrétně jde o dvě relace v Pardubickém kraji. Po několika letech se dnes vlaky opět rozjely z Holic do Borohrádku a z Moravské Třebové do Dzbelu, který již leží v Olomouckém kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové eurovlaky v regionálnej doprave ZSSK

Zásadné vylepšenie kvality cestovania v regionálnych prímestských spojoch v okolí Bratislavy a Košíc sa stáva realitou. Železničná spoločnosť Slovensko nasadzuje do prevádzky už 12 z 29 nových vlakových súprav objednaných v rámci veľkého europrojektu číslo 2 spolufinancovaného z Operačného programu Doprava. Cieľom je zlepšiť kvalitu cestovania v okolí Košíc a Bratislavy v rámci integrovaných dopravných systémov až do vzdialenosti vyše 100 kilometrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zelení chtějí levnější vlaky mezi Brnem a Vídní

Levnější jízdenka na vlak z Brna do Vídně a lepší spolupráce při budování značky cyklostezky Brno - Vídeň. To jsou dva projekty, na nichž chtějí spolupracovat brněnští zelení se svými vídeňskými kolegy, vedla zastupitelka Brna Jana Drápalová (SZ). Otázka ceny jízdného do Vídně je problémem především dohody Českých drah s rakouskými kolegy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK cez sviatky vypraví desiatky posilových vlakov

Cez vianočné a novoročné sviatky posilní Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) osobnú vlakovú dopravu o 56 vlakov. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová, ide o 12 InterCity vlakov, dva EuroCity vlaky, 24 rýchlikov a 18 expresov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet versus ZSSK

Český soukromý železniční dopravce RegioJet oznámil, že v první den provozu svých expresních souprav na lince mezi Bratislavou a Košicemi uspěl v konkurenci vlaků vyšší kategorie InterCity (IC) slovenského státního dopravce ZSSK. Na rozdíl od IC vlaků ZSSK byla kapacita spojů RegioJetu v dopravní špičce vyprodána ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo berú autobusárom ľudí

Počet cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave, objednávanej a dotovanej krajmi, sa po zavedení bezplatnej prepravy vo vlakoch pre študentov a dôchodcov od 17. novembra znížil priemerne o dve percentá. Ako v pondelok informoval Zväz autobusovej dopravy (ZAD) na základe údajov od prepravcov, v nedotovanej diaľkovej autobusovej doprave ubudlo v priemere 10 percent pasažierov, ale niektoré autobusové spoločnosti na linkách zaznamenali zníženie počtu cestujúcich až o 20 percent.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolektivní smlouva ČD podepsána

Vedení Českých drah završilo složitá jednání a uzavřelo s odboráři kolektivní smlouvu. Platy na železnici vzrostou příští rok o necelá tři procenta. Podařilo se získat potřebný podpis deseti odborových organizací, včetně strojvůdců, s nimiž byla jednání nejsložitější.

Celou zprávu najdete na této stránce.