Dopravné správy

Provoz lokomotiv Taurus u ČD už ohrožen není

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Českým drahám pokutu milion korun za to, že si od Rakouských drah půjčovala k soupravám Railjet lokomotivy Taurus bez řádně vypsané soutěže. Upozornily na to Hospodářské noviny. Úřad tak svým rozhodnutím zamítl předchozí odvolání Českých drah ve sporu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autom je lepšie ísť po koľajniciach

Situácia, ktorú pozná každý vodič auta. Pred sebou vízia niekoľkohodinovej cesty spojená so sedením za volantom, treba prejsť totiž stovky kilometrov. Na konci cesty dôležité rokovanie alebo prípadne výlet. Znervózňujúca je práve cesta. Cez deň hrozia zápchy, v noci mikrospánok. Mať auto je však nevyhnutnosť, v cieli cesty poskytuje nenahraditeľnú flexibilnosť. Ako prekonať vzdialenosť a nebyť unavený? Riešením je autovlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kraje někde lokálky oživují, jinde umrtvují

Nový jízdní řád na železnici přinesl vedle zdražení jízdenek i obnovu provozu na některých málem zapomenutých tratích. Konkrétně jde o dvě relace v Pardubickém kraji. Po několika letech se dnes vlaky opět rozjely z Holic do Borohrádku a z Moravské Třebové do Dzbelu, který již leží v Olomouckém kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové eurovlaky v regionálnej doprave ZSSK

Zásadné vylepšenie kvality cestovania v regionálnych prímestských spojoch v okolí Bratislavy a Košíc sa stáva realitou. Železničná spoločnosť Slovensko nasadzuje do prevádzky už 12 z 29 nových vlakových súprav objednaných v rámci veľkého europrojektu číslo 2 spolufinancovaného z Operačného programu Doprava. Cieľom je zlepšiť kvalitu cestovania v okolí Košíc a Bratislavy v rámci integrovaných dopravných systémov až do vzdialenosti vyše 100 kilometrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zelení chtějí levnější vlaky mezi Brnem a Vídní

Levnější jízdenka na vlak z Brna do Vídně a lepší spolupráce při budování značky cyklostezky Brno - Vídeň. To jsou dva projekty, na nichž chtějí spolupracovat brněnští zelení se svými vídeňskými kolegy, vedla zastupitelka Brna Jana Drápalová (SZ). Otázka ceny jízdného do Vídně je problémem především dohody Českých drah s rakouskými kolegy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK cez sviatky vypraví desiatky posilových vlakov

Cez vianočné a novoročné sviatky posilní Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) osobnú vlakovú dopravu o 56 vlakov. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová, ide o 12 InterCity vlakov, dva EuroCity vlaky, 24 rýchlikov a 18 expresov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet versus ZSSK

Český soukromý železniční dopravce RegioJet oznámil, že v první den provozu svých expresních souprav na lince mezi Bratislavou a Košicemi uspěl v konkurenci vlaků vyšší kategorie InterCity (IC) slovenského státního dopravce ZSSK. Na rozdíl od IC vlaků ZSSK byla kapacita spojů RegioJetu v dopravní špičce vyprodána ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo berú autobusárom ľudí

Počet cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave, objednávanej a dotovanej krajmi, sa po zavedení bezplatnej prepravy vo vlakoch pre študentov a dôchodcov od 17. novembra znížil priemerne o dve percentá. Ako v pondelok informoval Zväz autobusovej dopravy (ZAD) na základe údajov od prepravcov, v nedotovanej diaľkovej autobusovej doprave ubudlo v priemere 10 percent pasažierov, ale niektoré autobusové spoločnosti na linkách zaznamenali zníženie počtu cestujúcich až o 20 percent.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolektivní smlouva ČD podepsána

Vedení Českých drah završilo složitá jednání a uzavřelo s odboráři kolektivní smlouvu. Platy na železnici vzrostou příští rok o necelá tři procenta. Podařilo se získat potřebný podpis deseti odborových organizací, včetně strojvůdců, s nimiž byla jednání nejsložitější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako bude počas sviatkov jazdiť MHD v Bratislave

Linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave budú počas Vianoc premávať v prázdninovom režime. Od 22. decembra 2014 až do 7. januára 2015 budú spoje MHD premávať v režime pracovný deň - školské prázdniny. Počas prázdnin nebudú premávať autobusy linky 133 k Novému SND ani linky 192 jazdiace medzi Tescom Lamač a Vozovňou Petržalka. Dopravný podnik Bratislava tesne pred Vianocami posilní električkovú dopravu, posilnené spoje budú jazdiť aj počas silvestrovskej noci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové nástupiště v Uherském Brodě

Správa železniční dopravní cesty dokončila stavební práce v prostoru železniční stanice Uherský Brod, které jsou součástí druhé etapy výstavby tamního dopravního terminálu. Cestující tak již mohou využívat nové nástupiště, které přímo navazuje na právě budovaná autobusová stání.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Superrušeň Vectron štrajkoval, žltý vlak odriekli

Spoločnosť RegioJet v stredu odriekla spoj IC 401 Bratislava - Košice s odchodom 05:50 v celej trase. Ako spoločnosť informovala na svojej internetovej stránke, vlak bol odrieknutý kvôli softwarovej poruche na rušni, túto poruchu v spolupráci s firmou Siemens odstránili. Cestujúcim z IC 401 firma vyplatí kompenzáciu na cestovnom a kompenzáciu za vzniknuté komplikácie vo výške 20 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vypravují už 4 612 bezbariérových vlaků

České dráhy pokračují v trendu odstraňování bariér na železnici. V jízdním řádu 2015, od této neděle, přidaly dalších 208 spojů vybavených pro komfortní cestování vozíčkářů. Počet vlaků Českých drah přístupných cestujícím na vozíku tak dosáhl 4 612 vlaků. Za uplynulých pět let se tak počet bezbariérových spojů prakticky zdvojnásobil. V provozu jsou i nová bezbariérová vozidla.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Monitorovanie nebezpečného nákladu napreduje

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR sa zapojil do projektu ChemLog Tracking and Tracing, ktorý je zameraný na zvýšenie bezpečnosti prepravy nebezpečného nákladu s využitím technológie monitorovania zásielok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravské letiště je napojené na železnici

Ostravské Letiště Leoše Janáčka (LLJ) v Mošnově je prvním letištěm v Česku, které je napojeno na železnici. Stavbu, která stála 553 miliónů korun, v úterý slavnostně ukončili stavbaři, zástupci kraje i letiště. Na trati nyní začne půlroční zkušební provoz, cestující by po ní první vlaky měly svézt příští rok 13. dubna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak zadarmo už nie je pre každého

Štátny železničný dopravca začal počas víkendu po prvýkrát využívať v rýchlikoch limit pre cestujúcich zadarmo. Na vlastnej koži to pocítili aj cestujúci nočným rýchlikom z Bratislavy do Košíc. Nie všetci študenti či poberatelia dôchodkov sa dostali do rýchlika bez zaplatenia, a ak nechceli čakať na ďalší spoj, museli si cestu riadne uhradiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legendární rychlík Excelsior skončil, je ho škoda?

V sobotu dopoledne přijel rychlík číslo 441 do Košic naposledy. České dráhy po více než dvacetiletém provozu zrušily zdánlivě legendární a pro jiné odstrašující mezistátní spoj Excelsior. Ukrajinec zemřel poté, co z vlaku vypadl nebo jej někdo vyhodil. Listopad 1995 – celníci v kupé našli 792 kartonů neproclených cigaret. Leden 1998 – gang slovenských lupičů okradl spícího cestujícího o marky a koruny, průvodčí je postřelil perkusním revolverem. A třeba ještě březen 2006 – policie zadržela hledaného vraha, jel načerno.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Premávka bratislavskej MHD 22.12.2014 - 7.1.2015

Počas Vianočných prázdnin od 22. decembra do 7. januára nebudú premávať linky 133 a 192. Ostatné linky budú v pracovných dňoch premávať podľa cestovných poriadkov platných pre pracovný deň školských prázdnin. Linky, ktoré nemajú na týchto stránkach rozdelený cestovný poriadok na pracovný deň školského roka a školských prázdnin, premávajú bez obmedzenia ako v bežný pracovný deň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC otevřela novou zastávku Chýně Jih

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně otevřela další železniční zastávku. Boom přibližování příměstské dopravy novým cestujícím tedy pokračuje i nadále.

Na příměstské trati z Prahy-Smíchova do Hostivice a Rudné u Prahy vznikla další zastávka – Chýně jih. Její slavnostní otevření se uskutečnilo dnes, cestující ji ale mohou využít již od neděle 14. prosince, kdy začal platit nový jízdní řád. Jde o další krok v naplňování projektu zatraktivnění příměstské vlakové dopravy. Již letos 1. září byl slavnostně zahájen provoz na zastávkách v Rudné, Chýni, Jinočanech, Hostivici-Sadové a Hostivici-U hřbitova. Správa železniční dopravní cesty a Středočeský kraj do nich společně investovaly desítky milionů korun.

Novou zastávku Chýně jih najdete mezi stanicemi Rudná u Prahy a nedávnou zbudovanou zastávkou Chýně. Ocení ji zejména místní obyvatelé, protože se jim výrazně zkrátí docházková vzdálenost k železnici. Linka S65 je tak pohodlně, rychle a pouze s jedním přestupem v Hostivici zaveze až do centra Prahy. Moderní osvětlená nástupiště jsou zbudována již s protihlukovou úpravou a výškou nástupní hrany 550 mm nad temenem kolejnice. Cestující tak nastupují do vlaků přímo v úrovni podlahy železničního vozu. Nový zastávkový přístřešek je realizován v betonové úpravě „antivandal“. Kromě laviček je osazen i odpadkovým košem, osvětlením a vitrínou s informacemi pro cestující. Na nástupišti je instalován i označovač jízdenek ROPID.

„Na Smíchovské nádraží cestující nyní dojedou (s přestupem v Rudné) za 28 minut, Na Knížecí bez přestupu za 40 minut a na Masarykovo nádraží se vlak dostane (s přestupem v Hostivici) za 40 minut. Věřím, že i toto zkrácení jízdních dob přivede na železnici nové zákazníky. Navíc novým cestujícím, kteří se rozhodnou vyměnit osobní vůz za vlak, odpadnou starosti s parkováním v centru města a nekonečné popojíždění v dlouhých kolonách,“ říká za SŽDC ředitel Stavební správy západ Lubor Hrubeš.

Chýně jih není jedinou zastávkou, na které nově od 14. prosince 2014 zastavují vlaky. Přestupní uzel s vazbou na metropolitní MHD, v první řadě reprezentovanou linkou metra C, vznikl na pražském Kačerově. Nová zastávka ve Frenštátu pod Radhoštěm zase výrazně zkrátila docházkovou vzdálenost do centra tohoto města. A v Praze-Podbabě již slouží cestujícím obě nová nástupiště, u kterých navíc zastavují i rychlíky ve směru na Děčín.

RegioJet víťazom prvého dňa konkurenčného boja?

Súkromný dopravca RegioJet počas prvého dňa prevádzky troch párov rýchlostných vlakov medzi Bratislavou a Košicami prepravil spolu 2 290 cestujúcich. Neuviedol, nakoľko bola celková kapacita vlakov obsadená. Spoločnosť v nedeľu vypravila spolu šesť spojov, po tri z Bratislavy do Košíc aj opačne, a vlaky podľa nej boli v špičke vypredané.

Celú správu nájdete na tejto stránke.