Dopravné správy

Nemeckí železničiari hrozia superštrajkom

Po bezvýslednom treťom kole tarifných rokovaní medzi železničiarskou odborovou organizáciou EVG a spoločnosťou Deutsche Bahn odborári pritvrdili. Pohrozili obrovským štrajkom, ktorý by mohol zákazníkov železníc práve pred Vianocami výrazne zasiahnuť. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet prý přestal v ČR prodělávat

Provoz RegioJetu přestal být v Česku prodělečný, za posledních šest měsíců si žluté vlaky vydělaly na provoz i odpisy. Uvedl to Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency, kam RegioJet patří. Do mírné ztráty podle Jančury Regiojet stále tlačí účetní operace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový bratislavský primátor plánuje mestské vlaky

Nový bratislavský primátor IVO NESROVNAL sa chce dohodnúť s pravicou v meste aj Smerom vo vláde. Sľubuje vypovedať zmluvu na prestavbu okolia hlavnej stanice a eurofondy na mestské vlaky. 
Krátko potom, ako Milan Ftáčnik uznal vaše víťazstvo, ste mu telefonovali. Čo ste si povedali?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Jak ochránit řidiče a revizory MHD před agresory?

Tři podobné incidenty řešili v uplynulém týdnu pracovníci brněnského dopravního podniku. Ve středu ráno černý pasažér vykloubil palec revizorovi, předtím jiný agresor napadl řidiče noční linky a způsobil mu otřes mozku. V Modřicích způsobil opilec stotisícovou škodu na autobusu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ficove vlaky zadarmo pomáhajú západným susedom

Vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov, ktoré zaviedla vláda Roberta Fica, pomáha českému štátnemu podniku České dráhy. Slovensko si od neho totiž prenajalo zatiaľ do konca roky desiatky ojazdených vozňov a niekoľko dieselových lokomotív, ktoré v Česku už vyraďovali.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praze hrozí návrat papírových tramvajenek

Buď nakoupit další karty Opencard, nebo začít tisknout papírové kupony na předplatné jízdného v MHD. Z těchto dvou možností bude volit nová rada hlavního města, která řeší problém s nedostatkem karet. Pokud si však vybere první variantu, může skončit u soudu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reštrukturalizačný plán Doprastavu napreduje

Veriteľský výbor schválil záverečný návrh reštrukturalizačného plánu stavebnej spoločnosti Doprastav. Zároveň ho odporučil prijať aj účastníkom plánu. V Obchodnom vestníku o tom informoval reštrukturalizačný správca s tým, že schvaľovacia schôdza sa uskutoční 11. decembra v Bratislave. Stavebná firma Doprastav je v reštrukturalizácii od apríla tohto roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hlinsko se dočká opraveného nádraží

Nádraží v Hlinsku ze sedmdesátých let předminulého století čeká napřesrok nejen rekonstrukce kolejišť a nedalekých přejezdů včetně elektrického ohřevu výhybek, ale i vybudování moderních perónů. A také nové stropy, podlahy a osvětlení ve výpravní budově. Nebude chybět ani nový audiovizuální a orientační informační systém...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovský DP trápi poruchovosť midibusov

Niektorí cestujúci môžu ostať stáť na zastávkach, nakoľko ich spoj nepríde. Je to zapríčinené vysokou poruchovosťou midibusov Iveco First, ktoré Dopravný podnik prevádzkuje od roku 2009. Napríklad v nedeľu 16. novembra podvečer už nejazdil ani jeden z piatich midibusov, pričom potrebné boli iba tri.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejstarší Plzeňské karty čeká cesta na věčnost

Desítky tisíc majitelů Plzeňské karty čeká od února její výměna. Karta funguje pro předplatné jízdného v MHD, jako elektronická peněženka pro nákup jízdenek, pro placení parkovného či jako karta do knihovny. Povinná výměna nebude zadarmo, každý držitel zaplatí 170 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pendolino a Railjet na koľajach ŽSR

Schválili ste už Pendolino na trase Čadca – Žilina - Košice? Aké boli problémy s kompatibilitou a podarilo sa ich vyriešiť? Bude sa naklápať Pendolino na celom úseku? Aká bude jeho maximálna povolená rýchlosť? A ďalej – na Slovensku sa objavili špičkové vlaky Railjet. Bolo to pred pár dňami - takže čo tu robili? 

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Plzeňský kraj si objednal méně vlaků

Jezdíte často vlakem ze Stodu do Horšovského Týna na Domažlicku? Od poloviny prosince pojedou vlaky mezi oběma městy jen o víkendu. V pracovních dnech budou muset lidé, kteří tady využívají veřejnou dopravu, jezdit autobusy. To je jedna z mnoha změn, která nastane po objednání menšího objemu regionální železniční dopravy Plzeňským krajem. Od 14. prosince začnou regionální vlaky ukrajovat první kilometry z objednaných 5 013 416 vozokilometrů za rok, což je o 4,8 procenta méně, než si objednal kraj v loňském roce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB opäť testuje Iveco Crossway LE 10.8M

Dopravný podnik Bratislava zaradil do skúšobnej prevádzky zapožičaný autobus Iveco Crossway LE 10.8M. Ide o druhé zapožičané vozidlo tohto typu v priebehu dvoch mesiacov. V septembri bol zapožičaný Crossway v mestskom prevedení, tentoraz ide o prímestskú dvojdverovú verziu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky zdarma rozdělují Slováky

Slovensko spustilo vydávání bezplatných jízdenek pro železniční dopravu. Studenti a důchodci zareagovali obratem. Ne všichni Slováci jsou však s krokem vlády Roberta Fica spokojeni. Nesouhlasnou petici podepsalo téměř 30 tisíc občanů. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Harmonogram modernizácie tratí ŽSR

Mám na Vás prosbu v súvislosti s modernizáciu železničnej trate na Slovensku na rýchlosť 160 km/hod. V tejto súvislosti by som potrebovala: Zoznam už zrenovovaných úsekov, Harmonogram modernizácie ostatných koridorov. Tiež by som potrebovala vedieť, ktoré sú práve vo výstavbe, resp. práve na nich prebiehajú modernizačné práce a o ktoré zatiaľ prebieha súťaž.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nový jízdní řád zostří konkurenční boj a odvane tradice

Razantní proměna dálkové dopravy začíná na české železnici. Hybatelem některých změn byl již předchozí rok a nový jízdní řád, který začne platit 14. prosince, je pouze "učeše". Jiné jsou naopak teprve v zárodku, ale řada dalších novinek přichází naráz a s plnou razancí. Významné změny čekají mezistátní dopravu – posílení denního spojení z Prahy do Košic, monopol jednotek Railjet mezi Prahou a Vídní či významné oslabení noční železniční dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vozne ČD posilnia vlaky ZSSK len do konca roka

Tretí deň po spustení bezplatného cestovania študentov a dôchodcov mobilizujú železničiari ďalšie rezervy. Pre zvýšený nápor cestujúcich zapriahli prvýkrát už aj vagóny, ktoré si nedávno požičali od Českých dráh. „Počas dňa sme nasadili niekoľko prenajatých vozňov Českých dráh do diaľkových i regionálnych spojov,“ potvrdila Jana Morháčová, hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet zatím Slováky zdarma nevozí

Dopravní společnost RegioJet sice avizovala, že i ona bude dávat studentům a důchodcům, kteří cestují jejími vlaky na Slovensku, stoprocentní slevu a škodu bude vyžadovat po státu, zatím se však k tomuto kroku neuchýlila. Čeká, jak se ministerstvo dopravy postaví ke dvěma právním posudkům, které tvrdí, že stát musí proplácet slevy u všech dopravců a nejen u ministerstvem objednávaných vlaků u státního dopravce ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo pre ďalšiu skupinu Slovákov

Bezplatné cestovanie vlakmi sa bude od decembra tohto roku vzťahovať aj na vdovy či siroty po bývalých vojakoch, policajtoch alebo hasičoch. Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) totiž na svojom dnešnom [20.11.2014]zasadnutí odsúhlasil doplnenie k Návrhu na realizáciu opatrení finančného, ekonomického a sociálneho balíčka vlády v železničnej osobnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exministr dopravy zapomněl na svou rezignaci?

Před jedenácti dny oznámil Antonín Prachař rezignaci, den poté jeho demisi přijal prezident Miloš Zeman a formálním šéfem ministerstva se na pár týdnů stal první náměstek Milan Feranec. Exministr dopravy přesto vystupuje stále tak, jako by ministerstvo plně spadalo pod jeho kontrolu.

Celou zprávu najdete na této stránce.