Dopravné správy

Co čeká Prahu (nejen) v dopravě

Prahu v nacházejícím roce čeká otevření nových stanic metra A a podle slibu politiků i několikrát odložené zprovoznění tunelového komplexu Blanka. Nové vedení města se bude muset také vyrovnat se situací kolem problematické karty opencard a svozu odpadu v metropoli. Řešit bude i dostavbu čistírny odpadních vod a zahájení stavby nového sídla záchranné služby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

TREŽ bude v lete premávať pravidelne

Premávka na úzkorozchodnej železničnej trati Trenčianska Teplá Trenčianske Teplice po niekoľkoročnej prestávke opäť ožije. Stane sa tak vďaka spoločnému projektu vlády SR, obce Trenčianska Teplá, mesta Trenčianske Teplice a dotácii 25.000 eur z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ideální pohon pro MHD: plyn, elektřina nebo nafta?

Dopravní podniky napříč Českem zkoušejí moderní technologie. Větší rozšířením ale zatím našly pouze autobusy poháněné zemním plynem. Menší nadšení vzbuzují elektrobusy, které dopravce nepřesvědčily především kvůli malému dojezdu. Řada firem však zůstává pouze u naftových autobusů. S větším využitím plynového pohonu váhají i kvůli nejistotě, kolik bude plyn v budoucnu stát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo ničia autobusové linky

Úbytok cestujúcich v regionálnej autobusovej doprave po zavedení bezplatnej vlakovej dopravy v rámci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude podľa aktuálnych indícií v roku 2015 vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo. V uplynulých štyroch rokoch sa znižoval počet zhruba o 4 % ročne, na budúci rok by to však mohlo byť aj 15 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se jezdí polským Pendolinem

Poláci jako první z bývalých satelitů SSSR provozují od 14. prosince 2014 rychlovlak jedoucí dvoustovkou. Hned první den jednotka vytvořila rekordně krátké časy při průjezdu na daných tratích. Během jízdy jsme zaznamenali obrovské napětí, klidnou jízdu, příjezd podle jízdního řádu i absurdity. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo na železničných priecestiach vypli biele svetlo

Frekvencia železničnej dopravy sa na trati Brezno - Červená Skala počas niekoľkých rokov výrazne znížila. Železnice Slovenskej republiky ako správca a prevádzkovateľ železničnej dopravných ciest aj z tohto dôvodu pristúpili k úprave signalizačných zariadení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolektivní smlouva ČD neuspokojila strojvůdce

Nejvyšší manažeři Českých drah byli mile překvapení tím, že se jim v úterý podařilo dohodnout s odboráři. Nejtužší bitvu o peníze a výhody podstoupili se strojvůdci, kteří si vymohli speciální měsíční odměny ve výši 1,5 procenta platu. „Piloti“ Českých drah ale požadovali mnohem víc. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bude nový Starý most hotový načas?

Nový Starý most musí v Bratislave stáť do konca budúceho roka. Stavebná spoločnosť Eurovia zatiaľ nehovorí o tom, že by tento termín napriek komplikáciám nestíhala. „Prijímame opatrenia tak, aby sme stihli odovzdať hotové dielo do konca roka 2015. Treba si však uvedomiť, že táto stavba je rekonštrukciou v zastavanom území, čo so sebou prináša i množstvo neočakávaných komplikácií,“ vraví hovorkyňa Eurovie Lenka Kubejová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Co trápilo České dráhy v končícím roce

Lidé z Českých drah měli letos ke klidu daleko. Sotva si zvykli na nového šéfa, už jim politici představili jiného. Na nejvyšší pozici ve firmě se v tomto roce vystřídali tři manažeři. Státní dopravce pod jejich vedením dosáhl mimo jiné rekordního zadlužení ve výši 34 miliard korun. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ukrajina prerušila pozemnú dopravu na Krym

Ukrajina v sobotu prestala púšťať osobné autá na Krymský polostrov. Cestujúci musia vozidlá nechať na ukrajinskej strane a prechádzať hranicu pešo. Informovali o tom ruské agentúry, podľa ktorých Kyjev obmedzuje aj autobusové linky a vlakovú dopravu smerujúcu na Krym, ktorý v marci anektovalo Rusko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mluvčí ČD k ledovkové kalamitě

V úterý 2. prosince 2014 paralyzovala námraza provoz na železnici. Mnohé vlaky nevyjely a ty, které vyjely, mnohdy nedojely do cíle své cesty. V souvislosti s touto kalamitou jsme obdrželi konkrétní dotaz od lidí, kteří měli na ten den zakoupenou jízdenku do Vídně, protože ale nic nejezdilo, rozhodli se jízdenku stornovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zlikvidujú Jančura s Novotným štátnu konkurenciu?

Koncom roka sa na slovenských železniciach rozbehol konkurenčný boj. Aktuality.sk preto vyspovedali šéfov RegioJetu a LeoExpressu o tom, aké sú ich dlhodobé plány, aké budú ceny a či dokážu konkurovať štátnym železniciam.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát nahrává služebním cestám vlastním autem

Zaměstnanci s vlastním vozem mohou v příštím roce na služebních cestách za každých sto kilometrů vydělat až čtyřicet korun. Umožní to štědře nastavené ceny pohonných hmot v ministerské vyhlášce. Tratit však budou firmy i stát. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v bratislavskej MHD od 8. januára

Dopravný podnik Bratislava po zimných prázdninách zavedie zmeny v doprave. Od 8. januára 2015 už totiž nebude jazdiť linka 120, ktorá spája Tesco Lamač a Devínsku Novú Ves. Po prázdninách pribudne nová linka č. 123 spájajúca nákupné centrum Bory Mall s Dúbravkou a Lamačom. V hustejších intervaloch bude po prázdninách premávať linka č. 20 z Devínskej Novej Vsi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zajímavý pohled do historie tratí

Ten zážitek, že při cestě z Třebíče do Brna zastavíte s vlakem v Božím Požehnání, tedy dnes Zastávce u Brna,, kdysi mohli cestující zažívat každý den. Poslanec Karel Černý je spoluautorem nové knihy nazvané Železniční tratě z Jihlavy do Znojma a Brna na starých pohlednicích. Mapuje v ní počátky železnice v kraji. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sviatky na stanovišti električky

Uponáhľaná a nervózna Bratislava sa upokojí, cesty sa vyprázdnia a ľudia sa viac usmievajú. Vianočné služby šoférov v bratislavskej MHD sú podľa jedného z nich, Dominika Minárika, iné. Vodiča električky práca cez sviatky neminie ani tento rok. Vďaka skráteným zmenám však stihne štedrovečernú večeru.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodováci s Ježíškem a jiné zajímavosti betlémské

Jak vypadaly betlémy v Plzni v posledních sto letech a čím jsou pozoruhodné? O tom v čase předvánočním pohovořil farář při katedrále svatého Bartoloměje Emil Soukup. Připomněl, že ve městě je k vidění například betlém, který má dva Ježíšky, nebo třeba betlém, kde jsou i figury významných osobností regionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Elektrický prúd zasiahol v koľajisku chlapca

Popáleniny hrudníka a rúk utrpel 15-ročný chlapec, ktorého v piatok večer na železničnej stanici v Leopoldove zasiahol elektrický prúd zo železničného vagóna. Ako dnes informoval Andrej Hirjak z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, dieťa poranenia utrpelo pravdepodobne pri prebiehaní medzi koľajami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pivní začátky slavné vagonářské rodiny

Před 140 lety a dvěma týdny, 15. prosince 1874, uvařili ve Velkých Popovicích první várku piva. Tehdejší sládek Přemysl Růžička připravil šedesát hektolitrů Velkopopovického Kozla. Podle historických pramenů se zde vařilo už ve 14. století. 

Celou zprávu najdete na této stránce. A můžete si ji doplnit nahlédnutím do Wikipedie.

Prevádzka žilinskej MHD na Silvestra a Nový rok

Na Silvestra, v stredu 31. decembra 2014 budú linky MHD premávať podľa cestovných poriadkov pre sobotu, nedeľu a sviatok. Na Nový rok, vo štvrtok 1. januára 2015 budú linky MHD taktiež prevádzkované podľa cestovných poriadkov pre sobotu, nedeľu a sviatok, no premávať budú až od cca 6:00, pričom trolejbusové linky dovtedy nahradí nočná linka 50. Linka 99 bude na Silvestra v prevádzke do 17:12, na Nový rok premávať nebude.

Celú správu nájdete na tejto stránke.