Dopravné správy

Test vlakov štátnych a súkromných

Nový Čas na trase Košice - Žilina otestoval prepravcov RegioJet, Leo Express a rýchlovlak Pendolino. Zistili sme, aké služby ponúkajú v porovnaní s IC vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Okrem RegioJetu, ktorý v cieľovej stanici meškal 10 minút, traja ďalší prepravcovia išli presne. Kateřina Svobodová (36) s Matyášom (3) si pochvaľovali priestranný detský vozeň.

Celú správu (pochybnej úrovne) nájdete na tejto stránke.

Sběrní surovci na Karvinsku mají smůlu

V šesti městech a obcích na Karvinsku začala s novým rokem jako první v zemi platit vyhláška zakazující lidem prodávat šrot v komerčních sběrnách. Strážníci chtějí porušení nejprve řešit domluvou, až později pokutovat. Bohumín, Karviná, Havířov, Orlová, Rychvald a Dolní Lutyně. Všude tam podle vyhlášky platné od Nového roku mohou prodat šrot do sběren už jen firmy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

O rušeniu nákladísk na sieti ŽSR

Zdravím, chcel by som sa informovať, ktoré nákladiská sa rušia alebo chystajú rušiť? Nedávno to boli Drážovce, o Starej Kremničke a Novej Maši som počul. Ktoré sa ešte chystajú do budúcna zrušiť - poprípade aj vytŕhať koľaje.

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Když hokejoví fanoušci jedou vlakem

Rekord ligy. Na sobotní zápas Jihlavy a Českých Budějovic přišlo 6 475 diváků. Z toho bylo odhadem dva tisíce fanoušků Motoru, kteří přijeli speciálním vlakem, autobusy i auty. U největšího výjezdu v historii budějovického klubu byl i redaktor MF DNES.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusovú linku Michalovce - Praha zabili vlaky

Autobusový prepravca eurobus, a. s., Košice, v reakcii na rozsiahle zmeny v železničnej doprave pristúpil k zrušeniu medzinárodnej linky Michalovce - Košice - Brno – Praha. Podľa informácií, ktoré spoločnosť eurobus zverejnila na svojej oficiálnej stránke, prevádzka na uvedenej linke sa skončí 12. januára, pričom cestujúcim bola k dispozícii od roku 2008.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lednový útlum pražské MHD se letos nekoná

Lednové omezení pražské městské hromadné dopravy z důvodu „nižší poptávky“, na něž se v minulých dvou letech snesla vlna kritiky, letos nebude. Informovala o tom společnost Ropid. Méně spojů pojede pouze k areálu strahovských vysokoškolských kolejí a k zemědělské univerzitě v Suchdole.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážka autobusu s vlakom v Severnej Dakote

Dvaja ľudia vrátane jedného študenta zomreli pri zrážke školského autobusu s vlakom v americkom štáte Severná Dakota. Najmenej 11 ďalších ľudí bolo pri nehode zranených, informovala agentúra Reuters. Podľa miestnych médií nie je jasné, čo bolo príčinou nehody alebo v akom stave sú zranení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Start integrované dopravy Ústecka provází zmatek

Start nového dopravního systému, který zavádí Ústecký kraj, začal velkými zmatky. Řidiči nevědí, kudy mají jet, chybí čipové karty, autobusy mají zpoždění. Nejhorší je situace v Teplicích, kde stovky naštvaných lidí musí stát v několikahodinové frontě na nové čipy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prázdninová premávka žilinskej MHD v roku 2015

Podľa prázdninových cestovných poriadkov bude MHD premávať počas všetkých prázdnin. Cestovné poriadky pre dni školských prázdnin platia v roku 2015 počas pracovných dní v čase ...

... ktorý nájdete na tejto stránke.

České dráhy svou dceru plně neovládnou

Českým drahám a ministerstvu dopravy nevyšel plán na úplné ovládnutí společnosti ČD-Telematika, ve které státní dopravce vlastní více než polovinu akcií. I přes několikaměsíční jednání s drobnými akcionáři nakonec necelých třicet procent získala soukromá společnost Dial Telecom.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura urobí na Slovensku prievan

Radim Jančura (43) vtrhol na Slovensko ako vietor. Český podnikateľ prevádzkuje autobusy, vlaky a bojuje proti korupcii. V ČR vďaka nemu klesli ceny za diaľkové vlaky aj o polovicu, to isté sa stalo na Slovensku.

Rozhovor nájdete na tejto stránke.

Koupit si roční kupon pražské MHD nebo ne?

Cestující v pražské MHD se nakonec případné kompenzace za nákup ročního kuponu na přelomu roku, tedy ještě před plánovaným zlevněním, nedočkají. Na stránkách magistrátu to uvedl radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD. Na nové informace ke zlevnění ročního kuponu upozornila ČTK.

Celou zprávu najdete na této stránce.

TREŽ ožije už zajtra

Viac ako storočná elektrická železničná trať medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami opäť poslúži cestujúcim. Pred tromi rokmi ju železnice zrušili ako stratovú, teraz budú premávku dotovať tri samosprávy. Prvá električka vyrazí na Tri krále.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sexistická SNCF?

Francouzské státní dráhy se staly terčem kritiky kvůli údajně sexistickému dokumentu. Radí v něm svým zaměstnankyním, jak být krásné. V brožurce, která má 36 stran, se podle drah nacházejí „nezbytné tipy pro krásu“, jako například jaký make-up používat, co nosit na sobě a jak vonět.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prioritami rezortu dopravy sú diaľnice i koridory

Pre ministerstvo dopravy budú prioritami v roku 2015 financovanie rozvoja diaľnic a rýchlostných ciest a tiež modernizácia železničných koridorov. "V tomto roku očakávame aj väčšie investície do modernizácie ciest prvej triedy," priblížil pre TASR hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nokia si v Bruselu stěžuje na SŽDC

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) musí vysvětlit Evropské komisi, jak je možné, že veškeré zakázky na zabezpečení hlavních tratí signálem GSM-R končí zatím stále u české pobočky rakouské firmy Kapsch. Důvodem je stížnost největšího hráče v oboru na světě, firmy Nokia Networks.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet rozbehol štvavú kampaň

Primátor Nitry Jozef Dvonč podá pre kampaň dopravcu RegioJet v pondelok na Okresnú prokuratúru v Nitre trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania. Šéf nitrianskej radnice zároveň listom vyzve spoločnosť RegioJet a bilbordovú spoločnosť na odstránenie znevažujúcich bilbordov. „Súdnou cestou sa budem domáhať ochrany osobnosti, a tiež dobrého mena mesta Nitra,“ uviedol Dvonč.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z vlakvedoucího-brigádníka drážním inspektorem

Pro 24letého Štěpána Esterleho byl poslední den loňského roku zároveň posledním dnem v práci. Až do 31. prosince byl vlakvedoucím brigádníkem a teď nastal čas na změnu. Na své poslední jízdy zval kamarády, kteří ho přišli rádi podpořit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Udalosť roku 2014 v ekonomike SR sa stala na koľajach

Rok 2014 priniesol aj nástrahy, za ktoré môžu zaplatiť daňoví poplatníci na Slovensku oveľa neskôr. Obyvatelia ocenili v závere tohto roku väčšiu konkurenciu a bezplatné cestovanie na železnici. Podnikateľom priniesol tento rok aj pochybné tendre a neuhradené faktúry od veľkých partnerov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecký kraj dá 12,2 milionu na turistické vlaky

Ústecký kraj přispěje v příštím roce 12,2 milionu korun na provoz turistických železničních tratí. Pravidelná doprava se na většině z nich zastavila před sedmi lety, kdy si na nich kraj neobjednal základní dopravní obslužnost. Jakým způsobem budou peníze rozděleny, ale není zatím jasné ...

Celou zprávu najdete na této stránce.