Dopravné správy

Traktor málem propadl do raženého tunelu

V úterý dopoledne se u Plzně propadl kus pole, pod kterým se razí nový železniční tunel. Na místě se podle svědka Jiřího Šmolíka vytvořil přibližně osm metrů dlouhý a pět metrů hluboký kráter. Zem se propadla pod traktorem, kterého naštěstí udržela na povrchu široká vláčecí brána.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Miest zadarmo je v rýchlikoch málo

Študenti alebo dôchodcovia sa vo vlakoch nemusia vždy odviezť zadarmo. Nárok na to majú už takmer rok. Najnovšie sa však od začiatku školského roka stáva, že vyhradené voľné miesta v rýchlikoch pre bezplatné cestovanie, sú beznádejne obsadené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express míří na pražské linky

Na železnici v Praze by mohla vstoupit konkurence. Praha jedná se soukromým dopravcem firmou Leo Express. Ve hře je trať z Roztok přes Libeň do Hostivaře. Potvrdil to náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Kdy a za jakých podmínek by mohl dopravce začít v metropoli jezdit, zatím podle Dolínka není jasné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémové priecestie v Trenčíne

Dobry den, chcem sa spytat ci mesto bude robit nieco z neznesitelnou dopravou v zamsti, konkretne bratislavska-hlavna. Zo zaciatku sa v rannych a pobednich hodinach snazili rgulovat policajty, nebola to ziadna slava, ale isto lepsie ako sucasna ´´automaticka´´ prevadzka, ktora velmi casto hapruje. Taktiez by som rad poukazal na zeleznicne priecestie - tu kolajnice spadnu a dalsich niekedy aj 10minut vlak nejde, pritom zavory blokuju plynulost cestnej premavky!!! Skuste prosim s danou neunosnou situaciou nieco spravit. Nehovoriac o tom ked ste uzatvorili moznost prechodu cez zablatie sa situacia este zhorsila. Tu by som rad podotkol ze rampi cez zeleznicu v zablati funguju 100% -t.j. spadnu, vlak prejde za 10-15 sekund a hned sa otvoria!!! Pokial zeleznice a mesto nezvladaju situaciu mali by ste zvazovat nad demisiou,ukoncenim pracovneho pomeru, lebo je to maximalne nezvladnutie situacie!!!!!!!!

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vzpomínka na cestu kostela po kolejích

841 metrů za 27 dní. Tímto tempem dojel mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie před 40 lety na nynější místo. A také do Guinnessovy knihy rekordů. „Nikoho ani nenapadlo, že by se to nepovedlo,“ říká Josef Holanec, který se na akci podílel ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB prečísluje trolejbusové linky

Trolejbusy v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) dostanú od začiatku budúceho roka nové čísla. Zmeny nastanú pre integráciu dopravného systému v Bratislavskom kraji. Ďalší rok prinesie aj čiastočne inú organizáciu trolejbusovej dopravy. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zastaralá EIA ohrožuje dokončení dopravních staveb

Problém se starým stanoviskem k vlivu stavby na životní prostředí může odsunout nejvýznamnější stavby. Rezort dopravy hledá řešení. Ambiciózní stavební plány ministerstva dopravy může v příštích letech narušit jeden zásadní háček, kterým je vliv staveb na životní prostředí, takzvaná EIA. Příprava desítek klíčových projektů se totiž opírá o starý zákon z roku 1992, který byl zrušen se vstupem Česka do Evropské unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V košickom sídle ZSSK Cargo sa boja prepúšťania

Vo veľkej neistote žije už niekoľko týždňov zhruba 400 zamestnancov štátnej Železničnej spoločnosti (ŽS) Cargo Slovakia, a. s. Najneskôr do konca roka musia opustiť svoje prenajaté sídlo na Železničnej ulici pri Námestí Maratónu mieru. V podniku sa navyše hovorí o prepúšťaní, keďže do zatiaľ nevybratých nových priestorov nemajú podľa našich informácií ísť všetci súčasní zamestnanci. Ich vedenie to popiera.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet se prohlásil také za „národního dopravce“

Pravidelné půtky mezi Českými drahami a RegioJetem pokračují tentokrát přes pojem Národní dopravce. Ten začaly používat od konce září České dráhy, nově ho ale začal používat i RegioJet, který rovněž žádá o registraci u Úřadu průmyslového vlastnictví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávky MHD po košicky

Realizáciou prvej etapy projektu Integrovanej koľajovej dopravy dôjde ku komplexnej obnove električkovej trate vrátanie mobiliáru od Námestia Maratónu mieru až po Staničné námestie. Zmenami prejdú aj nástupištia priľahlých zastávok – nakoľko to budú zmeny pozitívne, na to sa podrobnejšie pozrieme v tomto článku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novinky v ostravské MHD

Dopravní podnik Ostrava dnes [12. října] představil novou trolejbusovou trať, která spojí centrum města s terminálem Hranečník ve Slezské Ostravě. Trolejbusy po ní ale začnou jezdit až příští rok v únoru, kdy bude výstavba terminálu dokončena. Podnik dnes v areálu svých dílen v Martinově rovněž slavnostně zahájil provoz nové plnicí stanice zemního plynu (CNG), jež funguje od minulého týdne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O rekonštrukcii košickej stanice

Dobrý deň, v súvislosti s rekonštrukciou budovy železničnej stanice v Košiciach by nás zaujímalo: V akej fáze sú v súčasnosti rekonštrukčné práce?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zpověď designéra kolejových vozidel

Tramvajím, které jezdí ve velkých českých městech i některým soupravám metra, vtiskl podobu plzeňský designér František Pelikán. „Práce v počítači je zajímavá, ale pro mě je nejlepší trojrozměrný model, na kterém si můžete na každý přechod ploch, hran i rádius sáhnout,“ řekl v rozhovoru ...

Rozhovor najdete na této stránce.

ŽSR menia podvaly vo Varíne

ŽSR začnú 13. októbra so súvislou výmenou podvalov prvej staničnej koľaje v železničnej stanici Varín. Práce potrvajú nepretržite do 19. októbra 2015. Dôvodom týchto prác je zlepšenie stavu železničnej infraštruktúry. Súvislá výmena podvalov je nevyhnutná pre zaistenie požadovanej kvality geometrickej polohy koľaje. Počas nepretržitej 7-dňovej výluky je naplánovaná výmena 780 kusov drevených podvalov za betónové. Zároveň dôjde k smerovej a výškovej úprave geometrickej polohy koľaje a úprave štrkového lôžka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD dostanou linku Brno - Olomouc na 10 let

Ministerstvo dopravy v příštích dnech uzavře smlouvu s Českými drahami na desetiletý provoz na trase z Brna do Olomouce přes Břeclav. Na dnešním Žofínském fóru to uvedl náměstek ministra dopravy Ladislav Němec. Zakázku zadalo ministerstvo státnímu dopravci přímo bez otevřeného výběrového řízení. Původně měly České dráhy, které už na trati jezdí, získat prodloužení o 15 let, nakonec bude smlouva o pět let kratší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka TEŽ v úseku Starý Smokovec - Vyšné Hágy

V dňoch 13. - 16. októbra 2015 denne v čase od 7:40 do 13:30 (v stredu 14.10. až do 16:30) bude prebiehať traťová výluka na Tatranskej elektrickej železnici v úseku Starý Smokovec - Vyšné Hágy. Električky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Znojmo má novou železniční zastávku

Rádi bychom vás informovali, že ve středu 14. října začne pro cestující fungovat zcela nová zastávka Znojmo nemocnice. Zastávka je již zahrnuta ve stávajícím jízdním řádu se symbolem kapličky (zastávka je otevřena ode dne vyhlášení). První vlak, který obslouží zastávku Znojmo nemocnice je Os 24811 jedoucí z Okříšek do Znojma, na zastávce Znojmo nemocnice zastaví ve 14:45. Od tohoto okamžiku budou na nové zastávce zastavovat všechny vlaky Českých drah.

Prestavba priecestia v úseku Diviaky - odb. D.Štubňa

Železničné priecestie v úseku trate medzi obcou Diviaky (okr. Prievidza) a odbočkou Dolná Štubňa budú od pondelka 12. októbra do piatka 16. októbra kompletne rekonštruovať Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Ako informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, práce si nevyžiadajú náhradnú autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další stanice pražského metra je bezbariérová

Pražský dopravní podnik zprovoznil ve stanici metra B Anděl nový výtah – stanice se tak stala bezbariérovou. Jeho výstavbu uvítali vozíčkáři a handicapovaní, při otevření byli přítomni členové hudební skupiny Tap Tap. Letos v srpnu zprovoznil dopravní podnik nový výtah ve stanici I. P. Pavlova, v příštím roce chce zahájit stavbu dalších tří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach sa začali ďalšie výluky električiek

Od pondelka 12. októbra do soboty 17. októbra bude v Košiciach vylúčená električková doprava v úseku kruhový objazd Moldavská – OC Optima – Vstupný areál U. S. Steel. Výluka sa zopakuje aj v termíne 19. až 24. októbra. Po tomto dátume budú po trati opäť jazdiť električky podľa platných cestovných poriadkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.