Dopravné správy

Sto let žen v pražské MHD

Zítra to bude sto let, co hromadná doprava v metropoli zažila velkou změnu. První ­prosincový den roku 1915 se stalo něco do té doby zcela nemyslitelného, v­ tramvajích se objevily první ženy - průvodčí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Légiovlak príde na Hlavnú stanicu v Bratislave

Československá obec legionárska a Nadačný fond Legie 100, v spolupráci s  STM - Múzeom dopravy Bratislava, Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Nadáciou Milana Rastislava Štefánika Bratislava,  Klubom historickej techniky Zvolen, Železnicami Slovenskej republiky a Múzejno-dokumentačným centrom Bratislava si Vás dovoľujú pozvať na 

        slávnostnú prezentáciu unikátneho historického vlaku LÉGIOVLAK  2015

       1. decembra 2015 o 10.00 hod na I. nástupišti Hlavnej stanice v Bratislave.  

Slávnostná prezentácia Légiovlaku sa uskutoční za účasti významných hostí z Ministerstva vnútra SR, Ministerstva obrany SR, Ministerstva kultúry SR a Generálneho štábu SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdci místo odpočinku pracují u konkurence

Mnozí tuzemští strojvedoucí zneužívají chybějícího dohledu a přivydělávají si prací u konkurence v době, kdy by měli mít bezpečnostní přestávku. Zaměstnavatelé takové melouchaření často zakazují, systém, který by řidiče vlaků kontroloval, však neexistuje. České dráhy naléhají na Drážní úřad, aby nevyhovující stav napravil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a rómska lokalita v Žiline

Pre portál Naše novinky by som Vás chcel požiadať o informácie k plánom Vašej spoločnosti v blízkosti centra Žiliny. Samospráva mesta Žilina už viackrát potvrdila, že v lokalite na Bratislavskej ulici, kde žije prevažne rómske obyvateľstvo, neplánuje žiaden rozvoj, pretože pozemky nepatria mestu. Môžete potvrdiť, že pozemky v tejto časti Žiliny patria ZSR? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Nové pražské zastávky tramvají matou řidiče

Praha má po sérii letních a podzimních oprav několik nových tramvajových zastávek. A řidiči si na ně na některých místech zvykají jen velmi těžce. Jedná se například o Plzeňskou, kde byl kvůli zastávce odebrán jeden jízdní pruh. Stejná situace je pak u Bertramky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

30 tisíc ľudí je proti vlakom zadarmo

Odporcovia vlakov zadarmo odovzdali petíciu na ministerstve dopravy. Podpísalo ju vyše 30-tisíc občanov, ktorí považujú opatrenie Ficovej vlády za populistické a nezodpovedné. Vedeli by si predstaviť lepšie využitie peňazí, z ktorých sa opatrenie financuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradecký trolejbus boural po kolapsu řidiče

Nehoda trolejbusu zkomplikovala ve středu provoz na autobusovém terminálu v Hradci Králové. Řidič za volantem zkolaboval a při rozjezdu ze zastávky narazil do sloupu trolejového vedení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vysvetľuje komplikovanosť lístkov cez SMS

Železničná spoločnosť Slovensko spustila pilotnú prevádzku predaja cestovných lístkov cez SMS na troch traťových úsekoch. Každé nástupné miesto má pridelené jedinečné číslo pre zaslanie správy, čo využitie v praxi komplikuje. Redakcia MobilManie zisťovala, prečo nestačilo jednotné číslo pre rôzne stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zeman podpořil Ťoka ve sporu se Škodou Transportation

Prezident Miloš Zeman podpořil ministra dopravy Dana Ťoka v jeho postoji proti prohrané arbitráži Českých drah se Škodou Transportation kvůli zpožděné dodávce 20 lokomotiv. Ministerstvo dopravy už výsledek, podle kterého má státní podnik výrobci zaplatit 1,2 miliardy korun, napadlo u soudu a chystá stížnost k Evropské komisi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Pendolino je v ČR už 10 rokov, jazdí aj do SR

Rýchlovlak Pendolino zviezol cestujúcich v Českej republike prvýkrát v novembri 2004, bežnú prevádzku začal však pred desiatimi rokmi, 29. novembra 2005. Dnes je najaktívnejší medzi Prahou a severnej Moravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pokusy s cestujícími londýnského metra

Postavit se na jezdících schodech vlevo nebo vpravo a zůstat stát. Takové pokyny nyní dostávají cestující v jedné z nejrušnějších stanic londýnského metra Holbornu, ačkoli jinak etiketa v podzemce velí stát vpravo a levou část nechat chodcům. Cílem třítýdenního experimentu je zjistit, zda lze takovým postupem urychlit ve špičce pohyb na eskalátorech, napsal britský list The Independent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanica Budapest Keleti je pre poruchu odstavená

Dočasné prerušenie železničnej dopravy na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti pályaudvar) si vyžiadala dnes porucha na zabezpečovacom zariadení, informovali agentúru MTI maďarské štátne železnice MÁV.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Drážní úřad chce bodovat dopravce podle bezpečnosti

Drážní úřad navrhuje zavést bodové hodnocení železničních dopravců jezdících po tuzemských železnicích podle bezpečnosti. Podobný bezpečnostní žebříček existuje například ve Švýcarsku nebo v Německu. Více chce také kontrolovat dodržování přestávek na odpočinek u strojvedoucích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SMS lístky dorazili na slovenské železnice

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila testovaciu prevádzku predaja cestovných lístkov cez SMS. V úvodnej fáze sa dajú využiť pri nástupe na troch traťových úsekoch a len vybranej skupine vlakov.

Keďže ZSSK platnosť dokladov ohraničila dĺžkou cestovania, nejde o náhradu internetového predaja alebo osobných pokladníc, ale len „núdzové“ riešenie. Novinka má znížiť počet čiernych pasažierov a zjednodušiť prácu vlakvedúcich. Zároveň sa nestane, že v prípade dlhého radu človek spoj nestihne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor o cenu nových lokomotiv ČD pokračuje

Výrobce lokomotiv Škoda Transportation vyzvala České dráhy k doplacení 760 milionů korun za prohranou arbitráž týkající se zpožděné dodávky dvaceti lokomotiv. Dopravci nicméně nabídla finanční ústupky a splátkový kalendář, řekla mluvčí Škody Lubomíra Černá. Konkrétní výši slevy, kterou je drahám výrobce ochotný poskytnout, neuvedla s tím, že bude výsledkem jednání. To je domluvené na příští týden, potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historické priecestia na trati Brezno – Č. Skala

Úsek železničnej trate Brezno - Červená Skala je dlhý 47,5 km a takmer na každom kilometri sa nachádza priecestie. Zabezpečené sú rôzne, no zvláštnosťou šiestich priecestí na tejto trati je to, že sú stále, od roku 1922 obsluhované mechanicky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva opustí Železnici Desná ve prospěch ČD

Dopravní společnost Arriva nemá zatím na kolejích štěstí. Jedinou dotovanou trať, kde Arriva jezdí, dostanou od poloviny příštího roku České dráhy. Jde o jesenickou lokálku ze Šumperka do Koutů nad Desnou, která patří svazku tamních obcí. Trať se letos dočkala s pomocí evropských dotací nákladné elektrizace a pro čtyři motoráky se značkou Arriva už na ní nebude místo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Čo čaká stanicu Kežmarok

Dobrý deň, vzhľadom na blížiace sa zavedenie nového GVD železničnej dopravy pripravujeme do novín Kežmarok článok o niekoľkých zmenách na trati Poprad-Tatry - Kežmarok - Stará Ľubovňa - Plaveč. Rád by som Vás poprosil o odpovede na nasledujúce otázky: 

- sú v roku 2016 naplánované investície do železničnej stanice v Kežmarku - do budovy, do parku pri stanici, do parkoviska či ďalšieho okolia?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Leo Express propojí své vlaky s autobusy Flixbus

Soukromý železniční dopravce Leo Express přidává ke svému byznysu další. Firma začne spolupracovat s německým autobusovým dopravcem Flixbus. Napojí své vlaky na linky Flixbusu z Prahy do Drážďan a Berlína. Půjde o tři páry vlaků a autobusů denně, autobusy budou stavět u pražského hlavního nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na niektorých linkách ZSSK platí aj SMS lístok

Cestujúci vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) už môžu cestovať aj na SMS lístok. Nový druh lístka kúpený cez mobilný telefón prostredníctvom krátkej textovej správy je dostupný zatiaľ zo všetkých staníc na troch vybraných linkách, a to z Trnavy do Kútov, z Čadce do Makova a na linke Humenné - Stakčín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.