Dopravné správy

Stát sjednotí dotace na lokálky

Kraje získají jistotu, že až do roku 2034 jim bude ministerstvo dopravy přispívat kolem třiceti procent na provoz regionální železniční dopravy. Počítá s tím materiál o způsobu řešení organizace a financování regionální železniční dopravy po roce 2019.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petržalská električka bude hotová 15. decembra

Decembrový termín dokončenia výstavby električkovej trate zo Štúrovej ulice cez Starý most do Petržalky by už nemalo nič ohroziť. Uviedol to primátor hlavného mesta po kontrolnom dni dňa 2. decembra 2015. Podľa primátora mesta budú všetky riadne práce dokončené a vyfakturované do 15. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opravovaný železniční most otrávil Labe

Zdrojem polychlorovaných bifenylů (PCB) v dolním toku Labe byl zřejmě starý nátěr železničního mostu v krajské metropoli, [...] řekl ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jaroslav Vacek. Ke stejnému závěru dospěl i Zdravotní ústav. Zvýšený výskyt zaznamenalo letos na jaře Povodí Labe. PCB se objevily i na německé straně řeky. Používání látek je kvůli toxicitě celosvětově zakázáno od roku 2001.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zákon, ŽSR a bezdomovci na staniaciach

Od 1. decembra 2015 nadobudla účinnosť novela zákona č.513/2009 Z.z. o dráhach, ktorá sa dotýka aj problematiky bezdomovcov na železničných staniciach. Po novom majú Železnice Slovenskej republiky, ako prevádzkovateľ dráhy, aj legislatívne zakotvené, čo môžu robiť v prípade, že sa na železničných staniciach zdržujú bezdomovci.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Najde obnovená trať do Selbu dost cestujících?

S velkou slávou se na 13. prosince chystá opětovné zprovoznění roky uzavřené trati z Aše do německého Selbu. Nové vlaky však ještě ani nevyjely, a už se objevují první hlasy, že obnovení železničního spojení mezi oběma městy nebude takové terno, jak si mnozí mysleli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mikuláš na Detskej železnici rozdá zdravé balíčky

Napriek ukončeniu pravidelných jázd nepovedala Detská železnica v tomto roku posledné slovo. Aj vďaka hlavnému partnerovi - mestu Košice – budú v nedeľu 6. decembra o 9:30 a o 12:00 vypravené dva mimoriadne MIKULÁŠSKE VLAKY so sv. Mikulášom, anjelmi a čertom. Deti sa môžu tešiť na zimnú jazdu vláčikom, šaša, rozprávky a zdravý mikulášsky balíček...

Viac informácií nájdete na priloženom plagáte a tlačovej správe.

Vedení ČD musí žádat o bezpečnostní prověrku

S utajenými informacemi se může seznamovat jen šéf ČD Pavel Krtek. Nechte se proklepnout, vyzval zbytek představenstva. Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v Evropě ale i k ochraně ekonomických zájmů strategického podniku mají mít členové vedení Českých drah (ČD) bezpečnostní prověrku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súťaž na elektrobusy pre Košice vyhral SOR

V pondelok 30. novembra 2015 bola vo Vestníku verejného obstarávania zverejnená informácia o výsledku vyhodnotenia ponúk na základe kritérií pre súťaž na dodávku 30 elektrobusov, ktorú Dopravný podnik mesta Košice vyhlásil 11. septembra 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LokoTrain kupuje od Siemensu první Vectron

Nákladní železniční společnost EP Cargo začíná naplňovat své letní sliby a posiluje flotilu lokomotiv. Konkrétně jde o nákup moderního stroje Vectron od Siemensu, který se stane součástí vozového parku půjčovny drážních vozidel LokoTrain. Tu EP Cargo ovládlo v červenci, když koupilo 65procentní podíl od zakladatele Evžena Nečase.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo bude s traťou Lužianky - Jelenec (Dražovce)?

Dobrý deň, chcem sa opýtať: - čo sa presne mení pre vás ako správcu dopravnej cesty od zmeny GVD 2005/16? - vie sa presne, čo bude s traťovým úsekom Lužianky - Jelenec (Dražovce) po začatí výstavby závodu, prípadne, či sa bude viesť prekládka trate alebo jej zrušenie v spomínanom traťovom úseku? 

Odpoveď (ne)nájdete na tejto stránke.

O víkendu pojedou v Praze Mikulášské vlaky

Na tuto sobotu a neděli 5. a 6. prosince připravily České dráhy ve spolupráci se SŽDC, ČD Cargo, Pivovarem Ferdinand a Domem dětí a mládeže Prahy 5 tradiční Mikulášské parní vlaky. Souprava historických vozů v čele s parní lokomotivou „Šlechtična“ několikrát vyjede z nádraží na Smíchově. V sobotu a neděli pojede parní vlak na Karlštejn (odj. ze Smíchova v 9:36), do Radotína (odj. ve 12:15) a do Libně (odj. ve 14:41), v sobotu pojede v 17:06 navíc také na Zličín. V Mikulášské parní soupravě bude řazeno celkem 12 vozů. Zájemcům, kteří ještě nemají zakoupenou jízdenku s místenkou v předprodeji, doporučujeme zvolit jízdy ve 12:15 a 14:41. Obě jízdy v 9:36 a sobotní jízda v 17:06 jsou již vyprodány.

Během víkendu potěší nejmenší cestující také oblíbený Cyklohráček, který bude jezdit mezi hlavním nádražím a zastávkou Praha-Smíchov na Knížecí a zajede také na Zličín. V této stanici se v sobotu v podvečer sjede Cyklohráček s parním vlakem a cestující se můžou těšit na ohňostroj. Při všech jízdách projde vlakem Mikuláš s čertem.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na webu www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1411-mikulasske-jizdy-v-praze.

Vlaky zadarmo sú hlavnou prekážkou konkurencie

Najväčšou prekážkou pre nediskriminačnú súťaž na slovenských železniciach sú vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov. Ich zásluhou je pôsobenie nedotovaných dopravcov ešte ťažšie ako v susedných krajinách. Tvrdí to šéfredaktorka Železničnej revue Desana Mertinková. Vlaky RegioJet medzi Bratislavou a Košicami sú podľa nej síce plné, ale dopravca pôvodne počítal s väčším počtom vozňov a cestujúcich, teda aj s vyššími tržbami. Nemôže to však dosiahnuť, lebo takmer polovica obyvateľov Slovenska má nárok cestovať vlakom zadarmo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mikulášský parní vlak projede Olomoucí

Tento pátek, 4. prosince, vyjede Mikulášský parní vlak z olomouckého hlavního nádraží na svou jízdu centrem a okrajovými částmi města. Nostalgický vlak potáhne parní lokomotiva „Kocúr“ a pod kotlem nebudou topit čerti, ale zkušení strojvůdci. Ve vlaku nebude chybět Mikuláš se svojí andělskou družinou, přidá se i čert, společně podarují sladkostmi všechny hodné děti. V Řepčíně proběhne zbrojení parní lokomotivy.

První vlak vyjede z olomouckého hlavního nádraží v 8:40, pojede přes Smetanovy Sady, Novou Ulici, Olomouc město, Hejčín do Řepčína. Během dne pojede Mikulášský vlak stejnou trasu ještě třikrát, a to v 10:40, 13:39 a 15:40. V opačném směru z Řepčína bude vyjíždět v 9:47, 11:47, 14:47, 16:47. Ve všech parních vlacích stojí jednosměrné jízdné 40 korun, děti od 6 do 15 let platí polovinu, nejmladší děti pojedou zdarma. Jízdenky bude prodávat vlakový personál.

Cestujúci vo vlakoch klikali najmä na Facebook

Bezplatné pripojenie na internet prostredníctvom WiFi je realitou  v ďalších 32 vlakových súpravách Železničnej spoločnosti Slovensko. Vlaky boli v uplynulých mesiacoch vybavené bezdrôtovou technológiou v rámci projektu Inteligentný dopravný a informačný systém (IDIS). Projekt podporila Európska únia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Prahou a Ostravou o Vánocích zdraží

Cestující z Prahy do Ostravy, kteří nechají nákup jízdenky před Vánoci či během vánočních svátků na poslední chvíli, budou muset zaplatit více, než jsou zvyklí během roku. České dráhy upozorňují, že po vyprodání akčních či takzvaných včasných jízdenek bude cena vyšší. RegioJet zase vnímá prakticky celou druhou polovinu prosince jako období dopravní špičky a podobně funguje tvorba cen i u Leo Expressu, vyplývá z odpovědí mluvčích zmíněných společností.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 48. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenala jedna zrážka vlaku s civilnou osobou. Zamestnanec ŽSR nahlásil, že v 1. traťovej koľaji na trati Púchov – Považská Bystrica je mŕtve telo muža. Ďalším šetrením bolo zistené, že išlo o usmrtenie v súvislosti s jazdou nezisteného vlaku, prípad sa vyšetruje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC vypsala obří tendr na jižní koridor

Železnice přichystala pro stavební firmy největší sousto posledních let. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala zakázku s předpokládanou hodnotou 3,6 miliardy korun bez DPH, za což chce přivést čtvrtý koridor z Hostivaře až k jižnímu portálu Vinohradských tunelů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predĺženie trasy bratislavskej linky 130

Od 7. decembra 2015 bude zmenená trasa linky 130 v oblasti Patrónky. Autobus bude od zastávky Mokrohájska pokračovať cez Patrónku do Mlynskej doliny, kde bude mať novú konečnú zastávku Patrónka, Kaufland na parkovisku pri supermarkete.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR zaostává v přípravě rychlých tratí

Délka vysokorychlostních železnic v Evropě stále roste, do roku 2025 by mělo na starém kontinentě existovat podle dat mezinárodní železniční unie (UIC) přes 21.000 kilometrů tratí pro rychlost vyšší než 250 kilometrů v hodině. V Česku má být v této době dokončené jediné spojení pro rychlost přesahující nynější 160kilometrové maximum a tím má být modernizovaný úsek mezi Brnem a Přerovem na dvousetkilometrovou rychlost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O trati Bratislava - Galanta - Zvolen - B. Bystrica

V akom technickom stave z hľadiska podmienok prevádzky je železničná trať Bratislava - Galanta - Žiar n/H - Zvolen - Banská Bystrica? Je potrebná modernizácie v týchto traťových úsekoch napríklad pre zvýšenie rýchlosti, resp. plánujete ju a koľko by to mohlo podľa odhadov stáť?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.