Dopravné správy

Nové prímestské autobusy v prevádzke S.N.Ves

V prvých decembrových dňoch boli na linky zaradené nové prímestské autobusy spoločnosti eurobus, a.s. Dvojica autobusov Iveco Crossway Line LE 10.8M bola zaradená do prevádzky Spišská Nová Ves.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další srážka na přejezdu ve Frýdku-Místku

Ke srážce osobního auta a vlaku došlo v pátek odpoledne na železničním přejezdu ve Frýdku-Místku. Nehoda se stala na stejném přejezdu, na kterém se před necelým měsícem střetl osobní vlak s kamiónem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Islamský štát ohrozoval stanice DB v Mníchove

Možný teroristický útok v Mníchove plánovali počas silvestrovskej noci príslušníci militantnej organizácie Islamský štát. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii bavorský minister vnútra Joachim Herrmann, ktorého slová citovala agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Převod nádraží na SŽDC nejdříve v pololetí

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky schválila návrh ministerstva dopravy na převedení části majetku Českých drah na stát, respektive Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Převod se týká zejména nádražních budov, dalších staveb v železničních stanicích a pozemků, které s dotčenými stavbami souvisejí. Tímto krokem dojde ke sjednocení vlastnictví infrastruktury nutné pro provozování dráhy a naplní se předpoklady pro fungování liberalizovaného systému železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aj vo Zvolene budú predplatné časové lístky

Po Banskej Bystrici sa aj vo Zvolene od Nového roka znova zavádzajú predplatné časové lístky (PCL). PCL platný 30 dní stojí 19 € a PCL platný 90 dní stojí 54 €. Sú teda o 1 € lacnejšie ako v Bystrici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na mnichovská nádraží chtěli útočit islamisté

Německá policie dostala před půlnocí informace o naplánovaném a bezprostředně hrozícím teroristickém útoku. Obyvatele Mnichova vyzývala, aby se vyhnuli velkým davům. Dvě nádraží ve městě byla evakuována a otevřena až ráno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vtipné kuriozity z histórie košickej MHD

Posledný deň roku už tradične patrí zábave a dobrej nálade. Navodiť dobrú náladu všetkým priaznivcom mestskej hromadnej dopravy ešte pred samotnými silvestrovskými oslavami sa pokúsime výberom kurióznych a vtipných príhod z histórie, ktoré zachytili košické denníky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vítr zastavil na 7 hodin lanovku na Ještěd

Silný nárazový vítr zastavil dnes na více než sedm hodin provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Před 08:00 naměřili u horní stanice v nárazech rychlost bočního větru přesahující 100 kilometrů v hodině. Přípustná je přitom rychlost zhruba poloviční, pak už je to nebezpečné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Infostánok DPMK na Staničnom námestí končí

Ukončenie rekonštrukcie tratí IKD a električkových uzlov vrátilo MHD v Košiciach do normálu. Z tohto dôvodu končí svoju činnosť Informačný stánok DPMK, ktorý od začiatku marca poskytoval svoje služby verejnosti na Staničnom námestí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva kupuje najednou 160 autobusů

Výrobce autobusů čeká boj o další velkou zakázku. Společnost Arriva, která je největším provozovatelem autobusové dopravy v Česku, vypsala soutěž na nákup autobusů v hodnotě téměř tři čtvrtě miliardy korun. Jde o jednu z největších letošních zakázek na nákup autobusů v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rastie záujem o nočné vlaky z východu Slovenska

Záujem cestujúcich o nočné vlaky z východného Slovenska do Bratislavy a Prahy cez víkend 2. a 3. januára narastá. Napríklad v nedeľu 3. januára sú lôžka a ležadlá vo vnútroštátnych vlakoch vypredané na vyše 70 % a v medzištátnych spojoch do Českej republiky už zostávajú len posledné miesta na spanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční doprava v ČR zažívá dobré časy

Cestujících ve vlacích na české železnici stále přibývá. Růst ale táhnou hlavně soukromí dopravci. Jim počty pasažérů relativně i absolutně rostou podstatně více než státním Českým drahám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Statisticky lze "dokázat" cokoliv. Hlavně když se srovnává nesrovnatelné.

ZSSK ponúka aj lístky na bratislavskú MHD

Novembrové zmeny v Integrovanom dopravnom systéme Bratislavského kraja priniesli cestujúcim nové možnosti, ako si zabezpečiť cestovné lístky na bratislavskú MHD, vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko či prímestské autobusy dopravcu Slovak Lines. Prinášame vám krátky prehľad praktických výhod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy mění uniformy

Velkou výměnu stejnokrojů svých zaměstnanců chystají České dráhy v příštích měsících. Nové uniformy mají být kvalitnější a pohodlnější než ty stávající, které už docházejí. Dvě ze tří zakázek na oblečení získala společnost Blažek, jednu firma Triodon.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo očakáva lepší výsledok ako bol plán

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) predpokladá v tomto roku stratu vo výške 5,8 mil. eur. "Vzhľadom na doterajší vývoj spoločnosť očakáva výrazne lepší výsledok ako bol plán. Výsledok ešte bude ovplyvnený výkonmi za mesiac december, ako aj uzávierkovými operáciami," informoval hovorca štátneho nákladného vlakového dopravcu Martin Halanda. Spoločnosť v roku 2014 vykázala stratu v objeme 5,5 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V moskevském metru začali hlásit stanice anglicky

Ve vozech moskevské podzemní dráhy začali oznamovat názvy stanic v anglickém jazyce. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na svého zpravodaje. Po obvyklém ohlášení stanice, do níž souprava vjíždí, v ruštině se nyní objevilo opakování této informace ženským hlasem v angličtině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Obsadenosť vlakov ZSSK k 30. 12. 2015

Nočné vlaky z východného Slovenska do Bratislavy a Prahy sa cez víkend po novoročných sviatkoch tešia veľkému záujmu cestujúcich. Na nedeľu 3. januára sú lôžka a ležadlá vo vnútroštátnych vlakoch vypredané na vyše 70 percent, v medzištátnych spojoch do Českej republiky už zostávajú len posledné miesta na spanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AVV zvýší zabezpečení tratí i přesnost vlaků

Správa železniční dopravní cesty realizovala dva projekty na instalaci traťové části systému automatického vedení vlaku (AVV). Jejich hlavními přínosy jsou zvýšení bezpečnosti provozu, snížení nákladů na elektrickou energii a zajištění lepšího dodržování jízdního řádu na trati. Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

DPB na Silvestra odstaví vybrané automaty na lístky

Dopravný podnik Bratislava (DPB) odstaví z prevádzky dňa 31. decembra 2015 pred 12. hodinou vybrané automaty na cestovné lístky. Dôvodom je ochrana automatov pred vandalizmom počas silvestrovskej noci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Vlaky ČD na Silvestra a po Novém roce

Podobně jako o vánočních svátcích dojde také o nadcházejícím novoročním víkendu k řadě každoročních úprav v rozsahu vlakové dopravy.  

Zatímco ve čtvrtek, o Silvestru, dojde ve večerních hodinách k tradičnímu výraznému omezení provozu osobních vlaků, novoroční víkend a konec vánočních prázdnin bude ve znamení posilové dopravy. České dráhy vypraví v neděli 3. ledna dokonce dva páry zvláštních posilových vlaků. Jeden pár vlaků pojede mezi Prahou a Českým Těšínem a druhý mezi Prahou a Brnem.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.