Dopravné správy

Hnacie dráhové vozidlá ŽSR

ŽSR vyhlásili verejnú súťaž na prenájom HDV aj s obsluhou na 24 mesiacov. Predpokladaná hodnota zákazky je 850 tis. eur bez DPH. Koľko HDV si chcú ŽSR prenajať cez túto súťaž a prečo, kde ich vlastne potrebujete?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Trolejářská mašina cestovala z Pekingu do Cerhenic

Mezinárodní poskytovatel logistických služeb DACHSER realizoval přepravu lokomotivy z čínského Pekingu do středočeské Velimi. Speciální kolejové vozidlo o váze 61 tun určené pro údržbu trolejí urazilo z Číny po moři, řece a souši více než 25 700 kilometrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Invalidom Bratislava možno vráti bezplatnú MHD

Hendikepovaní budú možno znova cestovať v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) bezplatne. Magistrát si totiž spočítal, koľko ľudí takto v skutočnosti vo verejnej doprave cestuje, a zistil, že bude musieť za hendikepovaných doplácať menej, než čakal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Účet RegioJetu a LEO Expressu za hrozbu bombou

Na zhruba milion korun vyjde soukromé dopravce RegioJet a Leo Express zpoždění jejich vlaků způsobené anonymem, který v pondělí vyhrožoval výbuchem jejich vlaků. Policie ve spojích nic nebezpečného nenašla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a online komunikácia zamestnancov

Pripravujem článok pre Aktuálne.sk o rozhodnutí, ktoré definitívne umožňuje zamestnávateľom nazrieť do mailov ich zamestnancom a rád by som Vás poprosil o vyjadrenie. Ako je to u Vás? Sú si zamestnanci vedomí, resp. podpisujú nejaké uzrozumenie, že ich online komunikácia bude monitorovaná?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Přepravní výkon i tržby ČD loni vzrostly

Počet přepravených cestujících ve vlacích Českých drah se již třetím rokem drží na čísle 170 milionů ročně. Výluky a uprchlická krize sice způsobily mírný pokles oproti loňsku, rozdíl se však rovná počtu osob přepravených za jeden den, tedy cca 400 tisícům. Meziročně rostl přepravní výkon i tržby, a to díky pozitivnímu trendu v dálkové dopravě.

Více naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

SR vyčerpala všetky eurofondy určené na dopravu

Slovensko využilo všetky eurofondy určené na dopravu z Operačného programu Doprava. Podľa ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR sa ho podarilo vyčerpať na 100 %. Do dopravy sa tak od roku 2007 preinvestovalo viac ako 3,7 miliardy eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řídící výbor ČD odklepl převod nádraží na SŽDC

Mnohá nádraží se v Česku nacházejí v žalostném stavu. Jejich revitalizace se už léta odkládá, protože se čeká na převod celkem 1574 nádražních objektů z Českých drah (ČD) na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Tuto transakci v hodnotě 3,24 miliardy korun schválila vláda loni 21. prosince. Ve čtvrtek s tím vyslovil souhlas také řídící výbor ČD, v němž jsou zástupci ministerstev dopravy, financí, obrany, pro místní rozvoj, a průmyslu a obchodu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sci-fi: Prečo ešte nejazdí električka do Petržalky

Električková trať do Petržalky bola oficiálne dokončená načas v decembri minulého roka. Odvtedy veľa vody Dunajom pretieklo a aj posledné ľady sa pohli, no električkám sa pohnúť ešte nechce. Ako sme sa dozvedeli, dôvodom nepremávania nie je nič iné ako to, že novopostavený most nemá meno. A uznajte, ako by už len opravný podnik napísal do oznamov pre cestujúcich trasu, ak by na nej nebol názov mosta?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nepustili ho do vlaku, tak zatarasil trať

Svérázně se pomstil za vykázání z vlaku dvaadvacetiletý Jiří Hlavnička ze Želiva. Na lokální trať z Havlíčkova Brodu do Humpolce nastražil překážky, do nichž vlak narazil. Nikomu se sice nic nestalo, okresní soud mu však za obecné ohrožení vyměřil tři roky vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky pôjdu po Štúrovej najskôr v marci

Hlavné mesto SR Bratislava požiadalo 19. januára 2016 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o vydanie kolaudačného rozhodnutia pre staromestskú časť nosného systému MHD, ktorá zahŕňa električkovú trať na Štúrovej ul. a Šafárikovom námestí. Táto električková trať bola po ukončení výstavby preskúšaná pre 1000-mm rozchod už 21. decembra minulého roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejdelší autobusová linka světa měří 6 200 km

Nový autobusový spoj mezi Peru a Brazílií se stal nejdelším autobusovým spojem světa. Trasa z brazilského Rio de Janeira na pobřeží Atlantského oceánu do Limy, hlavního města Peru na pobřeží Tichého oceánu, je dlouhá 6200 kilometrů. Celkem trvá cesta asi 102 hodin a stojí kolem 185 eur (5000 Kč).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto a prečo strelil železničiarovi do hlavy?

Železničiar (58), ktorý pracuje v depe v obci okresu Rožňava, tvrdí, že v práci počul zvuk podobný výstrelu. A na hlave má tržnú ranu s dobou liečenia do 10 dní.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.           

Právníci ČD varují před riziky převodu nádraží

Členové představenstva Českých drah mají po posledním zasedání tento týden zase o něco horší spaní kvůli chystanému převodu nádražních budov na Správu železniční dopravní cesty. Nejnovější vnitropodniková právní analýza vrcholové manažery varuje před celkem třinácti riziky, které transakce pro dopravce představuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historická električka má smelé plány

Unikátna historická električka absolvuje v tomto roku príležitostné jazdy na trati Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice. Okrem toho bude premávať cez víkendy počas letných mesiacov a počas prvého septembrového víkendu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň přispěje na přestavbu hlavního nádraží

V Plzni začne v říjnu dvouletá modernizace osobního nádraží, jejíž hlavní částí bude rekonstrukce dvou železničních mostů přes Mikulášskou ulici. Obnoven bude i celý prostor před nádražím a rekonstruuje se tramvajová trať. Jde o stavbu za 1,3 miliardy korun bez DPH, jejímž investorem je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava hlasuje za projekty, ktoré zlepšia MHD

Do 29. februára 2016 sa dá na stránkach magistrátu hlasovať za projekty v rámci Občianskeho rozpočtu 2016. Podporiť je celkovo možné štyri projekty, po jednom z nasledujúcich oblastí:

- viď správa na tejto stránke.

Autobusy na letiště Praha dostanou jednotný vzhled

Pražské městské autobusy číslo 119 budou mít jednotný vzhled. Velkoplošný polep cestující upozorní, že jde o linku, která spojuje stanici metra Nádraží Veleslavín s Letištěm Václava Havla. Pražští radní se na tom dohodli s vedením Letiště Praha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkové novinky z Bratislavy

Električka K2S #7105 obdržala celovozidlovú reklamu Whirpool v bielom prevedení. Ústredné električkové dielne dokončili prehliadky električiek K2S #7127 a T6A5 #7925+7926. Vozidlá sa vrátili do premávky v nezmenených vyfarbeniach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mimořádná změna jízdního řádu SŽDC

Správa železniční dopravní cesty připravila od pondělí 8. února mimořádnou změnu jízdního řádu železniční osobní dopravy 2016 na celkem deseti tratích a u tabulky Zvláštních vlaků Praha – Křivoklát – Lužná u Rakovníka. Stalo se tak na základě žádostí dopravce ČD, a.s.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.