Dopravné správy

Petržalská výstava aj o nepostavenom metre

„Väčšina obyvateľov Petržalky ani po začatí výstavby sídliska neverila, že štát zrovná dedinu so zemou,“ znie úvodná veda štvrtého cyklu jedinečných výstav Taká bola Petržalka. Tentoraz ju venovali rokom 1973 – 1989.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Olomouc - Šumperk čeká elektrizace

Až 160kilometrovou rychlostí by v budoucnu měly jezdit vlaky po železniční trati z Olomouce do Šumperka, jejíž modernizaci a elektrizaci za více než pět miliard korun připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Důležitá regionální trať, po které nyní můžou jezdit pouze motorové vlaky, má být opravena v letech 2019 a 2020.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom so zľavou na SP v lyžovaní

V čase konania pretekov Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní v Jasnej poskytne Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSR) zľavu na cestovnom do Liptovského Mikuláša. Zľava sa bude vzťahovať na všetky cestovné lístky z celého Slovenska, s cieľovou stanicou Liptovský Mikuláš v dňoch 5. a 6. marca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Zámena ZSSK a ŽSR z dielne TASR sa úspešne šíri médiami. A Pavol Gábor sa čuduje, čoho že je generálnym riaditeľom

Posudky EIA brzdí stavbu koridoru do Budějovic

Na trase železničního koridoru Budějovice - Praha letos přibude 15 nových kilometrů trati. Modernizace za 5,4 miliardy má pokračovat na Táborsku. Zahájení dalších úseků ale ohrožují staré posudky dopadů staveb na životní prostředí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spojenie cez Bohumín obmedzené mimoriadnosťou

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v ŽST Bohumín, ku ktorej došlo v nočných hodinách 10. februára 2016 (požiar a výpadok zabezpečovacieho zariadenia), budú pri medzištátnych vlakoch medzi SR a ČR zavedené nasledovné obmedzenia:

- viď správa na tejto stránke.

Zmatek na paralyzovaném bohumínském nádraží

Desítky cestujících čekaly dopoledne na bohumínském nádraží na náhradní spoj, který by je dovezl tam, kam se chtěly původně dostat vlakem. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Jakuba Ptačinského by se část vlaků mohla na nádraží po požáru vrátit v pátek, možná i ve čtvrtek večer.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Egyptský vlak sa vykoľajil, vyše sto zranených

Vyše 100 ľudí utrpelo vo štvrtok ráno zranenia južne od egyptskej metropoly Káhira, kde vlak narazil do betónovej bariéry. Informoval o tom egyptský denník al-Ahrám. Na miesto incidentu prišli desiatky sanitiek. Zranenia cestujúcich boli však len ľahké.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Požár v žst. Bohumín přerušil dopravu na více dnů

Včera ve večerních hodinách došlo k požáru v budově pro řízení provozu železniční stanice Bohumín. Ve stanici Bohumín je poškozeno ovládání zabezpečovacího zařízení. Bližší informace ke škodám a opravám vám poskytnou kolegové z tiskového odboru SŽDC. S ohledem na velikost škody předpokládáme výrazné omezení provozu v řádu více dní.

České dráhy z důvodu této mimořádnosti, která ovlivňuje mezinárodní dopravu na Slovensko i do Polska, ale také vnitrostátní dálkovou i regionální dopravu, připravily níže uvedená opatření, která se během dne mohou měnit dle postupu opravných prací SŽDC. Prosím, sledujte aktualizace na našich stránkách www.cd.cz/mimoradnosti.

V současnosti se po dohodě se SŽDC zajišťuje přesun souprav z bohumínského depa, aby mohly být využity v provozu. Předpoklad je na celý dnešní den. Momentálně jednáme s polskou stranou na zajištění spojů EC z Vídně do Varšavy, předpokládáme podobné opatření jako pro EC z Prahy do Varšavy.

Opatření v dálkové dopravě:

Zajištěna náhradní autobusová doprava mezi stanicemi Dětmarovice - Bohumín - Ostrava hl.n. Vlaky z Ostravy hl.n. na autobusy náhradní dopravy nečekají.

1) Vlaky SC linky Praha - Ostrava a zpět

Vlak SC 510 je odřeknut v úseku Bohumín - Ostrava hl.n. a je veden jednotkou CityElefant. Není dodrženo plánované řazení vlaku a nejsou zajištěny garantované služby - bistrovůz, wifi + palubní portál, tichý oddíl.

2) Vlaky Ex, EC Praha - Ostrava - Žilina a zpět

Tyto vlaky budou vedeny v úseku Ostrava hl.n. - Český Těšín a zpět odklonem přes Havířov. Vlaky nejdou přes stanice Bohumín a Karviná. Zpoždění za odklonovým úsekem se může zvýšit o cca 15 min.  

3) Vlaky linky SC Praha - Ostrava - Košice a zpět

Tyto vlaky budou vedeny v úseku Ostrava hl.n. - Český Těšín a zpět odklonem přes Havířov. Zpoždění za odklonovým úsekem se může zvýšit o cca 15 min.

4) Vlaky linky R Brno - Bohumín a zpět

Tyto vlaky budou v úseku Ostrava hl.n. - Bohumín a zpět odřeknuty. Vlaky budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Ostrava hl.n. - Bohumín a zpět, vlaky ve směru Ostrava - Brno nečekají ve stanici Ostrava hl.n. na přípoj od autobusů ze směru Bohumín.

5) Vlaky linky EC Warszawa - Ostrava - Přerov - Břeclav - Wien a zpět

Opatření se připravuje, budeme aktualizovat.

6) Vlaky linky EC Praha - Warszawa

Vlaky budou vedeny v úseku Ostrava hl.n. - Chalupki a zpět odklonem, vlaky nezastavují ve stanici Bohumín.

Opatření v regionální dopravě:

Zajištěna náhradní autobusová doprava mezi stanicemi Dětmarovice - Bohumín - Ostrava hl.n., Bohumín - Petrovice u Karviné. Zastávka Dolní Lutyně není autobusy obsluhována, náhradní zastávka: Dolní Lutyně, Na kopci. dráhy.

Navrhovaná organizácia zmien MHD v Trenčíne

Na stránke mesta Trenčín bol uverejnený návrh novej organizácie MHD vrátane podkladov, ktoré spracoval zhotoviteľ DIC Bratislava, s.r.o. Zatiaľ mesto tento návrh stál 17.592 EUR. Pozrime sa teda na to, čo návrh prináša.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB prodá část svých dcer DB Arriva a DB Schenker

Šéf Německé dráhy DB Rüdiger Grube trvá na částečném prodeji zahraniční dopravní dcery DB Arriva a spedice DB Schenker. Střednědobě by měly třetí subjekty vstoupit do úspěšných a mezinárodně činných dceřiných podniků. „V obou společnostech si v každém případě podržíme většinu,“ zdůraznil Grube.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Košice odpredáva trolejbusy

Podľa zverejnenej Výzvy na predloženie cenovej ponuky z 5. februára 2016 sa chystá Dopravný podnik odpredať štyri kusy trolejbusov Škoda 15 Tr #1010, 1011, 1012 a 1015. Ide o zhodnotenie, resp. zneškodnenie nebezpečného odpadu - vyradených vozidiel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hlavní právnička ČD „dojela“ na převod nádraží

České dráhy hledají nového ředitele právního odboru. Představenstvo z funkce odvolalo jeho dosavadní šéfku Danielu Kovalčíkovou jen pár dní poté, co na veřejnost unikla její analýza převodu nádraží. Miliardovou transakci nedoporučila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 5. týždeň

V priebehu minulého týždňa sme na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali 2 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvá zrážka sa odohrala v úseku Lužianky - Nitra. Osobný vlak zrazil a usmrtil osobu ženského pohlavia, predpokladáme, že išlo o samovraždu. Druhý smrteľný prípad sa stal na trati Púchov – Ladce, kde vlak zrazil muža. Oba prípady prešetruje polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pasažér natočil zkázu bavorského vlaku

Asi před nás vběhlo zvíře, pomyslil si Joe Adediran, když se vlakem u bavorského města Bad Aibling rozlehlo skřípění brzd. Pak se ozvala ohlušující rána, lidé létali vzduchem a celý vůz se ponořil do tmy. Na cestu z vlaku si svítil nahrávajícím mobilem, záběry z prvních minut po srážce pak zveřejnil na internetu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pri zrážke nemeckých vlakov zomrelo 11 ľudí

Prvé výsledky vyšetrovania ranného železničného nešťastia v Bavorsku naznačujú, že príčinou bolo zrejme zlyhanie ľudského faktora. Informáciu priniesla vo večerných hodinách tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaný spoľahlivý zdroj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážku vlaků v Bavorsku způsobila lidská chyba

Tragickou srážku vlaků u bavorského Bad Aiblingu, která si vyžádala nejméně mrtvých, způsobila v úterý lidská chyba. Uvedla to ve středu německá tisková agentura DPA s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čistenie západoslovenských vlakov za 15 miliónov

Čistenie vlakov v regiónoch Zvolen, Žilina a Bratislava môže vyjsť osobného dopravcu Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) na takmer 15 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se dá hodiny zírat na odjezdy vlaků

Jede pendolino! ozve se z druhé části kanceláře. Má deset minut zpoždění, ozve se z jiné židle v místnosti. V Česku je až překvapivé množství lidí, kteří milují vlaky, znají zpaměti jízdní řády, typy souprav a přesně pro ně jsou rájem stránky, kde můžou svou lásku sledovat online.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vo vlaku RegioJetu niekto nahlásil bombu

Žltý expres Radima Jančuru sa na ceste z Košíc do Bratislavy mimoriadne zdržal v Spišskej Novej Vsi. Dôvodom bolo, že polícia vo vlaku hľadala bombu. Denník SME na to upozornila cestujúca. Spoj RJ 408 už medzičasom odišiel s meškaním približne 60 minút zo Spišskej Novej Vsi, uviedla v stanovisku spoločnosť RegioJet

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet opět čelí hrozbě bombového útoku

Provoz některých vlaků a autobusů společnosti RegioJet v úterý odpoledne narušila anonymní hrozba bombou. Hrozba se týkala dvou autobusů a čtyř vlaků. Dotčené spoje RegioJetu prohlížejí policisté, což způsobuje zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.