Dopravné správy

Obrana Eurotunelu před migranty přitvrdila

Provozovatelé Eurotunelu, kteří se už měsíce potýkají s davy imigrantů u města Calais pokoušejícími se proniknout do Velké Británie, se odhodlali k radikálnímu kroku. Zatopili louky u ústí tunelu na francouzské straně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prevádzka ŽSR počas extrémnej zimy

Extrémne mrazy a nepriaznivé zimné poveternostné podmienky môžu ovplyvniť aj železničnú infraštruktúru, a tým aj bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy. Vzhľadom na trvalé mínusové teploty už v závere roku 2015 a na za začiatku roku 2016, ako aj vzhľadom na aktuálnu predpoveď počasia, pracovníci ŽSR dôsledne vo dne i v noci kontrolujú trakčné vedenia,  výhybky, koľaje, ale aj mosty a tunely. ŽSR majú v zimnom období vypracovaný systém vyhlásenia stupňov zimných opatrení v prípade sneženia, námrazy, extrémneho počasia a v rámci neho aj presný plán zimnej údržby, aby sa riziko obmedzenia plynulosti a bezpečnosti dopravy znížilo na minimum.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kořenovská výtopna vstává z mrtvých

Když se v lednu 1987 propadla střecha železniční topírny v Kořenově, pohřbila ve sněhu a suti i dvě vzácné ozubnicové lokomotivy. Kolem roku 2000 se zřítila i vedle stojící ztrouchnivělá dílna a vypadalo to na definitivní konec zařízení pro ozubnicovou dráhu, které nemá v Česku obdoby. Teď ale areál ožije.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O rýchliky Bratislava - B. Bystrica je 8 záujemcov

Do užšej súťaže ministerstva dopravy na prevádzku dotovaných rýchlikov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou sa podľa neoficiálnych informácií prihlásilo osem záujemcov. Podanie žiadosti o účasť v tendri, vrátane potrebných dokladov pre splnenie podmienok, zatiaľ potvrdili štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK), súkromní dopravcovia RegioJet, a.s. a Arriva, ale aj štátne České dráhy, a.s. (ČD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zmodernizují „patráky“ pro okolí Prahy

České dráhy zadaly modernizaci 12 patrových vozů pro pražskou příměstskou dopravu. Zakázka byla zadána na základě otevřené soutěže, při které se podařilo snížit předpokládanou cenu o téměř 20 milionů korun.

Modernizované vozy budou v pracovní dny v provozu na posilových vlacích na příměstských elektrifikovaných linkách v okolí Prahy. V provozu budou s řídicími vozy a lokomotivami. O víkendech tyto vozy budou určeny pro zvládnutí silnější frekvence na Posázavském pacifiku. Při modernizaci bude obnoven interiér, revitalizovány a přečalouněny sedačky a úplně nově budou dosazeny elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky, Wi-Fi připojení k internetu a audiovizuální informační systém.

Modernizované patrové vozy také odsunou dosluhující elektrické jednotky řady 451/452 tzv. "žabotlamy" nebo "pantografy" do role záložních vozidel, které budou vypomáhat jen na vedlejších výkonech nebo při mimořádnostech.  

Více podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Trakčné vedenie v úseku Žilina - Varín sa opravuje

Železnice Slovenskej republiky dnes popoludní, t.j. 18. januára o 15. hod opravili a dali do prevádzky druhú traťovú koľaj v železničnom úseku Žilina – Varín, kde v noci došlo k poškodeniu trakčného vedenia. Od tohto okamihu jazdia vlaky obojsmerne po druhej traťovej koľaji elektrickou trakciou. Zamestnanci ŽSR naďalej intenzívne opravujú poškodené trakčné vedenie na prvej traťovej koľaji. Je predpoklad, že v priebehu večerných hodín sa podarí sprejazdniť aj prvú traťovú koľaj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD na východě Moravy zavádějí internet do vlaků

České dráhy ve Zlínském kraji postupně vybavují vlaky bezplatným připojením k internetu. V rychlících do Prahy ale internet i zásuvky dál chybí. Z autobusů mají wi-fi většinou jen dálkové spoje do Prahy a Brna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sneh spôsobil problémy na japonskej železnici

Husté sneženie v Tokiu a ďalších oblastiach Japonska viedlo v pondelok (18.1.) k zraneniam desiatok ľudí a narušeniu dopravných služieb. Informovala o tom agentúra Kjódó. [...] Toto nepriaznivé počasie postihlo tiež dopravnú špičku v Tokiu a ďalších oblastiach. Obvykle presné vlaky jazdili s meškaním.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

40 let od skonu frýdlantské úzkorozchodky

Bývala to náramná romantika: po úzkorozchodné trati se kodrcala lokomotiva s pár vagony. Vozily dělníky, školáky i víkendové trampy a místní obyvatelé nazývali trať něžně Heřmanička. Před čtyřiceti lety idylka skončila. Poslední osobní vlak na trať z Frýdlantu do Heřmanic vyjel 13. ledna 1976.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poškodené trakčné vedenie v úseku Žilina – Varín

Železnice Slovenskej republiky upozorňujú cestujúcu verejnosť, že v dôsledku poškodeného trakčného vedenia v úseku Žilina – Varín vlaky jazdia odklonom cez železničnú stanicu Žilina Teplička s použitím nezávislej trakcie a majú meškanie cca 100 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chlapec na bobu vjel na přejezdu pod vlak

Osmiletý chlapec vjel v neděli odpoledne při bobování ve Velkých Hamrech na Jablonecku na železniční přejezd, kde ho srazil projíždějící vlak. Dítě je v ohrožení života, řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Záchranáři převezli letecky dítě do nemocnice v Hradci Králové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

LEO Express chce získať linku do B.Bystrice

Linka medzi Bratislavou a Banskou Bystricou je pre nás jednou z chrbtových os na Slovensku. Okrem toho chceme zúročiť našu starostlivú prácu, ktorú sme na Slovensku predviedli. Tento rok sme začali jazdiť druhý rok na linke medzi Prahou a Košicami a podľa štatistík Železníc SR máme najmenší počet meškaní. Veríme preto, že sme spoľahlivým a serióznym partnerom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kladno se zdráhá spojit svou MHD s pražskou

Propojení pražské MHD s kladenskou, které mělo nastat v létě, se komplikuje. Jednání se takřka zastavila kvůli výtkám Kladna. Tamní radnice se obává zdražení jízdenek. Spojení pražské a kladenské MHD navrhuje společnost Ropid, která v hlavním městě organizuje systém hromadné dopravy. Lidé, kteří denně dojíždějí veřejnou dopravou z Kladna do hlavního města by díky tomu mohli ušetřit až devět tisíc korun ročně. Cestování mezi městy by se navíc výrazně zjednodušilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravia trať Podunajské Biskupice – Bratislava

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v dňoch 18.-19.1.2016 výluku v medzistaničnom úseku Podunajské Biskupice – Bratislava Nové Mesto. V rámci týchto výluk sa v medzistaničnom úseku Podunajské Biskupice – Bratislava Nové Mesto zrealizujú  práce spojené so strojným výrubom porastu a orezom konárov stromov, ktoré zasahujú do prechodového prierezu. Taktiež sa zrealizuje strojné doťahovanie upevňovadiel. Práce zrealizujú zamestnanci ŽSR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chomutov zvažuje zrušení trolejbusů

Chomutovský magistrát zvažuje, že se po dvaceti letech zbaví trolejbusů a nahradí je autobusy na plyn. Město má sice společně se sousedním Jirkovem nejmladší trakční vedení v Česku, staré vozy ale dosluhují a jejich provoz je nákladnější než u autobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka pri Púchove pokračuje

Výluka na hlavnom železničnom ťahu Bratislava – Košice (trať 120) pri Púchove pokračuje ďalšou etapou. Práce budú prebiehať od pondelka 18. januára do piatka 29. januára 2016, cez pracovné dni v čase od 8.00 h do 15.00 h. Obmedzenia sa celkovo dotknú 7 osobných vlakov prevádzkovaných Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK). 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovák za WC na Masaryčce „zaplatil“ bodnutím

Jednačtyřicetiletý Slovák navštívil veřejnou toaletu na pražském Masarykově nádraží, za její použití ale odmítl zaplatit. Když pak pracovnice toalet zavolala pracovníka ostrahy, muž ho bodl. Útočníkovi hrozí až deset let za mřížemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom ZSSK z Bratislavy do Košíc od zajtra inak

Rýchliky na linke Bratislava - Žilina - Košice a späť zlepšia od polovice januára svoju kvalitu. Najlepšie vozne, ktoré sa používali na prémiové triedy z InterCity vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), budú po ukončení ich prevádzky okamžite nasadené do vybraných rýchlikov na trase.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nového v konkurenci na kolejích

Rozšíření tras, svačinky v dětských vozech i individuální obrazovky zabudované v sedačkách. Tak vypadají novinky na české železnici. Na své si ale přijdou i cyklisté nebo vozíčkáři, slibují dopravci. Nové linky povedou na střední Moravu, Ukrajinu či Německo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sneh a ľad ochromili dopravu v Nemecku

Mrazivé počasie spolu s poľadovicou a snežením znepríjemňujú v polovici januára 2016 dopravu vo veľkej časti Nemecka. Nemecká železnica DB z preventívnych dôvodov spomalila na niektorých tratiach vysokorýchlostné vlaky na 200 kilometrov za hodinu, čo vedie až k polhodinovým meškaniam. Úrady varujú vodičov, aby boli mimoriadne opatrní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.