Dopravné správy

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 7. týždeň

Uplynulý týždeň boli na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenané 4 zrážky vlaku s  civilnou osobou, jedna z nich bola, žiaľ, smrteľná. V ŽST Diviaky zrazil rýchlik muža, ktorý sa pohyboval v koľajisku. Zraneného muža odviezli do nemocnice a v dôsledku tejto mimoriadnosti bolo zmeškaných 5 vlakov celkovo 323 minút. V Žiline prešiel osobný vlak ponad telo muža, ktorý ležal v koľaji medzi koľajnicovými pásmi. Tento muž bol pod vplyvom alkoholu, odviezli ho do nemocnice na ošetrenie a pozorovanie. Tragický prípad sa stal na trati Nové Zámky – Galanta, kde osobný vlak zrazil a usmrtil muža a príčinu vyšetruje polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Národní dopravce myslí i na miminka

Cestovat s miminky je stále snazší. Moderní vlaky dostávají přebalovací pulty. České dráhy mají touto praktickou pomůckou vybaveny již 568 vozů, které obsluhují několik tisíc spojů denně. Cestování s dětmi je lehčí ještě ve větším počtu bezbariérových souprav, kam se snadno nastupuje i s kočárkem. Cestujícím s dětmi slouží také vyhrazené dětské oddíly nebo místa ve 379 dálkových vlacích a dětská kina v 38 spojích.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

LEO Express zavedie nové vlaky z Prahy do Košíc

Z Prahy do Košíc pribudne ďalšie vlakové spojenie. Český súkromný dopravca Leo Express od marca zavedie z Prahy na východ Slovenska nový nočný spoj, ktorý do Košíc bude prichádzať nadránom. Na spiatočnej ceste, teda z Košíc do Prahy zavedie ranný spoj, ktorý do Prahy bude prichádzať tesne popoludní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnici má nahradit „potrubní pošta“

Hyperloop je vize Elona Muska, jak pomocí speciální vláčků pohybujících se v uzavřeném tunelu přepravovat lidi i náklad velice vysokou rychlostí, konkurující letounům. Vize je zajímavá, ale pro řadu lidí byla jako nápad ze sci-fi románu. Zvláště poté, co sám Elon Musk pouze nabídl samotnou představu a podle původních slov se v projektu již nechtěl příliš angažovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Môže za zrážku vlakov v Bavorsku „diera“ v spojení?

Vyšetrovanie príčin minulotýždňovej tragickej zrážky vlakov pri bavorskom meste Bad Aibling dostalo dnes nový rozmer. Kvôli špekuláciám o existencii úseku na inkriminovanej časti trate, na ktorom sú problémy s rádiovým spojením, prokuratúra v Trausteine rozšírila vyšetrovanie aj o preskúmanie tejto skutočnosti, informovalo internetové vydanie denníka Bild.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak dostat naši naftu z Bavorska?

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) jedná s německým insolvenčním správcem o tom, jak odveze ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu desítky miliónů litrů nafty za 1,2 miliardy korun. Zvažuje opravit na vlastní náklady vlečku v areálu, aby mohla využít své železniční cisterny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravu pre Nitriansky kraj vyhrala opäť Arriva

Prímestskú autobusovú dopravu vo verejnom záujme v Nitrianskom samosprávnom kraji budú naďalej prevádzkovať spoločnosti Arriva Nitra, a.s. a Arriva Nové Zámky, a.s. Ako Arriva v stredu informovala, na základe uzavretej novej zmluvy bude zabezpečovať tieto služby vo všetkých siedmich okresoch Nitrianskeho kraja počas desiatich rokov za 304 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva vlaky na linkách z Prahy do Benešova a Trenčína

Arriva dnes v poledne zveřejnila ceníky svých nových vlakových linek a spustila internetový předprodej.

V pondělí 29. února se rozjedou její rychlé spěšné vlaky na trase Praha – Čerčany – Benešov a v sobotu 5. března zahájí Arriva provoz přímého expresu Praha – Olomouc – Uherské Hradiště – Trenčín.

V pracovní dny pojede na lince Praha - Benešov v každém směru sedm nových vlaků, které rychle propojí Benešov, Čerčany, Senohraby a Mnichovice s Prahou. Základní jízdenka z Benešova do Prahy vyjde na 50 Kč, na internetu bude stát 45 Kč. Slevu dostanou studenti na ISIC kartu i pravidelně dojíždějící.

Další detaily k jízdním řádům a k ceníkům najdete v přiložené tiskové zprávě. Nákup jízdenek můžete otestovat v eshopu na http://www.arriva-vlaky.cz/.

Stavba trate petržalskej električky pokročí v r. 2018

Druhý úsek električkovej trate v bratislavskej Petržalke od Bosákovej ulice po Janíkov dvor by mali začať stavať v roku 2018. V projekte sa už nepočíta so štvorprúdovou komunikáciou, ako boli pôvodné plány, a v súbehu s traťou má vzniknúť cyklotrasa. Náklady na pokračovanie projektu sa podľa predpokladov vyšplhajú približne na 70 miliónov eur a práce majú trvať dva roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Absurdní cesta spacím vlakem do Švýcarska

Dojet ze Švýcarska do Prahy za 800 korun včetně jízdenky a lehátka? Zimní slevová akce na noční vlaky vypadá víc než lákavě. A tak jsme ji vyzkoušeli na vlastní kůži. Výsledek? Domů jsme dorazili spolehlivě a včas, zato o spánku jsme si cestou mohli nechat spíš jen zdát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nízkopodlažné vozidlá v MHD Spišská Nová Ves

Výprava autobusov na jednotlivých linkách je v MHD Spišská Nová Ves podobne ako v iných mestách riadená fixným systémom, tzv. obehom vozidiel. Ten sa delí na prevádzku v pracovných dňoch – školské vyučovanie, alebo prázdniny a na prevádzku v sobotu, nedeľu a sviatok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrizace trati Otrokovice - Vizovice na obzoru

Tolik potřebná elektrifikace trati Otrokovice - Zlín - Vizovice je zase o kus dál. Správa železniční dopravní cesty už začala zpracovávat dokumentaci pro územní rozhodnutí, stavět by se mohlo začít do tří let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB začal dopĺňať označovače lístkov vo vozidlách

Dopravný podnik Bratislava začal v polovici februára s prípravou na osadenie nových označovačov cestovných lístkov do starších vozidiel, v časti ktorých od novembra 2015 označovače pri druhých dverách chýbajú. Počas prípravných prác, ktoré zahŕňajú montáž nových držiakov pre označovače a úpravu kabeláže, môžu krátkodobo chýbať označovače aj v ďalších starších vozidlách, ktoré mali doteraz kompletnú sadu označovačov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rodí se podoba karlovarského terminálu HD

Do poloviny roku bude hotová studie dopravního terminálu v karlovarské Varšavské ulici. Bez soutěže ji vytvoří místní firma, což kritizují opoziční zastupitelé. Radní naopak míní, že díky tomu půjde vše hladce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava tunela na trati Myjava – Vrbovce

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú realizovať dňa 22.2.2016 výluku v medzistaničnom úseku Myjava – Vrbovce, tieto práce budú pokračovať nočnými výlukami až do 22.5.2016. Práce v tomto medzistaničnom úseku v tuneli ,,Pod Poľanou“ budú obsahovať injektáž klenby, odvodnenie klenby, okolitého masívu a tunelovej stoky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.  

Rychlíky Plzeň - Most mají jezdit v režii GWTR

Ministerstvo dopravy se předběžně dohodlo se společností GW Train Regio na provozu železničního spojení z Plzně do Mostu. [...] Společnost z Ústí nad Labem dříve známá jako Viamont Regio podala nejnižší nabídku v soutěži na patnáctiletý provoz vlaků. Tendr ale před vyhodnocením zatím nepravomocně zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počiatek nevylúčil návrat IC vlakov ZSSK

InterCity (IC) vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) by sa mohli v budúcnosti vrátiť na slovenské koľajnice. V rozhovore pre TASR túto možnosť minister dopravy Ján Počiatek nevylúčil.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Maďarsko-chorvatská hranice se vlakům neotevře

Železniční hraniční přechody mezi Maďarskem a Chorvatskem zůstanou zavřené a uzávěra bude od neděle platit dalších 30 dní. Rozhodl o tom maďarský ministr vnitra Sándor Pintér. Ve zveřejněném dekretu tento krok zdůvodnil ochranou veřejné bezpečnosti, nezmínil se ale, že by opatření souviselo s migrační krizí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

NAD v úseku Lehnice - Kvetoslavov

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v dňoch 22. a 23.2.2016 výluku v medzistaničnom úseku Lehnice – Kvetoslavov. V rámci týchto výlukových prác sa v uvedenom medzistaničnom úseku  zrealizujú  práce spojené so strojným výrubom porastu zasahujúcich do prechodového prierezu a strojným doťahovaním upevňovadiel. Na uvedenú akciu budú nasadené traťové koľajové stroje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

DB Cargo expanduje do České republiky

Na český trh vstoupila evropská jednička v přepravě zboží po železnici. Nákladní divize Německých drah DB Cargo založila v Ostravě pobočku DB Cargo Czechia, která se brzy stane plnohodnotným nákladním dopravcem na tuzemských kolejích. Od své matky má k dispozici 32 lokomotiv Eurosprinter.

Celou zprávu najdete na této stránce.