Dopravné správy

Poslanci v Nitre schválili zavedenie SMS lístka

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Nitre schválili na jeho marcovom zasadnutí zavedenie nového spôsobu platby cestovného v MHD, a to prostredníctvom SMS správy. Tento spôsob platby je už niekoľko rokov známy aj z viacerých slovenských miest.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na turistické tratě Ústecka se vrátí vlaky

Na konci března se vrátí vlaky na železniční turistické tratě v Ústeckém kraji. Budou jezdit vždy o víkendech a svátcích až do konce října. Krajský úřad podpořil i provoz lodní dopravy mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vráti Bratislava invalidom bezplatnú MHD?

Bratislavskí mestskí poslanci by mali na marcovom zastupiteľstve rokovať o opätovnom zavedení bezplatného cestovania v mestskej hromadnej doprave (MHD) pre hendikepovaných. Návrh plánuje predložiť primátor Ivo Nesrovnal, informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Magistrát si totiž spočítal, koľko ľudí takto v skutočnosti v mestskej hromadnej doprave cestuje, a zistil, že bude musieť za hendikepovaných doplácať menej, než čakal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízda vlaků na Velký pátek

V průběhu platnosti stávajícího jízdního řádu železniční osobní dopravy vstoupila v účinnost novela zákona č. 245/2000 Sb., kterou byl Velký pátek 25. března 2016 prohlášen za státní svátek. Z tohoto důvodu pojedou některé vlaky jinak, než bylo uvedeno v jízdních řádech.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Podoba 2. časti električkovej trate v Petržalke

Bratislavský magistrát zverejnil vizualizácie druhej časti električkovej trate v Petržalke, ktoré verejne predstavil v utorok 8. marca v Primaciálnom paláci. Trať bude križovať niekoľko mostných objektov, vznikne sedem nových zastávok. Pozrite sa, ako by mala nová trať vyzerať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Číně jezdí tramvaje plzeňského původu

Nové moderní tramvaje 27T zahájily běžný provoz s cestujícími na první nové tramvajové lince v čínském městě Qingdao. Tramvaje 27T byly vyvinuty pro čínský trh ve spolupráci mezi Škodou Transportation a čínskou společností CRRC Qingdao Sifang. V Qingdau je zatím v provozu celkem sedm těchto tramvají.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Bratislavčania k električke na Južné mesto

V bratislavskej Petržalke by v roku 2018 mali začať stavať druhý úsek električkovej trate. Tá má viesť od Bosákovej ulice po Janíkov dvor. Magistrát hlavného mesta preto v utorok (8.3.) v Primaciálnom paláci zorganizoval pre obyvateľov verejnú prezentáciu projektu. Vyjadriť sa k nemu ľudia môžu ešte do 14. marca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda schválila financování krajských vlaků do r. 2034

Ministři na včerejším večerním jednání schválili financování krajské osobní železniční dopravy pro léta 2020 až 2034. Na twitteru o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Ministerstvo dopravy v úterý uvedlo, že kraje by ke každé vynaložené koruně na provoz železniční dopravy mohly získat zhruba 30 haléřů státní dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dlhodobá výluka na hlavnom železničnom ťahu

Dlhodobá výluka na hlavnom železničnom ťahu Bratislava – Košice (trať 120) pri Žiline pokračuje ďalšou etapou, ktorá výrazne ovplyvní prevádzku vlakov osobnej dopravy. Práce budú prebiehať do 10. júna 2016 cez pracovné dni. Obmedzenia sa celkovo dotknú 9 osobných vlakov prevádzkovaných Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kraje si vyjednaly více peněz na vlaky

České a moravské lokálky nezahynou. Ministerstvo dopravy dojednalo s hejtmany kompromisní dohodu, podle které bude stát i po roce 2019 finančně přispívat na regionální železniční spoje. Kraje si dokonce finančně mírně polepší, navíc se jim podařilo odrazit snahu státu, který chtěl jako sponzor získat větší vliv na podobu krajských linek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo ľuďom vo vlakoch najviac prekáža

Nefunkčné či znečistené toalety vo vlakoch, nefungujúca klimatizácia alebo slabé kúrenie - to sú najčastejšie nedostatky železničných dopravcov, na ktoré sa ľudia sťažovali ministerstvu dopravy. Od roku 2014 totiž rezort dopravy postupne zavádza do praxe takzvané štandardy vlakovej dopravy, čiže podmienky, ktoré by pre cestujúcich mali dopravcovia dodržiavať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva přidává dálkové autobusy

Česká pobočka Deutsche Bahn rozšíří svůj byznys s nedotovanou dálkovou autobusovou dopravou. Od příštího týdne spustí pod značkou Arriva Express novou linku mezi Teplicemi a Prahou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú nástupište v Ličartovciach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v týždni od 7. do 11. marca opravujú nástupište v Ličartovciach (na trati Košice – Prešov). Počas piatich dní sa smerovo a výškovo upravia hrany nástupišťa prvej koľaje v celkovej dĺžke 180 m. Dosype sa jemný štrk a následne sa upraví plocha pre nástup a výstup cestujúcich. Odstránia sa aj nerovnosti, diery a upraví terén.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nádraží Vyšehrad chátrá, majiteli je to jedno

Trnem v oku pražského magistrátu a městských částí jsou rozpadající se budovy, které vlastní zahraniční majitelé. Zákony v České republice jsou ale krátké na to, aby historické objekty dokázaly uchránit před jejich zničením. To se týká nepochybně i nádraží Vyšehrad.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 9. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) ku štyrom zrážkam vlaku a civilnej osoby, dve z nich boli, žiaľ, smrteľné. Na zastávke Poprad-Tatry pri vchode vlaku na 4. staničnú koľaj došlo k zrazeniu ženy, zrážku neprežila a išlo pravdepodobne o samovraždu. Druhý tragický prípad sa stal v Nových Zámkoch, osobný vlak tam zrazil a usmrtil muža, v tomto prípade išlo tiež s najväčšou pravdepodobnosťou o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura spílá svému „kamarádovi“ Babišovi

České dráhy mají na středečním jednání vlády šanci pojistit si velkou část svého byznysu a příjmů až do roku 2034 bez jakékoliv soutěže. Ministerstvo dopravy totiž slibuje krajům peníze na další provoz regionálních tratí, aniž by podmínilo dotace soutěží na dopravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Víkendová výluka na linkách DP Bratislava

Z dôvodu opravy vozovky na Dunajskej ulici cez víkend 12. - 13. marca 2016 nebudú trolejbusové linky 202 a 205 obsluhovať konečnú zastávku Rajská a linka X13 nepôjde cez Dunajskú a Nám. SNP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlíky na lince Praha - Hradec Králové komfortnější

České dráhy zahajují výměnu vozů na rychlíkové lince Praha - Hradec Králové - Trutnov. V kmenové čtyřvozové soupravě nahradí starší vozy 2. třídy vagóny, které dosud jezdily ve vlacích EuroCity/InterCity. Cestujícím nabídnou klimatizovaný interiér, výběr z míst za sebou jako v letadle nebo proti sobě, sklopné nebo pevné stolky a zásuvky 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky, např. notebooků nebo mobilních telefonů. Od prosince jsou v těchto soupravách k dispozici také moderní klimatizované vozy 1. a 2. třídy. Linka Praha - Hradec Králové - Trutnov je už třetí rychlíkovou linkou, na které dochází v současném jízdním řádu k výměně starších vozů za moderní, komfortní, klimatizované soupravy.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

V Nitre postavia pre Jaguar železničný terminál

Automobilka Jaguar Land Rover bude na prepravu svojich materiálov a tovarov využívať nový železničný terminál. Vznikne v severozápadnej časti Priemyselného parku Nitra Sever, do prevádzky by ho mali uviesť začiatkom roka 2018. V súčasnosti prebieha verejná súťaž, ktorú vyhlásili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Pardubice - Chrudim konečně bez úvrati?

Správa železniční dopravní cesty chce vybudovat novou trať do Chrudimi, která povede přes Nemošice a Ostřešany. Pokud vše půjde dobře, začne se stavět už za čtyři roky. Cena? Přes dvě miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.