Dopravné správy

Ostudné záchody z pražského metra zmizí

Na téměř 200 milionů korun má vyjít velká rekonstrukce veřejných toalet v pražském metru. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) je plánuje opravit na celkem 25 místech. Kromě nového vzhledu budou i bezbariérové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jaguar chce 80 % tovaru voziť po železnici

Automobilka Jaguar Land Rover bude na prepravu svojich materiálov a tovarov využívať nový železničný terminál. Vznikne v severozápadnej časti Priemyselného parku Nitra Sever, do prevádzky by ho mali uviesť začiatkom roka 2018. V súčasnosti prebieha verejná súťaž, ktorú vyhlásili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát pošle krajům na regionální vlaky miliardy

Kraje získaly jistotu, že jim stát do roku 2034 pošle na regionální železnice až 135 miliard korun. Většinu prostředků zřejmě dostanou České dráhy, schválený vládní materiál totiž neobsahuje podmínku, aby kraje musely dopravce soutěžit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava vozňov ZSSK môže stáť milióny

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) chce za opravu dvojkolesí osobných vozňov za štyri roky uhradiť predbežne 6,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (8,16 mil. eur vrátane dane). Štátny osobný vlakový dopravca už vyhlásil verejnú súťaž na tieto služby na dva roky s možnosťou opcie na ďalšie dva roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražskou železnici čekají opravy za miliardy

Cestování vlakem po Praze zkomplikují v příštích letech velká omezení. Správa železniční dopravní cesty chystá opravy dvou mostů přes Vltavu i modernizaci tratě přes Vršovice. Zatím poslední stavbou, kterou Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začíná plánovat, je rekonstrukce tratě z hlavního nádraží na Smíchov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hyperloopom z Bratislavy do Viedne za osem minút?

To, že Slovensko patrí na mapu svetových inovátorov, potvrdzuje aj trojdňová tohtotýždňová návšteva generálneho riaditeľa spoločnosti Hyperloop Transportation Technologies Dirka Ahlborna. Zavŕšila sa podpisom memoranda s cieľom preskúmania možností budúcej spolupráce na ultra modernom systéme dopravy, zvanom Hyperloop. Uviedla to hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecké tramvaje budou počítat cestující

Dopravní podnik chce koupit elektronický systém, který bude počítat cestující na tramvajové lince mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Data by využil k lepšímu nastavení intervalů mezi spoji. Kromě toho by se v budoucnu mohl aktuální počet cestujících zobrazovat na displejích na zastávkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka bratislavskej linky MHD č. 41

Pre opravu povrchu vozovky bude od 14. marca od 10:00 cca do 20. marca 2016 zavedená jednosmerná premávka linky 41 po Drotárskej ceste. Autobusy budú premávať okruhom ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

JHMD zvou na dva velikonoční parní vlaky

Jindřichohradecké místní dráhy zahájily prodej jízdenek na oblíbené velikonoční parní vlaky. Spoje vyjedou z Jindřichova Hradce do Kamenice nad Lipou v sobotu 26. března a hned o den později do Nové Bystřice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Česmad Slovakia za zachovanie Schengenu

Úplné alebo aj čiastočné zaniknutie princípov schengenského priestoru by malo výrazne negatívny vplyv na slovenskú cestnú nákladnú a osobnú dopravu. Celkovo by to spomalilo a výrazne skomplikovalo dopravu v rámci Európy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecké nádraží posloužilo německým filmařům

Slzy, smutek i naděje, že se rodiny znovu setkají, provázely čtvrteční natáčení filmu z druhé světové války na libereckém nádraží. Židovští rodiče se tam včera loučili se svými dětmi, které odjížděly do bezpečí v Anglii.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky ZSSK vlani prepravili o 10 miliónov ľudí viac

Záujem o cestovanie vlakom v minulom roku stúpal. Štátny dopravca, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), v roku 2015 prepravil 57,3 milióna cestujúcich. V porovnaní s rokom 2014 ide o 21-percentný nárast, ktorý je najväčší za posledných 20 rokov. Výrazný podiel na zvyšovaní počtu cestujúcich má bezplatné cestovanie pre študentov a dôchodcov. Vďaka zvýšenému záujmu musel štát zvýšiť počet spojení a kapacitu svojich vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na cestující v moderním chebském terminálu prší

Za peníze Evropské unie vyrostlo v Chebu moderní autobusové nádraží. Potíž je, že se na něm cestující obtížně schovají před deštěm. Navíc na sloupech visí cedule, které varují před nebezpečím za bouřky. S úpravami, které vzešly ze zkušeností z provozu, se ale musí počkat dva roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Košice platil za to, čo mohol urobiť sám

Na získanie informácií by stačilo niekoľko hodín surfovania na internete, prípadne aj nejaký ten e-mail či telefonát navyše. Dopravnému podniku, ktorý musí zachraňovať mesto od hrozby úpadku, to však robila iná firma za peniaze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O vlaky přes Harrachov do Polska je velký zájem

O přímé vlaky, které začaly loni v prosinci jezdit z Liberce přes Harrachov do polské Sklářské Poreby, je velký zájem. Vozy jezdí plné, využívají je Poláci k cestě do a z českých lyžařských středisek, výrazně ale přibylo i českých turistů, mířících do Polska. Teď o jarních prázdninách jezdí na trase osm párů vlaků denně, dopoledne každou hodinu, odpoledne každé dvě hodiny ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poslanci v Nitre schválili zavedenie SMS lístka

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Nitre schválili na jeho marcovom zasadnutí zavedenie nového spôsobu platby cestovného v MHD, a to prostredníctvom SMS správy. Tento spôsob platby je už niekoľko rokov známy aj z viacerých slovenských miest.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na turistické tratě Ústecka se vrátí vlaky

Na konci března se vrátí vlaky na železniční turistické tratě v Ústeckém kraji. Budou jezdit vždy o víkendech a svátcích až do konce října. Krajský úřad podpořil i provoz lodní dopravy mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vráti Bratislava invalidom bezplatnú MHD?

Bratislavskí mestskí poslanci by mali na marcovom zastupiteľstve rokovať o opätovnom zavedení bezplatného cestovania v mestskej hromadnej doprave (MHD) pre hendikepovaných. Návrh plánuje predložiť primátor Ivo Nesrovnal, informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Magistrát si totiž spočítal, koľko ľudí takto v skutočnosti v mestskej hromadnej doprave cestuje, a zistil, že bude musieť za hendikepovaných doplácať menej, než čakal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízda vlaků na Velký pátek

V průběhu platnosti stávajícího jízdního řádu železniční osobní dopravy vstoupila v účinnost novela zákona č. 245/2000 Sb., kterou byl Velký pátek 25. března 2016 prohlášen za státní svátek. Z tohoto důvodu pojedou některé vlaky jinak, než bylo uvedeno v jízdních řádech.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Podoba 2. časti električkovej trate v Petržalke

Bratislavský magistrát zverejnil vizualizácie druhej časti električkovej trate v Petržalke, ktoré verejne predstavil v utorok 8. marca v Primaciálnom paláci. Trať bude križovať niekoľko mostných objektov, vznikne sedem nových zastávok. Pozrite sa, ako by mala nová trať vyzerať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.