Dopravné správy

Terminály integrovanej dopravy v Bratislave

V rámci pripravovaného článku o TIOP - Bratislava, vybudovanie železničných zastávok  meste, si vám dovoľujem zaslať niekoľko otázok týkajúcich sa problematiky. Kedy sa začalo o projekte hovoriť a kedy by sa mal zrealizovať?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

SŽDC zavedla GSM-R v úseku Benešov - Votice

Správa železniční dopravní cesty zavedla digitální rádiový systém GSM-R podél přibližně 19 km dlouhého traťového úseku Benešov u Prahy – Votice. Slavnostní ukončení stavby proběhlo dnes v železniční stanici Benešov u Prahy.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Vodič nákladiaku neprežil zrážku s vlakom RegioJet

Zrejme neznalosť trasy vodiča maďarského kamióna bola jednou z príčin rannej tragédie, ktorá sa stala na železničnom priecestí medzi obcami Dolná Štál a Topoľníky v Dunajskostredskom okrese. Šesťdesiatšesťročný vodič nákladného auta z Budapešti neprežil zrážku s osobným vlakom RegioJet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy ČR chystá státní půjčovnu vlaků

Ministerstvo dopravy začíná rozhýbávat státní podnik Centrum dopravních informačních systémů alias Cendis. S firmou se chystá uzavřít rámcovou smlouvu na čtyři roky v hodnotě 150 milionů korun. Vyplývá to z informací pro vládu, které má deník E15 k dispozici. Cendis se bude v první řadě věnovat zakázkám z oblasti IT technologií, pro ministerstvo ale rovněž vypracuje studii k chystané státní půjčovně vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Staň sa železničiarom a získaj obdiv spolužiakov!

Občianske združenie Detská železnica Košice pozýva na nábor mladých železničiarov všetkých, ktorých zaujíma železnica, história a dobrovoľníctvo. Zápis sa uskutoční už túto nedeľu 15. mája o 9.30 h v priestoroch nástupnej stanice v Čermeli.

Viac informácií nájdete v priloženej tlačovej správe.

Budou u nás jezdit čínské vlaky?

Tři velké zakázky na nákup nových vlaků Českých drah poprvé přilákaly i čínského výrobce vlaků. Je mezi více než deseti zájemci, kteří si zatím vyzvedli dokumentaci. Stejnou zakázku vypsal už i RegioJet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V medzištátnom vlaku v Bratislave zomrela žena z ČR

Alžbeta († 75) z Česka v stredu okolo 14 hodiny odpadla v medzinárodnom rýchliku smerujúcom z Budapešti do Prahy cez Bratislavu. Dcéra a dve cestujúce Alžbete poskytli prvú pomoc. Avšak, žiaľ,  ani privolaní záchranári, cestujúcej už nedokázali pomôcť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové uniformy Českých drah

Zaměstnanci Českých drah začínají chodit v lehce pozměněných uniformách, než měli dosud. Stejnokroje jsou výsledkem soutěže za 160 milionů korun, kterou státní dopravce uzavřel loni. Podle mluvčího drah Petra Štáhlavského by měla firma na uniformách ušetřit oproti minulosti řádově miliony korun. Snížil se totiž počet položek, které jsou součástí stejnokrojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia výhybiek v žst. Lučenec

Prosím o vyjadrenie k rekonštrukcii výhybiek na tomášovskom zhlaví ŽST Lučenec. K otázkam ohľadne rekonštrukcie výhybiek na tomášovskom zhlaví v ŽST Lučenec uvádzame nasledovné: Organizácia výlukovej činnosti na ŽSR je plánovaná v procese ročného, mesačného a týždenného plánu výluk. Ide o zložitý proces, ktorý musí byť nastavený tak, aby sa jednotlivé výluky v sieti neovplyvňovali. Pri odvolaní výluk je potrebné a nevyhnutné práce dokončiť, no aj tu platí, že výlukové činnosti sa na ŽSR musia naplánovať na vhodný termín, aby neboli obmedzené,  resp. nekonané už dohodnuté iné výluky v rámci ročného a mesačného plánu výluk.

Celé vyjadrenie nájdete na tejto stránke.

Olomouc ve znamení nostalgie ČD

Obdivovatelé železniční historie se tuto sobotu 14. května můžou svézt do Olomouce historickými parními a motorovými vlaky a v hanácké metropoli navštívit zpřístupněnou expozici ČD Muzea. V tzv. deponii historických kolejových vozidel v Olomouci jsou k vidění jedinečné exponáty železniční historie z ČD Muzea v Lužné u Rakovníka. Během soboty vyjedou ze Šumperka do Olomouce motorové vozy Hurvínek a Věžák, z Valašského Meziříčí pojede v čele vlaku dieselová lokomotiva Rosnička a mezi Olomoucí a Prostějovem parní lokomotiva Kremák.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě
.

Počiatkova kariéra sa skončila, následky trvajú

Ján Počiatek sa pred troma týždňami vzdal poslaneckého mandátu a v politike skončil. Bol v nej o štyri roky dlhšie, ako sám chcel byť, a osem rokov dlhšie, ako byť mal. Lebo jeho čas na odchod sa naplnil už v roku 2008. Keby na Slovensku fungovali elementárne pravidlá politickej zodpovednosti, tak by mu už vtedy musel premiér alebo parlament ukázať červenú kartu. Príbeh J. Počiatka ukazuje, akú úspešnú politickú kariéru možno mať z dôvodov, ktoré sú zjavne mimopolitické

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Moody ́s překvapivě zlepšila rating Českých drah

Před vydáním nových dluhopisů za více než 300 milionů eur se České dráhy dočkaly nečekaně dobré zprávy. I přes prohloubení loňské ztráty, prohrané arbitráži a vyšším dluhům dostaly lepší rating.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka do Petržalky vyjde začiatkom júla

Električky s cestujúcimi by mali cez bratislavský Starý most do Petržalky začať jazdiť prvé júlové dni. Takýto termín predpokladá Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy začal kolaudáciu električkovej dráhy na Starom moste a v Petržalke. Ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním je určené na 26. mája.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Most - Chomutov je rychlejší a bezpečnější

Správa železniční dopravní cesty zlepšila parametry železniční tratě z Ústí nad Labem do Klášterce nad Ohří v úseku mezi Mostem a Chomutovem. Hlavním cílem projektu bylo uvedení zmíněného traťového úseku do technického stavu odpovídajícího evropským parametrům a standardům. Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Nejasnosti okolo výluky električiek v centre Bratislavy

Oficiálne opatrenie o obojsmernom vylúčení električiek v centre Bratislavy počas polročného predsedníctva Slovenska v Rade EÚ nie je prijaté. Tvrdí to bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parní vlak ČD vyrazí na První parní víkend v Lužné

Tuto sobotu a neděli 14. a 15. května vypraví České dráhy parní vlak z pražského Masarykova nádraží do Lužné u Rakovníka, kde bude připraven „První parní víkend“. Milovníci železniční historie navíc můžou oba dva dny vyrazit na krátký výlet parním vlakem z Lužné do Stochova, kde bude otevřený prezidentský salonek T. G. Masaryka.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

SR by mala viac myslieť na zdravotne postihnutých

Slováci by pri navrhovaní stavieb či dopravy mali viac myslieť na ich prístupnosť zdravotne postihnutým. Zvýšiť by sa mohol i počet kvalifikovaných tlmočníkov posunkovej reči pri poskytovaní verejných služieb a štát by mohol tiež posilniť podporu prechodu z chránených dielní na otvorený trh práce. Vláde SR to odporúča Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura okopíroval tendr ČD na nové vlaky

Soukromý železniční dopravce RegioJet vypsal obdobně jako České dráhy před třemi týdny tři obří soutěže na nákup nových vlaků v celkové ceně minimálně 15 miliard korun. S vybranými dodavateli chce uzavřít rámcové smlouvy na čtyři roky, během nichž může odebrat potřebný počet vlaků v případě, že uspěje v tendru na zajištění železniční dopravy objednávané státem, vyplývá z informací ve Věstníku veřejných zakázek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 18. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v priebehu uplynulého týždňa 2 zrážky vlaku s civilnou osobou. V prvom prípade vlak zastavil pred mŕtvolou osoby mužského pohlavia ležiacej v koľajisku. Neznáma osoba bola pravdepodobne zrazená a usmrtená iným vlakom. Nehoda sa stala na trati Prešov – Drienovská Nová Ves, 4.5.2016. V druhom prípade došlo k zrážke na trati Handlová – Chrenovec, dňa 6.5.2016, kedy osobný vlak počas jazdy zrazil a ťažko zranil mladistvú civilnú osobu taktiež mužského pohlavia. Osoba bola následne odvezená do nemocnice. Obidve nehody vyšetruje polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Islamista vraždil na bavorském nádraží

Na vlakovém nádraží nedaleko Mnichova zaútočil ozbrojený muž na cestující. Nožem pobodal čtyři lidi, dva zranil těžce. Jeden z pobodaných později zemřel. Útočník podle svědků vykřikoval arabsky Bůh je veliký. O incidentu informoval bavorský rozhlas.

Celou zprávu najdete na této stránce.