Dopravné správy

DP mesta Prešov pozýva na Deň otvorených dverí

Dopravný podnik mesta Prešov, a. s. pripravil na 4. jún 2016 od 10:00 do 14:00 už štvrtý DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Návštevníkov čaká bohatý program ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Královéhradecko zvažuje vlastní dopravní podnik

Královéhradecký kraj začal uvažovat o možnosti zřídit si vlastního krajského autobusového dopravce. Pokrýval by linky, o něž nyní soutěží soukromé autobusové společnosti v problematickém tendru. Reálnost takového nápadu mají prověřit dopravní univerzity.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Starý most už slúži chodcom a cyklistom

Vo štvrok 19. mája 2016 bol pre chodcov a cyklistov sprístupnený zrekonštruovaný Starý most, ktorý je súčasťou novopostavenej električkovej trate zo Štúrovej ul. do Petržalky. Nová konštrukcia mosta má široké chodníky po oboch stranách, pričom vnútorné okraje chodníkových častí sú vyhradené pre cyklistov. Každá strana mosta je vyhradená pre jeden smer cyklochodníka - v smere jazdy je to vždy napravo od električkovej trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Expressu vzrostl počet cestujících o čtvrtinu

Soukromému dopravci Leo Express se letos v prvním čtvrtletí daří držet rostoucí trend z loňského roku. Vlaky a autobusy společnosti využilo v prvním čtvrtletí 280 tisíc lidí, což je o čtvrtinu více než ve stejném období loni. Největší nárůst zaznamenalo kombinované spojení Praha–Krakov, kde poptávka meziročně stoupla o 75 procent. Samotné vlakové linky si připsaly pětinový přírůstek pasažérů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Bratislavské „kačice“ oslavujú polstoročie

Vozidlá Tatra T3, najrozšírenejší typ električiek na svete, poskytovali nižšiu prepravnú kapacitu ako súpravy dvojnápravových motorových a vlečných vozňov. Preto vyvinul podnik ČKD Praha článkovú električku typu K1, vychádzajúcu z typu T3, avšak s elektropneumatickou výzbrojou. Tá sa neukázala ako spoľahlivá a výrobca dal prednosť výzbroji bez pneumatických zariadení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva poprvé v ČR vypraví elektrický vlak

Cestující jesenické lokálky ze Šumperka do Koutů nad Desnou se v neděli 12. června dočkají převratné změny. Do pravidelného provozu zde poprvé vyjede elektrický vlak. Stane se tak díky půlmiliardové elektrifikaci, kterou trať za evropské peníze prodělala už v loňském roce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD počas Noci múzeí a galérií

Vzhľadom na očakávaný zvýšený počet cestujúcich počas konania akcie Noc múzeí a galérií budú v sobotu 21. mája 2016 na nočné linky N1, N2 a N71 nasadené veľkokapacitné autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praze hrozí další tunelování, tentokrát železniční

Praha se po dokončení tunelu Blanka a metra do Motola možná dočká dalšího velkého tunelování. To by se týkalo vlakového spojení z Masarykova nádraží na letiště. Správa železniční dopravní cesty začala v plánech na spojení centra Prahy a ruzyňského letiště nově zvažovat tunelovou variantu, se kterou nepočítá žádná dosavadní studie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD počas Noci múzeí a galérií

V sobotu 21. mája 2016 v čase od 10:00 do 24:00 sa uskutoční ďalší ročník podujatia Noc múzeí a galérií. Pre ľahšiu orientáciu prinášame návštevníkom podujatia prehľad najnavštevovanejších múzeí a galérií a ich dostupnosť linkami mestskej hromadnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šotouši mají na mostě nad tratí svůj jízdní řád

Každý den jejich počin rozveselí desítky milovníků vlaků. Grafik Martin Tománek spolu s dalšími nadšenci vyvěsil na zábradlí mostu přes železnici v pražské Stromovce jejich „průjezdní řád“. „Máme tam i nákladní spoje, které děti zajímají nejvíc,“ řekl ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pútnikov zo Živčákovej odvezie mimoriadny vlak

Železničná spoločnosť Slovensko aj tento rok spolupracuje s organizátormi tradičnej púte na horu Živčáková neďaleko mesta Turzovka na Kysuciach. Podujatie sa koná v nedeľu 22. mája. Na cestu do Turzovky je k dispozícii pravidelný osobný vlak s odchodom z Čadce o 9.32 h smerom do Makova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Valdštejnským expresem“ na slavnosti v Jičíně

Uvláštní spoj pojede z Prahy do Jičína na tradiční Valdštejnské historické slavnosti. Vlak vyjede v sobotu 21. května v 8:00 z pražského Masarykova nádraží. Vlak potáhne dieselová lokomotiva „brejlovec“. Do Jičína spoj přijede v 10:08.  V Jičíně je připravený program na Valdštejnově náměstí. Zpět do Prahy vlak odjíždí v 17:35, na Masarykovo nádraží přijede v 19:17.  

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Ikarusy v Bratislave zajtra skončia

V piatok 20. mája 2015 sa uzavrie ďalšia kapitola vo vozidlovom parku autobusov. V tento deň oficiálne dojazdí posledný zástupca ikarusov radu 400 v bežnej premávke, Ikarus 435.18E #4827. Fanúšikovia verenej dopravy, ale aj cestujúci sa s ním môžu rozlúčiť na rozlúčkovej jazde ktorá začne o 15:00 pod Mostom SNP ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD do Pohádkového lesa

v sobotu 21. května vypraví České dráhy ve spolupráci s občanským sdružením Kroměřížská dráha parní vlak tažený lokomotivou Kocúr a historický motorový vůz Hurvínek do Zdounek. V obci Divoky u Zdounek se koná tradiční Pohádkový les, v němž budou připraveny soutěže pro děti a pohádkové bytosti.

Tradiční Pohádkový les v obci Divoky u Zdounek doplní České dráhy oblíbenými jízdami historických vlaků. Na trati Kroměříž – Zborovice vyjede parní vlak s lokomotivou „Kocúr“ a také historický motoráček „hurvínek“. Od stanice Zdounky dovezou cestující do Pohádkového lesa návazné autobusy zdarma.

Podrobnosti v tiskové zprávě.

Zrušená trať sa možno zmení na cyklotrasu

Nevyužité železničné trate, ktoré už dopísali železničnú históriu, majú šancu na druhý život. Trať Devínske jazero - Stupava, ktorá Stupavčanom slúžila od roku 1891, sa možno zmení na cyklotrasu

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vechtrovny od tratí pomalu mizí

Není to ještě tak dlouho, co strážní domky známé jako vechtrovny patřily neodmyslitelně ke každé železniční trati. Dnes rychle ubývají. Jen letos jich na Pardubicku zmizí devatenáct. Pár rozbitých cihel a pálených tašek, čerstvě uježděná hlína od těžké techniky, na spáleništi doutnající dřevěné trámy a zbytek betonové zídky u kolejí na 223. kilometru železniční trati Brno - Česká Třebová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

ŽSR opravujú železničné mosty nad Torysou

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali s opravou dvoch železničných mostov na trati Košice – Čierna nad Tisou. Ide o mosty v úseku Krásna nad Hornádom – Nižná Myšľa v km 86,952 a km 89,726 nad riekou Torysa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na Ostravickou pouť

V neděli 22. května vypraví České dráhy historický vlak v čele s parní lokomotivou 433.002 „Matěj“ z ostravského hlavního nádraží do Ostravice na největší pouť v Beskydech. Během dne vyjedou dva páry vlaků mezi Ostravicí a Frýdkem-Místkem. Ve sportovním areálu v Ostravici je připraven bohatý kulturní program a zábava v rámci oslav Dne dětí.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě
.

Výluka liniek DPB na Vajnorskej ulici

Počas ďalšej etapy opravy vozovky na Vajnorskej ul. budú od piatka 20. mája od 23:40 do pondelka 23. mája 2016 do 4:00 linky 50, 51, 98 a N53 presmerované na náhradné trasy ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ražba železničního tunelu u Plzně nabírá zpoždění

Když se razicí štít, který u Plzně hloubí železniční tunel, prokousával břidlicemi, spotřeboval jednu sadu řezných disků na necelých 250 metrech. Teď disky vydrží jen na sedmdesát metrů. Štít se prokousává tvrdými spility pomaleji a ražba tak opět nabírá zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.